Kesihatan

Bolehkah Vaksin Selsema Mencegah Jangkitan Virus Corona?

Persediaan vaksin selesema di Indonesia sekarang hampir habis kerana banyak orang percaya bahawa pemberian vaksin ini dapat mencegah jangkitan dengan virus Corona atau COVID-19. Persoalannya, apakah benar vaksin selesema dapat mencegah serangan virus Corona? Agar anda tidak tersilap, lihat artikel berikut.

Pada pandangan pertama, gejala jangkitan virus Corona kelihatan serupa dengan gejala selesema. Namun, ini tidak bermaksud bahawa vaksin selesema juga efektif dalam mencegah virus Corona. Sebabnya, kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh pelbagai jenis virus sehingga memerlukan vaksin yang berbeza untuk mencegahnya.

Kelebihan Memberi Vaksin Selsema untuk Virus Corona

Vaksin selesema dirancang untuk menurunkan risiko jangkitan dengan virus yang menyebabkan selesema musiman, bukan untuk jangkitan dengan virus Corona atau COVID-19. Walaupun begitu, sekurang-kurangnya pemberian vaksin ini dapat mengurangi risiko gejala jangkitan virus Corona yang teruk. Mengapa begitu?

Gejala yang disebabkan oleh virus Corona boleh bervariasi dari ringan hingga parah dan mengakibatkan kematian. Semakin lemah sistem imun seseorang, semakin besar kemungkinan gejala COVID-19 menjadi teruk.

Sekiranya seseorang mempunyai selesema, sistem ketahanannya akan lebih lemah daripada ketika dia dalam keadaan sihat. Sekiranya pada waktu yang sama orang itu dijangkiti virus Corona, kemampuan tubuh untuk menangkal virus ini akan berkurang dan jangkitannya dapat berkembang menjadi parah.

Jadi, vaksin selesema boleh diberikan kepada orang dewasa dan anak-anak, tetapi perlu diingat, vaksin ini tidak dapat melindungi seseorang dari jangkitan virus Corona. Langkah pencegahan COVID-19 yang disarankan oleh pemerintah Indonesia dan Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) lebih efektif melindungi Anda dari virus Corona daripada memberikan vaksin flu.

Langkah-langkah Pencegahan Jangkitan Virus Corona

Hingga kini, belum ada vaksin untuk mencegah jangkitan virus Corona. Para penyelidik masih bersaing dengan masa untuk mengembangkan vaksin sehingga wabak COVID-19 dapat diselesaikan segera.

Oleh kerana vaksin COVID-19 masih belum tersedia, anda perlu melindungi diri anda dengan baik untuk mengelakkan jangkitan dengan virus ini. Langkah pencegahan yang boleh anda lakukan adalah:

1. Meningkatkan daya tahan

Sistem imun yang kuat dapat melindungi anda dari pelbagai penyakit, termasuk COVID-19. Untuk mengekalkan dan meningkatkan daya tahan, makan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran, buah, ikan, dan daging tanpa lemak.

Selain itu, anda juga disarankan untuk berolahraga secara teratur, cukup tidur, dan menjauhi asap rokok dan minuman beralkohol. Anda juga boleh mengambil suplemen vitamin dan mineral seperti yang disyorkan oleh doktor anda, terutamanya jika pengambilan nutrien dari makanan sahaja tidak mencukupi.

2. Basuh tangan anda dengan betul

Mencuci tangan dengan betul adalah cara yang berkesan untuk mencegah penyebaran virus Corona. Sebaiknya basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat.

Sekiranya anda dalam perjalanan dan sukar mencari air dan sabun, bersihkan tangan anda pembersih tangan mengandungi sekurang-kurangnya 60 peratus alkohol untuk membunuh kuman.

3. Jauhkan jarak anda dari orang lain

Anda juga dinasihatkan untuk melakukannya penjarakan Sosial dengan menjaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain. Di samping itu, seboleh-bolehnya elakkan orang ramai dan kurangkan perjalanan ke luar rumah jika tidak terlalu penting. Tindakan ini dapat mengelakkan penyebaran COVID-19.

4. Gunakan topeng ketika sakit

Sekiranya anda sakit, pakai topeng. Penggunaan topeng dapat mencegah penularan virus Corona dari orang ke orang. Sebabnya, seseorang yang telah dijangkiti virus Corona dapat menyebarkan virus ini kepada orang lain melalui percikan air liur ketika batuk atau bersin.

Vaksin selesema untuk virus Corona tidak berkesan. Memandangkan vaksin virus Corona belum dijumpai, disarankan agar anda terus mengambil langkah pencegahan di atas. Sekiranya anda sakit, elakkan keluar dari rumah kecuali berjumpa doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai jangkitan virus Corona, baik dari segi gejala dan pencegahan, jangan ragu untuk menghubungi kami berbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.