Kesihatan

Jangan Panik, Ketahui Pertolongan Cemas untuk Mangsa Tembak

Luka tembakan berlaku ketika seseorang tertangkap menembaksenjata api. Luka tembakan mesti diatasi dengan tepat dan segera, sehingga nyawa mangsa tembakan dapat diselamatkan.

Luka tembakan datang dalam berbagai bentuk dan ukuran, bergantung pada kecepatan peluru. Kerana luka tembakan boleh membahayakan dan membawa maut, pertolongan cemas mesti segera diberikan kepada mangsa.

Bantuan untuk Mangsa Tembak

Walaupun berhati-hati dengan senjata api, situasi yang tidak dijangka kadang-kadang boleh mencetuskan kebakaran. Apabila terdapat rusuhan, ancaman pengganas, dan insiden jenayah, tembakan kadang-kadang tidak dapat dielakkan dan sering mengakibatkan luka tembakan.

Anda yang berada dalam situasi ini mesti segera melarikan diri ke tempat yang lebih selamat. Sekiranya ada orang di sekitar anda yang menjadi mangsa luka tembakan, seboleh-bolehnya bawa mereka ke tempat yang selamat dan sediakan pertolongan cemas sementara menunggu bantuan perubatan tiba.

Pertolongan cemas yang dapat anda berikan kepada mangsa luka tembak adalah:

1. MemhlmPosisikan badan mangsa dengan betul

Setelah berada di lokasi yang selamat, pastikan mangsa yang terkena tembakan sedar duduk atau berbaring dalam keadaan selesa. Sekiranya luka tembakan berada di atas pinggang, jangan tinggikan kaki kerana ini akan menyebabkan darah mengalir lebih cepat dari luka.

2. Hubungi polis dan hospital terdekat

Setelah memastikan persekitaran di sekitarnya selamat dan kedudukan mangsa selesa, segera hubungi polis atau hospital terdekat untuk memberitahu mereka mengenai penembakan dan mangsa luka tembakan. Sebaik-baiknya, luka tembakan mesti mendapat rawatan perubatan dalam masa 10 minit selepas ditembak.

3. Hentikan pendarahan

Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, hentikan pendarahan dari luka tembakan. Anda boleh menghentikan pendarahan dengan memberi tekanan ke kawasan pendarahan. Gunakan kain kasa untuk memberi tekanan dan membalut luka tembakan agar pendarahan reda. Sekiranya kain kasa tidak tersedia, anda boleh menggunakan sehelai pakaian bersih untuk digunakan.

Sekiranya luka tembakan berada di bahagian dada, tutup luka dengan plastik bersih. Tujuannya adalah untuk mencegah udara memasuki rongga dada, yang dapat mencegah paru-paru mengembang. Tetapi, jika mangsa mengalami sesak nafas selepas prosedur, segera tanggalkan penutup plastik.

4. Lakukan prosedur CPR

Sekiranya anda telah mendapat latihan dan tahu bagaimana melakukan CPR (ckardiopulmonari rresusitasi), berikan bantuan teknik ini sekiranya mangsa luka tembakan berhenti bernafas dan jantungnya berhenti berdegup.

Anda boleh mengambil langkah di atas sebagai pertolongan cemas untuk luka tembakan. Sekiranya boleh, segera bawa mangsa ke bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.