Kesihatan

Pneumonia pada Warga Emas: Punca, Gejala, dan Komplikasi

Pneumonia pada orang tua sering diabaikan kerana biasanya gejala awal keadaan ini kelihatan ringan. Sebenarnya, radang paru-paru pada orang tua berpotensi menyebabkan komplikasi serius, bahkan membawa maut, jika tidak segera dirawat.

Pneumonia atau biasanya dikenal sebagai paru-paru basah adalah jangkitan yang disebabkan oleh pelbagai mikroorganisma, termasuk bakteria, virus, atau jamur. Jangkitan ini menyebabkan keradangan kantung udara (alveoli) pada satu atau bahkan kedua-dua paru-paru, sehingga kantung udara mengisi dengan cairan atau nanah.

Punca dan Faktor Risiko Pneumonia pada Warga Emas

Pneumonia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi orang tua adalah salah satu kumpulan yang berisiko tinggi terkena penyakit ini. Berikut adalah beberapa sebab:

1. Sistem imun yang lemah

Dengan bertambahnya usia, sistem imun juga semakin lemah. Akibatnya, kemampuan tubuh untuk melawan bakteria atau virus yang menyebabkan radang paru-paru juga menurun. Itulah sebabnya orang tua lebih berisiko menghidap penyakit ini.

2. Kehadiran penyakit lain

Pneumonia pada orang tua juga lebih mudah terjadi kerana mereka biasanya sudah mempunyai penyakit lain, seperti penyakit paru obstruktif kronik (COPD), strok, atau penyakit jantung. Ini menyebabkan orang tua lebih mudah terkena radang paru-paru.

3. Asap Rokok

Terdapat banyak orang tua yang mempunyai kebiasaan merokok dan sukar untuk berhenti merokok. Tabiat ini dapat meningkatkan risiko radang paru-paru. Bahan kimia dalam rokok dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh, memudahkan bakteria dan virus yang menyebabkan serangan pneumonia.

4. Rawatan hospital

Warga tua adalah kumpulan umur yang terdedah kepada masalah kesihatan yang memerlukan rawatan hospital jangka panjang. Ini menjadikan orang tua lebih berisiko terkena bakteria atau virus yang menyebabkan radang paru-paru yang merebak di persekitaran hospital.

Gejala Pneumonia pada Warga Emas

Kadang-kadang gejala pneumonia sukar dikenali kerana serupa dengan gejala jangkitan pernafasan lain, seperti selesema dan bronkitis. Secara umum, gejala pneumonia adalah seperti berikut:

 • Batuk kahak tebal, batuk darah
 • Demam Sesak nafas
 • Sakit dada
 • Menggigil
 • Sakit kepala
 • Warna bibir dan kuku kebiruan (sianosis)

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, ada juga gejala pneumonia yang biasanya hanya terjadi pada orang tua, yaitu:

 • Tidak dapat menahan buang air kecil atau buang air besar
 • Selalunya berasa keliru
 • Suhu badan rendah

Komplikasi Pneumonia pada Warga Emas

Pneumonia pada orang tua boleh menyebabkan komplikasi serius. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Kemasukan bakteria ke dalam aliran darah

Bakteria penyebab paru-paru di paru-paru dapat memasuki aliran darah. Keadaan ini disebut bakteremia dan boleh menyebabkan jangkitan merebak ke organ lain. Ini berpotensi menyebabkan kegagalan organ pada orang tua.

2. Kesukaran bernafas

Pneumonia akut boleh menyebabkan orang tua mengalami kesukaran bernafas, sehingga pengambilan oksigen ke seluruh badan akan berkurang. Sekiranya ini berlaku, orang tua mungkin perlu dimasukkan ke hospital atau bahkan menggunakan alat pernafasan (ventilator) sehingga keadaan mereka bertambah baik.

3. Efusi pleura

Pneumonia pada orang tua boleh menyebabkan efusi pleura, yang merupakan penumpukan cecair di rongga antara paru-paru dan dinding dalaman rongga dada. Cecair ini akan memampatkan paru-paru dan menyukarkan pernafasan bagi penghidapnya. Sekiranya cecair terlalu banyak, doktor perlu mengeluarkannya dengan tabung atau pembedahan khas.

4. Abses paru-paru

Abses paru-paru adalah keadaan apabila bakteria membentuk kantung berisi nanah di paru-paru. Umumnya, abses dapat dirawat dengan antibiotik, tetapi kadang kala nanah perlu dikeluarkan secara pembedahan.

Pencegahan Pneumonia pada Warga Emas

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah atau mengurangkan risiko radang paru-paru pada orang tua:

 • Dapatkan vaksin untuk radang paru-paru.
 • Berhenti merokok.
 • Rehat yang cukup.
 • Bersenam secara berkala.
 • Makan makanan berkhasiat yang seimbang.
 • Basuh tangan dengan sabun dengan kerap.
 • Elakkan faktor pencetus, seperti pencemaran udara dan asap rokok.

Pneumonia pada orang tua boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang sudah tua, terutama jika dia masih merokok atau mempunyai penyakit tertentu, anda harus lebih berwaspada. Sekiranya anda melihat gejala radang paru-paru pada orang tua, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.