Kesihatan

Dapatkan Penyakit Degeneratif Lebih Awal Kerana Gaya Hidup yang Buruk

Gaya hidup yang tidak sihat dapat meningkatkan risiko terkena pelbagai penyakit, termasuk penyakit degeneratif. Anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat seawal mungkin untuk mengelakkan penyakit ini.

Penyakit degeneratif umumnya disebabkan oleh penurunan prestasi sel-sel badan secara beransur-ansur yang kemudian mempengaruhi fungsi organ secara umum. Sebilangan besar penyakit degeneratif timbul kerana penuaan, bukan disebabkan oleh virus atau bakteria. gaya hidup yang buruk juga meningkatkan risiko penyakit ini.

Faktor gaya hidup yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit degeneratif adalah pelbagai. Anda yang gemar makan makanan tidak sihat, malas bergerak atau bersenam, dan mempunyai tabiat yang mengganggu kesihatan, lebih berisiko terkena penyakit degeneratif. Kebiasaan yang boleh mengganggu kesihatan antara lain merokok dan pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan.

Penyakit degeneratif yang sering berlaku

Beberapa penyakit degeneratif dipicu oleh tabiat harian yang buruk yang kemudian menyebabkan gangguan pada organ tertentu. Beberapa penyakit degeneratif yang paling biasa adalah:

 • Diabetes jenis 2

  Diabetes jenis 2 umumnya juga dipengaruhi oleh faktor genetik, jadi anak-anak orang tua dengan diabetes jenis 2 perlu memeriksa diri mereka dan menjaga gaya hidup mereka, terutama diet. Selain keturunan dan usia, risiko diabetes jenis 2 juga dapat meningkat pada orang dengan kondisi tertentu, seperti orang yang tidak aktif, berat badan berlebihan, atau terbiasa makan makanan yang kaya dengan lemak dan karbohidrat. Gaya hidup ini mencetuskan gangguan dalam sistem untuk mengatur kadar gula darah di dalam badan.

 • Penyakit kardiovaskular

  Penyakit kardiovaskular umumnya disebabkan oleh penumpukan plak lemak di saluran darah yang menuju ke jantung, yang dikenali sebagai aterosklerosis. Penumpukan ini kemudian dapat menyekat aliran darah ke tisu dan organ tubuh. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai tabiat buruk, seperti kurang bersenam, diet yang tidak sihat, tekanan, dan merokok.

 • Osteoporosis

  Selain kekurangan vitamin D yang menyebabkan kerapuhan tulang, osteoporosis lebih cenderung terjadi pada orang yang mengalami lumpuh atau pada orang yang kurang aktif setiap hari. Sepanjang hari duduk menonton TV atau duduk di hadapan komputer riba dapat mempercepat penurunan kualiti kepadatan tulang. Dalam jangka masa panjang, merokok dan minum minuman beralkohol juga berperanan dalam mengurangkan kepadatan tulang.

 • Kanser

  Kanser umumnya disebabkan oleh mutasi DNA dalam sel-sel badan. Mutasi dalam gen ini dapat diturunkan dari DNA ibu bapa atau boleh timbul di kemudian hari. Ada banyak perkara yang dapat memicu mutasi gen, seperti gaya hidup yang buruk seperti merokok, kegemukan, kurang bersenam, dan penggunaan makanan yang mengandungi bahan karsinogenik (bahan kimia penyebab barah).

Selain itu, penyakit yang berkaitan dengan perubahan struktur dan fungsi otak, seperti penyakit Alzheimer, demensia vaskular, dan Parkinson, juga merupakan penyakit degeneratif. Keadaan ini boleh diwarisi secara genetik, dan boleh mempengaruhi ingatan seseorang (penuaan) sehingga mengganggu aktiviti harian.

Cara Melaksanakan Gaya Hidup Sihat

Risiko penyakit degeneratif sebenarnya dapat dicegah dari usia dini dengan menjalani gaya hidup yang sihat. Ini dapat dimulakan dengan mengurangkan penggunaan makanan yang diproses, terutama makanan tinggi lemak, seperti daging merah dan sosis. Makanan yang sihat seperti sayur-sayuran, buah, dan daging rendah lemak dianjurkan, kerana mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Selain itu, biasakanlah aktif di luar aktiviti harian dan elakkan duduk terlalu lama. Bagi pekerja yang menghabiskan waktunya duduk di depan komputer, gunakan waktu makan tengah hari untuk bersosial di meja rakan atau pergi makan tengah hari di luar pejabat, agar badan tetap aktif. Mengehadkan penggunaan lif dan beralih ke tangga juga merupakan langkah bijak untuk memulakan kehidupan yang sihat.

Agar tubuh lebih aktif, biasakan melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari atau rata-rata 2.5 jam seminggu. Jangan lupa untuk mengelakkan merokok dan alkohol sebelum anda ketagih dan sukar untuk berhenti.

Penyakit degeneratif dapat dikurangkan dengan menerapkan gaya hidup yang sihat seawal mungkin. Dianjurkan juga untuk memeriksa kesihatan anda secara rutin atau menjalani perubatanpemeriksaan, agar penyakit itu dapat didiagnosis dan dirawat seawal mungkin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found