Kesihatan

Memanfaatkan Konsultasi Psikologi untuk Meningkatkan Kesihatan Mental

Di Indonesia, tidak banyak orang memanfaatkan kaunseling psikologi untuk menangani masalah mental, walaupun mereka sangat memerlukannya. Sebabnya, terdapat anggapan bahawa hanya orang gila yang perlu melakukan konsultasi psikologi.

Ahli psikologi adalah seseorang yang mempelajari sains proses mental dan pemikiran, terutama yang berkaitan dengan tingkah laku. Konsultasi psikologi adalah aktiviti komunikasi dua hala antara pesakit dan psikologi untuk mencari jalan keluar untuk masalah dengan perasaan atau gangguan mental yang dialami oleh pesakit.

Penyelesaian ini diberikan berdasarkan keadaan mental dan cara berfikir pesakit dan pengaruhnya terhadap tingkah laku pesakit yang dinilai oleh ahli psikologi semasa berunding.

Apakah Faedah Melakukan Konsultasi Psikologi?

Rundingan psikologi dapat membantu anda menyelesaikan masalah dan keluhan yang anda hadapi, terutama yang berkaitan dengan perasaan, emosi, dan tingkah laku.

Sebelum sesi kaunseling, seorang psikolog akan menjalin hubungan baik dan saling percaya dengan pesakit, sehingga pesakit dapat lebih terbuka untuk berkongsi masalah yang dihadapinya.

Berikut adalah perkara yang boleh dilakukan oleh ahli psikologi dalam perundingan psikologi:

  • Bantu anda memahami atau mengubah perspektif anda mengenai masalah yang dihadapi
  • Bimbing anda untuk percambahan fikiran atau memberi nasihat untuk masalah yang anda hadapi, misalnya ketika menghadapi beberapa pilihan hidup yang sukar
  • Bantu anda mengatasi kesedihan, kegelisahan, ketakutan yang berlebihan, atau tabiat buruk yang mungkin mengganggu kehidupan seharian anda
  • Bantu menyelesaikan masalah dalam hubungan dengan orang lain, termasuk dengan keluarga, rakan, atau pasangan
  • Mendiagnosis dan membantu merawat gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, bipolar, atau bahkan skizofrenia.

Tidak seperti psikiatri, psikologi mungkin tidak memberi ubat kepada pesakitnya. Walaupun begitu, keadaan psikiatri yang memerlukan rawatan masih dapat didiagnosis oleh ahli psikologi. Sekiranya pesakit benar-benar memerlukan ubat, psikolog akan merujuknya ke psikiatri.

Bilakah Anda Perlu Berunding dengan Psikologi?

Berikut adalah beberapa tanda bahawa seseorang perlu mengadakan konsultasi psikologi:

1. Masalahnya sudah sangat menjengkelkan

Masalah boleh menyukarkan seseorang untuk menumpukan perhatian dalam melakukan kerja atau aktiviti harian. Tidak jarang masalah itu membuat seseorang putus asa, kegelisahan berlebihan, sukar tidur, dan hilang selera makan. Apabila masalah mengganggu kehidupan dan aktiviti anda, kemungkinan anda memerlukan konsultasi psikologi.

2. Gagal menyelesaikan masalah sendiri

Ketika anda merasa sedih, cemas, atau takut, anda mungkin telah mencuba pelbagai cara untuk merasa lebih baik, misalnya dengan melonggarkan, membaca buku motivasi, atau mengalihkan fikiran anda dengan bersenam.

Sekiranya semua cara yang anda lakukan tidak berfungsi, mungkin sudah tiba masanya anda melakukan konsultasi psikologi. Ingat, meminta bantuan psikologi tidak bermaksud anda gila atau lemah.

3. Melepaskan masalah menjadi perkara negatif

Tanda lain yang anda perlukan untuk berunding dengan psikologi adalah ketika anda berusaha mengatasi masalah anda dengan melakukan perkara yang tidak baik untuk anda, seperti merokok, minum, menggunakan ubat-ubatan terlarang, atau makan berlebihan.

4. Baru-baru ini mengalami peristiwa traumatik

Sekiranya anda baru-baru ini mengalami peristiwa traumatik, seperti kehilangan orang yang disayangi, perceraian, atau kehilangan pekerjaan, adalah idea yang baik untuk mendapatkan konsultasi psikologi, terutamanya jika kesedihan anda tidak hilang.

Sebabnya, tidak semua orang boleh menghadapi kejadian teruk seperti ini sahaja dan memerlukan bimbingan.

Masalah dalam kehidupan boleh berlaku apabila kita tidak bersedia menerimanya. Masalah seperti ini membebankan minda anda, mengecewakan emosi anda, dan mempengaruhi aktiviti harian anda. Perkara ini tentunya tidak boleh dibiarkan dan mesti ditangani dengan segera.

Namun, tidak semua masalah dapat dihadapi sendirian. Kadang kala anda memerlukan pertolongan untuk meringankan beban dan mencari jalan keluar dari masalah. Pada masa-masa sukar seperti ini, wajar jika anda tidak dapat berfikir dengan jelas.

Oleh itu, tidak ada salahnya anda mencari pertolongan profesional, iaitu dengan melakukan konsultasi psikologi. Dalam perundingan ini, anda dapat berkongsi semua aduan atau kebimbangan anda tanpa rasa takut untuk dinilai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found