Kesihatan

Raloxifen - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Raloxifen adalah ubat untuk mencegah dan merawat osteoporosis pada wanita pascamenopause. Raloxifen juga diketahui dapat mengurangkan risiko terkena barah payudara yang cenderung muncul setelah menopaus. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak dapat merawat barah payudara.

Raloxifen termasuk dalam jenis ubat modulator reseptor estrogen terpilih (SERM). Untuk merawat osteoporosis, raloxifen berfungsi dengan meniru kesan estrogen, hormon wanita yang dihasilkan oleh badan.

Ubat ini akan melambatkan proses pengurangan jisim tulang, sehingga kekuatan tulang tetap terjaga dan risiko patah tulang dapat dikurangkan.

Tanda dagangan Raloxifen:Evista

Apa itu Raloxifen

kumpulanUbat preskripsi
KategoriModulator reseptor estrogen selektif (SERM)
ManfaatMencegah atau merawat osteoporosis pada wanita pascamenopause
Dimakan olehMatang
Raloxifen untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X:Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh diberikan kepada wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Tidak diketahui sama ada raloxifen diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Raloxifen

Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil raloxifen jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan berikan raloxifen kepada lelaki atau wanita yang belum memasuki menopaus. Ubat ini juga tidak boleh diberikan kepada wanita usia subur yang sedang hamil atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mempunyai tekanan darah tinggi, kegagalan jantung kongestif, gangguan irama jantung, penyakit hati, penyakit ginjal, endometriosis, strok, trombosis urat dalam, embolisme retina, emboli paru, tumor, atau barah, terutamanya barah payudara.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani rawatan dengan estrogen, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda merokok atau mempunyai trigliserida tinggi.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil raloxifen sebelum menjalani pembedahan. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk berhenti mengambil raloxifen sekurang-kurangnya 3 hari sebelum prosedur pembedahan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil raloxifen.

Dos dan Peraturan Penggunaan Raloxifen

Dos raloxifen akan diberikan oleh doktor mengikut keadaan pesakit. Secara amnya, untuk merawat dan mencegah osteoporosis pada wanita pascamenopause, dosnya adalah 60 mg, sekali sehari.

Cara Mengambil Raloxifen dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil raloxifen. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Raloxifen boleh diambil sebelum atau selepas makan. Telan keseluruhan tablet dengan bantuan segelas air. Jangan mengunyah atau menghancurkan tablet.

Cuba makan raloxifen pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum. Terus minum ubat ini jika anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Semasa rawatan dengan raloxifen, doktor anda akan meminta anda melakukan pemeriksaan payudara, mamografi, dan ujian darah secara berkala. Ikuti jadual pemeriksaan yang ditentukan oleh doktor.

Untuk mengelakkan berlakunya atau memburuknya osteoporosis, doktor anda akan menasihati anda untuk berhenti merokok, hadkan pengambilan alkohol, dan bersenam secara teratur.

Pastikan anda mengambil cukup kalsium dan vitamin D semasa mengambil raloxifen. Doktor anda akan memberitahu anda sumber nutrien atau jumlah makanan tambahan yang harus anda ambil.

Sekiranya anda dalam perjalanan atau dalam penerbangan jarak jauh semasa mengambil raloxifen, cubalah bergerak dan meregangkan kaki anda secara berkala untuk mengelakkan pembekuan darah terbentuk.

Sekiranya anda terlupa mengambil raloxifen, lakukan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan raloxifen pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Raloxifen dengan Dadah Lain

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang mungkin berlaku jika raloxifen digunakan dengan ubat lain:

 • Penurunan tahap dan keberkesanan raloxifen apabila digunakan bersama kolestiramina
 • Berkurangnya keberkesanan warfarin
 • Peningkatan risiko pembekuan darah yang dapat menyekat saluran darah dan menyebabkan kesan sampingan berbahaya ketika digunakan dengan thalidomide, asam tranexamic, lenalidomide, carfilzomib, pomalidomide, atau pil kawalan kelahiran
 • Peningkatan risiko terkena radang pankreas (pankreatitis) apabila digunakan dengan bexarotene

Kesan Sampingan dan Bahaya Raloxifen

Kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas mengambil raloxifen adalah:

 • Mual
 • Sakit kepala
 • Cirit-birit
 • Kehangatan di muka, leher, atau dada (siram)
 • Sakit otot atau sendi
 • kaki kejang
 • Gangguan tidur
 • Bengkak di tangan atau kaki
 • Demam atau menggigil

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak mereda dengan segera atau lebih teruk lagi. Anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Bengkak pada payudara atau munculnya keluhan lain di payudara
 • Strok, yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, kehilangan kesedaran, atau kelemahan pada satu sisi badan
 • Gumpalan darah di kaki atau lengan, yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti pembengkakan, kehangatan, atau kemerahan di lengan atau kaki
 • Gumpalan darah di paru-paru, yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti sakit dada, batuk darah, atau sesak nafas