Kesihatan

Ketahui Punca Covid-somnia dan Cara Mengatasinya

Covid-somnia adalah istilah untuk menggambarkan keadaan insomnia yang dialami oleh seseorang semasa pandemik COVID-19. Keadaan ini boleh dipengaruhi oleh perubahan gaya hidup dan tekanan yang meningkat. Sekiranya dibiarkan, Covid-somnia tentunya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan badan.

Pandemik COVID-19 memberi kesan tidak langsung kepada pelbagai aspek kehidupan manusia. Bekerja dari rumah, kehilangan pekerjaan, kesukaran ekonomi, kesukaran berinteraksi secara peribadi, dan meningkatkan kekerapan menggunakan telefon pintar boleh mencetuskan tekanan berpanjangan yang mempengaruhi kitaran tidur seseorang.

Keadaan insomnia yang muncul selepas kedatangan wabak ini juga dikenali sebagai covid-somnia atau coronasomnia. Fenomena covid-somnia ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, sama ada penghidap dan mangsa COVID-19 atau individu lain yang terkena wabak COVID-19.

Oleh itu, penting untuk mengetahui sebab dan cara mengatasi covid-somnia agar tidur tetap berkualiti dan tidak mengganggu aktiviti harian.

Beberapa Punca Covid-somnia

Terdapat beberapa faktor yang dianggap mencetuskan seseorang untuk mengalami covid-somnia, iaitu:

1. Kebimbangan dan kebimbangan

Pandemik COVID-19 membuat banyak orang cemas dan takut dijangkiti virus Corona, terutama jika anda mempunyai ahli keluarga yang termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi.

Di samping itu, masalah ekonomi dan pekerjaan yang tidak menentu semasa wabak ini juga boleh menimbulkan kegelisahan dan kebimbangan. Keresahan dan kebimbangan ini sepertinya bergantian dan memaksa otak untuk terus berfikir, sehingga menyebabkan sukar tidur atau covid-somnia.

2. Kemurungan dan pengasingan

Depresi adalah salah satu keadaan yang sering berlaku semasa pandemik. Hal ini diperburuk lagi oleh pergerakan dan interaksi yang terbatas dengan saudara-mara dan juga keluarga, sehingga tidak sedikit orang merasa kesepian.

Satu kajian menunjukkan bahawa kes-kes kemurungan meningkat tiga kali ganda semasa pandemi dan mengakibatkan tidur yang berkurang dan peningkatan pengambilan alkohol.

3. Perubahan dalam aktiviti harian

Bekerja di rumah kadang-kadang menyukarkan anda membahagikan masa antara kerja dan rehat. Inilah yang menjadikan waktu tidur anda dapat dikurangkan, memicu covid-somnia.

Selain itu, berada di rumah sepanjang hari juga membuat anda kurang mendapat cahaya matahari semula jadi. Sebenarnya, cahaya matahari boleh mempengaruhi irama sirkadian atau waktu tidur dan bangun manusia.

4. Menggunakan peranti terlalu lama

Semasa wabak, penggunaan telefon pintar diketahui meningkat. Lebih-lebih lagi, banyak aktiviti kerja dan kajian dilakukan di rumah, sehingga membuat banyak orang bergantung pada kegiatan mereka melalui alat elektronik.

Melihat skrin telefon pintar untuk waktu yang lama, terutama pada waktu malam, boleh menyebabkan kesukaran untuk tidur. Ini kerana cahaya biru dari skrin dapat menghentikan pengeluaran melatonin, hormon badan yang membantu anda tertidur.

Selain itu, tekanan semasa pandemi COVID-19 memudahkan seseorang mengalami mimpi buruk, kerana akal hanya akan menumpukan perhatian pada perkara yang tidak diharapkan. Gangguan mimpi ngeri ini akhirnya menyedarkan anda dari tidur dan menyukarkan anda untuk tertidur.

Cara Mengatasi Covid-somnia

Tidur boleh mempengaruhi fizikal, mental, dan emosi seseorang. Oleh itu, tidur yang mencukupi dapat meningkatkan daya tahan, fungsi otak, dan mood, serta menjaga kesihatan mental.

Untuk mendapatkan tidur yang cukup, anda boleh mencuba beberapa cara berikut untuk mengatasi covid-somnia:

  • Tetapkan jadual aktiviti harian untuk menyokong waktu tidur dan waktu bangun yang konsisten.
  • Lakukan aktiviti santai sebelum tidur, seperti mandi air panas, mendengar muzik lembut, atau membaca buku.
  • Matikan semua alat elektronik 1 jam sebelum tidur.
  • Elakkan menonton atau membaca berita yang boleh mencetuskan kegelisahan sebelum tidur.
  • Ciptakan suasana yang selesa di dalam bilik sebelum tidur.
  • Cuba sentiasa berjemur di bawah sinar matahari setiap hari.
  • Elakkan minum minuman berkafein dan alkohol sebelum tidur.

Sebagai tambahan kepada beberapa cara untuk mengatasi covid-somnia di atas, anda juga harus menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan bersenam secara teratur. Walaupun anda berada di rumah, anda masih boleh bersukan, seperti yoga, pilates, atau zumba secara bebas di talian.

Gangguan tidur banyak terjadi semasa pandemi COVID-19 dan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Oleh itu, segeralah berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri sekiranya anda mengalami covid-somnia sehingga dapat dirawat dengan segera.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ini berbual dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER untuk mendapatkan konsultasi kesihatan yang lebih cepat dan mudah.