Keluarga

7 Vaksin Pra Kehamilan yang Perlu Anda Dapatkan

Penting untuk mendapatkan vaksin sebelum kehamilan jika anda dan pasangan anda merancang untuk memulakan program kehamilan. Ini perlu dilakukan kerana kehamilan yang sihat dan lancar tidak hanya dipengaruhi oleh pengambilan makanan berkhasiat, tetapi juga vaksinasi.

Semasa mengandung, sistem imun wanita hamil secara semula jadi akan menurun. Ini menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan dan penyakit tertentu yang boleh membahayakan kesihatan mereka dan janin.

Nasib baik, kini terdapat beberapa vaksin yang dapat melindungi wanita hamil dan janin dari pelbagai jangkitan. Sekiranya anda sedang merancang untuk memulakan program kehamilan, mari kenal pasti jenis vaksin apa yang penting untuk anda dapatkan sebelum hamil.

Senarai Vaksin Pra-Kehamilan yang Anda Perlu

Semua wanita hamil disyorkan untuk mendapatkan vaksin berikut sebelum kehamilan:

1. Vaksin MMR

Vaksin MMR berguna untuk melindungi calon wanita hamil dan janin dari campak, gondok, dan rubela. Sekiranya anda mendapat rubela semasa hamil, penyakit ini boleh menyebabkan keguguran atau kecacatan kelahiran pada janin.

Gondok juga penting untuk dicegah kerana penyakit ini dapat menyebabkan masalah pada janin, seperti gangguan pendengaran atau pekak, meningitis, pembengkakan otak, masalah pernafasan, dan keguguran.

Sementara itu, campak boleh menyebabkan jangkitan paru-paru (radang paru-paru), kerosakan otak, dan bahkan kematian. Setelah mendapat vaksin MMR, anda disarankan untuk menunggu sekurang-kurangnya 4 minggu sebelum memulakan program untuk hamil.

2. Vaksin Influenza

Sebelum hamil, anda juga disarankan untuk mendapatkan vaksin influenza untuk melindungi anda dan bayi anda daripada mudah terkena selesema. Namun, jika anda sudah hamil, anda boleh mendapatkan vaksin influenza yang terbuat dari virus selesema yang dibunuh, bukan virus flu yang dilemahkan secara langsung.

3. Vaksin Varicella (cacar air)

Anda perlu mendapatkan vaksin varicella sebelum anda hamil sekiranya anda tidak pernah mendapat vaksin varicella atau pernah mengalami cacar air sebelum ini. Cacar air adalah penyakit yang sangat berjangkit. Sekiranya wanita hamil mendapat cacar air pada awal kehamilan, janin akan berisiko tinggi mengalami kecacatan kelahiran kongenital.

Sementara itu, jika seorang wanita hamil terkena cacar air sebelum melahirkan atau pada trimester kehamilan terakhir, penyakit ini berisiko menyebabkan jangkitan cacar air yang teruk pada bayi setelah dia dilahirkan.

Sama seperti vaksin MMR, anda juga disarankan untuk menunggu sekitar 4 minggu sebelum berusaha hamil setelah mendapat vaksin cacar air.

4. Vaksin papillomavirus manusia (HPV)

Vaksin sebelum kehamilan ini dapat mencegah jangkitan HPV dan penyakit berkaitan HPV lain, seperti barah serviks. Vaksin HPV disyorkan untuk anda yang berumur 26 tahun atau di bawah 26 tahun tetapi telah melakukan hubungan seks.

Sehingga kini, tiada hubungan antara HPV dan keguguran, kelahiran pramatang, atau komplikasi kehamilan yang lain. Walau bagaimanapun, jangkitan HPV dapat ditularkan dari ibu ke bayi yang baru lahir semasa melahirkan, walaupun ini jarang terjadi.

Bayi baru lahir yang dijangkiti HPV berisiko terkena tumor jinak pada laring yang disebut papillomatosis laring. Semasa pada wanita hamil, jangkitan HPV boleh menyebabkan ketuat genital dan barah serviks.

Jangkitan HPV di saluran kelahiran juga membawa risiko menjadikan kelahiran lebih sukar, jadi doktor mungkin perlu melakukan pembedahan caesar untuk membantu melahirkan bayi.

5. Vaksin pneumokokus

Anda disarankan untuk mendapatkan vaksin pneumokokus atau PCV sebelum hamil untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pneumokokus, seperti radang paru-paru, meningitis, dan bakteremia.

Anda juga perlu mendapatkan vaksin ini sebelum hamil jika sebelumnya anda banyak merokok atau menderita penyakit tertentu seperti diabetes, jantung dan paru-paru, atau kegagalan buah pinggang kronik.

6. Vaksin hepatitis B

Mendapatkan vaksin hepatitis B sepenuhnya sebelum atau semasa kehamilan dapat melindungi anda dan bayi anda dari penyakit hepatitis B semasa kehamilan.

Sekiranya anda menghidap hepatitis B semasa hamil, penyakit ini boleh ditularkan kepada janin. Akibatnya, janin boleh mengalami masalah kesihatan yang serius, seperti kerosakan hati atau keguguran. Janin juga berisiko dilahirkan dengan penyakit hepatitis B.

7. Vaksin TDaP

Vaksin TDaP dapat melindungi anda dan bayi anda dari tetanus, difteria, dan batuk rejan (pertusis). Vaksin ini boleh diberikan sebelum kehamilan atau selepas 20 minggu kehamilan.

Sekiranya anda merancang untuk hamil, jangan lupa untuk mendapatkan pelbagai vaksin sebelum hamil di atas. Untuk menentukan jenis vaksin yang anda perlukan sebelum hamil bersama dengan dos dan jadual pentadbiran, anda boleh berjumpa dengan pakar obstetrik anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found