Keluarga

Kemerosotan untuk Menganggar Masa Kematian Bayi di dalam kandungan

Macerasi adalah istilah perubatan yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kulit yang rosak. Keadaan ini bermula dengan lepuh kulit, mengelupas dan kemudian terlepas. Macerasi boleh menjadi salah satu alat untuk menganggarkan masa dan penyebab kematian janin.

Kejadian bayi mati di dalam rahim yang berlaku ketika keadaan janin telah mencapai 20 minggu ke atas, atau ketika janin beratnya 500 gram ke atas, disebut kelahiran mati. Keadaan ini berbeza dengan keguguran, iaitu ketika usia janin dalam kandungan belum mencapai 20 minggu.

Pelbagai Punca Kematian Janin di rahim

Keadaan kelahiran mati Kebanyakan berlaku pada janin yang sihat. Kematian itu boleh disebabkan oleh banyak faktor, tetapi beberapa penyebabnya tidak diketahui. Salah satu faktor risiko menyebabkan bayi mati di dalam rahim adalah gangguan pada plasenta, organ yang menghubungkan janin dengan ibu.

Plasenta berfungsi untuk membekalkan darah dan menyuburkan janin di dalam rahim. Adanya masalah dengan plasenta dapat memicu gangguan pada janin, baik dalam bentuk kematian janin.kelahiran mati) atau menyebabkan sekatan pertumbuhan janin.

Selain daripada gangguan plasenta, kelahiran mati juga boleh disebabkan oleh:

 • Preeklampsia, iaitu tekanan darah tinggi yang dialami oleh wanita hamil.
 • Kejadian pendarahan pada ibu, sebelum atau semasa melahirkan.
 • Sejarah diabetes sejak sebelum kehamilan.
 • Kehadiran gangguan hati pada ibu semasa mengandung.
 • Jangkitan pada ibu, yang kemudiannya mempengaruhi janin.
 • Kelainan genetik pada janin.
 • Gangguan plasenta adalah pemisahan plasenta dari rahim sebelum janin dilahirkan.
 • Tali pusat yang meluncur ke bahagian bawah dan kemudian melilit janin.

Untuk menentukan punca sebenar kematian bayi, penting untuk melakukan ujian makmal dan pemeriksaan plasenta dan tisu janin yang lain. Malangnya, walaupun prosedur telah dijalankan, doktor sering mengalami kesukaran untuk mencari sebab dan masa kematian janin yang tepat.

Macerasi boleh menjadi tanda bahawa janin telah mati di dalam rahim. Apabila prosedur autopsi lengkap pada janin yang belum lahir tidak mungkin, prosedur pemeriksaan janin luaran, termasuk maserasi, dapat digunakan untuk menganggarkan waktu kematian janin.

Pemeriksaan perubahan yang dilihat pada janin yang mati lahir dapat membantu menganggarkan waktu kematian janin, walaupun tidak dapat menentukan waktu kematian yang tepat.

Kemerosotan Boleh Membantu Menentukan Masa Kematian Janin

Berikut adalah tanda-tanda kemerosotan yang dapat muncul pada janin yang belum lahir:

 • Tali pusat berwarna coklat atau merah, atau 1 cm atau lebih desquamated, menunjukkan bahawa janin telah mati sekurang-kurangnya enam jam.
 • Sekiranya terdapat desquamasi pada wajah, perut, dan punggung, itu adalah tanda bahawa janin telah mati sekurang-kurangnya 12 jam.
 • Sekiranya terdapat desquamation 5% dari seluruh badan atau desquamation dari dua atau lebih bahagian badan (seperti kulit kepala, muka, leher, punggung, dada, lengan, tangan, testis, paha, dan kaki), ini menunjukkan bahawa janin telah mati. sekurang-kurangnya 18 jam.
 • Warna kulit janin berwarna coklat atau coklat tua / hitam, menunjukkan bahawa janin telah mati sekurang-kurangnya 24 jam.
 • Mumifikasi, iaitu pengurangan jumlah tisu lembut, kulit kasar dan tisu janin coklat gelap dan blotchy, menunjukkan bahawa janin telah mati sekurang-kurangnya dua minggu.

Macerasi dapat membantu doktor menganggarkan masa kematian janin. Walau bagaimanapun, untuk menentukan masa tepat kematian janin dalam rahim, masih perlu menggunakan kaedah pemeriksaan lain yang lebih tepat.