Kehidupan yang sihat

Inilah 4 Khasiat Daun Bawang yang Penting untuk Tahu

Di sebalik aroma dan rasa yang unik, terdapat banyak faedah daun kucai yang dapat kita perolehi. Berkat banyak nutrien yang terdapat di dalamnya, daun, yang pada pandangan pertama mirip dengan daun bawang, bahkan telah digunakan sebagai ubat herba selama ribuan tahun di Eropah.

Bawang adalah salah satu sayuran yang berasal dari keluarga Allium, bersama bawang merah, bawang putih, dan daun bawang. Biasanya kita sering menemui kucai sebagai hiasan dalam hidangan makanan atau sebagai tambahan kepada telur dadar, salad, sup, dan kimchi.

Kandungan Nutrien dan Manfaat Daun Chives

Walaupun biasanya dimakan dalam jumlah kecil, kucai dapat meningkatkan rasa dan meningkatkan nilai pemakanan makanan. Oleh itu, tidak ada salahnya menambahkan chives ke makanan anda lebih kerap.

Manfaat chives untuk kesihatan tidak dapat dipisahkan dari kandungan nutrien di dalamnya. 1 sudu chives mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin K, kolin, folat, kalsium, kalium, dan fosfor.

Tidak hanya itu, kucai juga diketahui mengandungi flavonoid, glikosida, dan saponin, serta pelbagai sebatian aktif lain yang mempunyai sifat anti-radang dan antikanker.

Berikut adalah beberapa faedah daun kucai yang anda dapat:

1. Meningkatkan daya ingatan

Kandungan kolin dan folat dalam daun chives berguna untuk mengekalkan ingatan, dan menyokong perkembangan fungsi otak yang sihat. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai kadar kolin dan folat rendah berisiko tinggi mengalami gangguan kognitif, seperti demensia dan penyakit Alzheimer.

2. Mencegah osteoporosis

Daun kucai mempunyai kadar kalsium dan vitamin K. yang tinggi. Kandungan nutrien ini berguna untuk mengekalkan kepadatan tulang, menguatkan tulang dan sendi, dan mencegah gangguan tulang, seperti osteoporosis.

3. Menjaga kesihatan usus

Manfaat kucai, yang sama pentingnya, adalah menjaga kesihatan usus. Ekstrak daun Chives diketahui mempunyai kesan antioksidan yang dapat menghambat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan disentri.

4. Mengurangkan risiko barah

Sebatian aktif dalam kucai diketahui mempunyai sifat antioksidan dan antikanker. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak daun kucai dapat menghambat pertumbuhan sel barah, seperti barah perut.

Walaupun mempunyai potensi yang besar, manfaat chives di atas masih memerlukan lebih banyak bukti penyelidikan sebelum dapat digunakan sebagai rawatan rasmi. Namun, secara umum, anda masih boleh menggunakan kucai dalam memasak untuk meningkatkan kesihatan anda.

Untuk mendapatkan faedah daun bawang yang optimum, pilih daun bawang yang berwarna hijau terang secara merata dan elakkan membeli daun bawang yang layu atau mula menguning. Kucai segar biasanya bertahan sekitar 1 minggu di dalam peti sejuk.

Cara yang paling biasa digunakan untuk memanfaatkan daun kucai adalah dengan memotongnya menjadi kepingan kecil dan taburkannya pada makanan yang dimasak, seperti roti, sayur tumis, kentang panggang, atau salad.

Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan daun bawang ketika memasak atau memprosesnya kimchi. Kaedah ini boleh menjadi cara untuk menambahkan rasa pada makanan dan mengurangkan pengambilan garam dan gula.

Umumnya, kucai selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai alahan pada bawang, anda harus mengehadkan pengambilan bawang merah untuk mengurangkan risiko reaksi alergi.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau aduan yang menyusahkan setelah memakan daun bawang, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan jika perlu.