Kehidupan yang sihat

Tingkatkan Kualiti Sperma Dengan Cara Ini

Kualiti sperma yang lemah pada lelaki boleh menjadi salah satu penyebab kesukaran kehamilan pada pasangannya. Sebenarnya, pasangan muda yang sihat berpeluang hamil sekitar 20% sebulan. Sekiranya anda tidak sabar untuk menjadi ayah, cubalah beberapa cara untuk meningkatkan kualiti sperma agar pasangan anda berpeluang hamil lebih tinggi.

Kesihatan dan kualiti sperma lelaki mempunyai pengaruh besar terhadap kejayaan kehamilan. Kualiti sperma setiap lelaki tidak sama. Ini dapat dipengaruhi oleh gaya hidup, kecukupan nutrisi, hingga penyakit tertentu.

Ciri Sperma Sihat

Mempunyai sperma yang sihat untuk lelaki sangat penting. Sperma yang sihat harus mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Purata jumlah sperma normal adalah sekitar 15 juta sperma per mililiter air mani yang dilepaskan semasa ejakulasi. Semakin banyak bilangan sperma, semakin besar kemungkinan kehamilan.
  • Sperma yang sihat mempunyai kepala bulat dan ekor yang panjang dan kuat.
  • Sperma yang sihat mesti mempunyai kemampuan untuk berenang dan bergerak dengan baik untuk mencapai telur dan menyuburkannya.

Inilah Cara Meningkatkan Kualiti Sperma

Untuk mempunyai anak, kualiti sperma pada lelaki mesti baik untuk mencapai rahim dan membuahi telur. Sekiranya kehamilan tidak berlaku walaupun melakukan hubungan seks secara teratur, mungkin ada masalah dengan kualiti sperma anda.

Supaya kualiti sperma dapat meningkat, cubalah cara berikut:

1. Makan makanan yang sihat

Untuk menghasilkan sperma yang sihat, anda juga harus makan makanan yang sihat. Terdapat beberapa pilihan makanan sihat yang dapat meningkatkan kualiti sperma, yaitu:

  • Makanan yang mengandungi protein dan vitamin B12, seperti daging, ikan, dan tenusu. Protein dan vitamin ini dapat melindungi sperma dari peradangan yang disebabkan oleh radikal bebas, dan memberikan nutrien sehingga sperma dapat dihasilkan dalam jumlah yang cukup.
  • Kandungan vitamin C dalam buah sitrus, kentang, tomato, dan bayam, diyakini dapat meningkatkan jumlah sperma.
  • Ikan, madu, dan kacang-kacangan, seperti badam dan walnut, mengandungi omega-3, asid folik, antioksidan, vitamin E, zink, dan selenium yang baik untuk kesihatan sperma anda.
  • Kandungan likopena dalam tomato dan tembikai juga dapat melindungi sperma dari radikal bebas.

2. Bersenam secara berkala

Sekiranya anda dan pasangan menginginkan kehadiran bayi, bersenamlah dengan kerap. Lelaki yang jarang bersenam biasanya akan mengalami kenaikan berat badan atau kegemukan yang dapat mengurangkan kualiti sperma.

3. Elakkan memakai seluar yang ketat dan suhu yang terlalu panas

Daripada memakai seluar dalam yang ketat, lebih baik memakai seluar dalam yang longgar, seperti seluar petinju. Elakkan juga memakai seluar yang ketat, seperti seluar untuk berbasikal, dalam jangka masa yang lama.

4. Amalkan seks yang sihat

Untuk menjaga kualiti sperma dan organ pembiakan untuk anda dan pasangan, lakukan hubungan seks yang sihat. Ini boleh dilakukan dengan tidak menukar pasangan seksual, untuk mengelakkan anda dan pasangan anda daripada penyakit kelamin, seperti gonorea dan klamidia, yang boleh menyebabkan kemandulan.

5. Elakkan dadah, rokok, dan minuman beralkohol

Seboleh-bolehnya jangan merokok, minum alkohol, apatah lagi mengambil dadah. Semua tabiat buruk ini dapat mengurangkan kualiti sperma dan mengurangkan kesuburan. Selain itu, pengambilan alkohol dapat memicu penurunan hormon testosteron dan sperma.

Hadkan juga pengambilan kopi dan minuman berkafein lain, seperti teh dan kopi minuman ringan, kerana pengambilan kafein yang berlebihan dapat mempengaruhi kualiti sperma.

6. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan boleh mempengaruhi hormon yang menghasilkan sperma. Melakukan pelbagai teknik relaksasi, seperti yoga atau meditasi, dapat mengurangkan tekanan yang anda alami setiap hari. Dapatkan juga rehat yang cukup dengan tidur selama 7-9 jam setiap malam untuk mengelakkan keletihan dan tekanan yang dapat mengurangkan kualiti sperma.

Meningkatkan kualiti sperma dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui dan mengelakkan pelbagai penyebab kemandulan pada lelaki, seperti jangkitan kelamin atau penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya masih sukar untuk mendapatkan bayi walaupun menjalani gaya hidup sihat dan melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan kualiti sperma di atas, anda harus berjumpa doktor supaya pemeriksaan dapat dilakukan dan diberi rawatan jika perlu.