Keluarga

Bilakah kanak-kanak mula diajar makan sendiri?

Bukan baik untuk terus memberi makan anak anda sehingga dia dewasa. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengajar anak-anak mereka makan sendiri. Apabila dilakukan pada waktu yang tepat dan dengan cara yang betul, si kecil dapat dengan cepat membiasakan diri makan tanpa bantuan ibu. kamu tahu.

Ibu perlu tahu bahawa makan sendiri mempunyai banyak faedah untuk anak-anak. Walaupun kelihatannya sederhana, makan sendiri dapat mengajarnya untuk berdikari, mengembangkan kemahiran motorik halus (seperti memegang sudu), dan mengajarnya tentang tekstur dan suhu pelbagai makanan.

Inilah Masa Yang Betul untuk Kanak-kanak Makan Sendiri

Belajar makan sendiri biasanya bermula pada usia 9 bulan, ketika anak dapat mencengkam makanannya sendiri. Pada usia ini, anda boleh memberikannya makanan jari atau makanan yang senang dia ambil.

Kanak-kanak akan mula berminat memegang sendok, garpu, atau botol air dengan kedua tangan mereka sendiri ketika mereka berumur 13–15 bulan. Sekarang, pada masa ini, tidak selamanya makanan akan memenuhi sudu dan dia berjaya memasukkan ke dalam mulut. Tidak sedikit makanan akan jatuh di lantai atau meja.

Walaupun kelihatan kotor dan tidak kemas, kadang-kadang membiarkan anak-anak makan sendiri adalah perkara yang baik, Macam mana boleh jadi. Tetap sabar dan tinggal bersama anak kecil anda, Bun. Beri petunjuk yang baik agar dia memahami cara makan dirinya dengan betul dan betul.

Pada usia 18-24 bulan, dia akan mulai pandai memasukkan makanannya sendiri ke dalam mulutnya dengan cara yang kurang kemas. Walau bagaimanapun, anak anda harus sentiasa diawasi sambil belajar makan sendiri.

Kerana mereka masih belajar, kadang-kadang kanak-kanak mungkin tersedak, batuk, atau muntah. Kemudian apabila si kecil memasuki usia 24-36 bulan, dia akan lebih mahir makan dan menikmati makanannya sendiri tanpa memerlukan bantuan ibu.

Yang tidak kurang pentingnya untuk diingat dalam kemahiran seperti ini adalah anda tidak boleh membandingkan kemampuan si kecil anda dengan anak-anak lain, bahkan yang seusia dengannya, kerana setiap anak mempunyai kadar pengembangan kemahiran yang berbeza.

Petua Mengajar Anak-Anak Makan Sendiri

sekarangOleh itu, agar si kecil anda berminat untuk mencuba kemahiran baru untuk dimakan sendiri, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan:

  • memakai bibik atau celemek di dada si kecil agar pakaiannya tidak kotor.
  • Berikan anak anda peralatan makan yang selamat dan jangan membahayakan keselamatan mereka. Pilih corak dan warna kegemaran anda.
  • Pilih garpu, sudu, gelas, dan pinggan yang tidak tajam yang dibuat khas untuk kanak-kanak.
  • Mulakan dengan menyediakan menu makanan yang lembut dan mudah dijangkau ketika anak kecil anda menyuakannya, seperti kentang tumbuk, oatmeal, bijirin, pasta, puding, telur orak, atau kepingan keju.
  • Potong makanan yang akan diberikan menjadi kepingan kecil untuk mengurangkan risiko anak anda tersedak.
  • Biarkan si kecil menjemput alat makannya sendiri, walaupun kemudian makanannya akan tumpah dan berantakan
  • Awasi dia dan bantu dia tetap termotivasi untuk belajar makan sendiri.

Walaupun tidak mudah, anda harus menikmati proses mengajar anak anda makan sendiri. Jangan terkejut jika anak kecil anda membuang atau membuang makanan atau alat makan mereka. Tetap sabar dan tekun untuk mengajarnya, ya, Bun.

Ibu tidak perlu memaksa anak-anak untuk segera menyusu. Tetapi, jika pada usia 2 tahun dia tidak menunjukkan minat untuk makan sendiri, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul, kerana bayi anda mungkin mengalami masalah dalam perkembangannya.