Kehidupan yang sihat

Mengandungi Ubat Herba Yang Dapat Meningkatkan Daya Tahan Tubuh Anda

Beberapa kajian mengatakan bahawa produk herba mempunyai ramuan tertentu yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Ketahui bahan-bahan lain yang biasa terdapat dalam ubat-ubatan herba yang dapat meningkatkan sistem imun anda.

Ubat-ubatan herba umumnya terdiri daripada ramuan yang tidak jauh berbeza dengan buah-buahan, sayur-sayuran, atau rempah-rempah yang biasanya anda gunakan sebagai bahan memasak, perasa makanan, atau minuman. Produk herba termasuk dalam makanan tambahan yang tersedia dalam bentuk cecair, pil, kapsul atau tablet, dan berfungsi sebagai tambahan untuk diet anda, bukan sebagai pengganti makanan.

Berikut adalah beberapa ramuan herba yang terbukti mempunyai manfaat kesihatan berdasarkan sebilangan besar kajian yang dilakukan terhadapnya, iaitu:

  • buah sitrus

Pomelo (Citrus Maxima Fructus) adalah contoh buah sitrus. Buah sitrus mengandungi vitamin C yang menjadikan pengeluaran sel darah putih meningkat sehingga dapat melawan jangkitan pada tubuh. Anda memerlukan pengambilan vitamin C setiap hari untuk mengekalkan sistem imun anda.

  • Bawang putih

Selain kemampuannya melawan jangkitan, pengambilan bawang putih atau Alium Sativum Bulbus Ia juga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan menghalang pengerasan arteri. Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak bawang putih dapat menguatkan sistem imun dan melegakan gejala selsema.

  • Bayam

Selain kaya dengan vitamin C, bayam (Amaranthus Tricolor Folium) juga mengandungi antioksidan dan beta-karoten yang menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih kuat dalam melawan jangkitan. Untuk mendapatkan faedah maksimum bayam, anda disarankan untuk tidak mengulang atau memasaknya terlalu lama, sehingga kandungan nutrisi bayam dijaga. Tetapi data itu diperoleh dari kajian haiwan. Untuk menilai manfaat kesihatannya pada manusia, kajian lanjut perlu dilakukan.

  • Pawpaw

Buah betik (Carica Papaya Fructus) mempunyai peratusan pengambilan vitamin C harian sebanyak 224 peratus, menjadikannya salah satu tanaman dengan kandungan vitamin C tertinggi. Selain vitamin C, betik juga mempunyai kesan anti-radang dan zat lain yang berguna untuk kesihatan tubuh, seperti folat, vitamin B, dan kalium. Tetapi kesan anti-radang ini masih terhad dalam kajian haiwan. Untuk menilai kesan peningkatan imunnya pada manusia, penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

  • Kiwi

Kiwi atau Actinidia deliciosa fructus adalah tumbuhan yang kaya dengan vitamin C selain betik yang juga mengandungi folat, kalium dan vitamin K. Nutrien lain dalam buah kiwi membantu tubuh melawan jangkitan, sambil menjaga tubuh berfungsi dengan baik. Dari sebuah kajian ditemukan bahawa pengambilan satu buah kiwi per minggu ditambah dengan latihan teratur dan diet yang sihat dapat meningkatkan kadar lemak baik (HDL).

Bukan hanya kekebalan tubuh, tanaman ini juga dipercayai dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan. Tumbuhan seperti selasih (selasih) dan kayu manis adalah beberapa contoh tanaman lain yang mempunyai faedah yang serupa. Basil dipercayai dapat mengurangi produksi kortisol yang dapat memicu tekanan, sementara kayu manis juga terbukti dapat menurunkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan penurunan fungsi sistem saraf. Tetapi kesan kemangi ini masih terhad dalam kajian haiwan.

Adakah anda perlu mengambil ubat herba?l?

Sama seperti ubat yang anda dapatkan dari doktor, ubat-ubatan herba atau suplemen juga berpotensi menyebabkan kesan sampingan, walaupun ia agak jarang berlaku, seperti reaksi alergi, reaksi akibat interaksi dengan ubat lain, sama ada diresepkan atau tidak.

Ubat-ubatan herba mengandungi bahan kimia aktif yang berpotensi untuk berinteraksi dengan ubat lain. Ini boleh mempengaruhi prestasi ubat, risiko kesan sampingan, dan metabolisme ubat di dalam badan. Di samping itu, kebanyakan percubaan penyelidikan yang meneliti manfaat kesihatan produk herba ini juga terhad kepada kajian haiwan. Manfaat kesihatan untuk manusia bersama dengan risiko dan kesan sampingan masih perlu dikaji lebih lanjut.

Inilah sebabnya mengapa para pakar mengesyorkan agar tetap bijak dalam membuat keputusan mengenai penggunaan ubat-ubatan herba. Cari sebanyak mungkin maklumat mengenai ubat-ubatan herba sebelum anda membeli atau memakannya. Bincangkan juga dengan doktor anda mengenai tahap keperluan dan dos mengikut keadaan anda. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat atau suplemen herba jika anda merasa anda tidak mendapat cukup nutrisi dari makanan atau ubat yang anda ambil.