Kehidupan yang sihat

Kelebihan Lampin Dewasa yang Perlu Anda Fahami

Lampin dewasa mungkin tidak begitu terkenal dengan lampin bayi. Antara faedah lampin dewasa adalah menampung air kencing atau tinja pada orang dewasa yang mengalami keadaan perubatan tertentu, sehingga sukar untuk mengawal fungsi membuang air kecil dan buang air besar.

Lampin dewasa paling kerap digunakan untuk membantu seseorang yang mengalami kesukaran menahan buang air kecil atau buang air besar kerana keadaan kesihatan tertentu. Popok jenis ini boleh menjadi penyelesaian untuk memastikan aktiviti berjalan lancar dan bebas dari rasa bimbang kerana air kencing atau tinja mencemari pakaian, linen tempat tidur, atau peralatan lain.

Jenis Gangguan Urinari                              

Kesukaran menahan kencing atau kencing yang tidak betul dapat menyukarkan penghidap untuk melakukan aktiviti harian. Beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko inkontinensia kencing termasuk usia lanjut, berat badan berlebihan, gangguan saraf yang mengatur fungsi kencing, dan diabetes. Keadaan perubatan yang sukar untuk ke tandas tepat pada waktunya, seperti pesakit di atas katil atau di kerusi roda, juga boleh menyebabkan kencing tidak sihat.

Beberapa jenis gangguan kencing, iaitu:

  • Kencing keluar ketika bersin, batuk, ketawa, atau mengangkat berat.
  • Kerap buang air kecil, termasuk pada waktu malam. Ini boleh berlaku kerana gangguan perubatan seperti jangkitan, gangguan neurologi, atau diabetes.
  • Mengeluarkan air kencing tanpa menyedarinya, kerana pundi kencing tidak kosong sepenuhnya.

Kesukaran menahan air kencing juga dapat terjadi sementara, antara lain ketika memakan minuman, makanan, vitamin, atau ubat-ubatan yang diuretik. Diuretik bermaksud merangsang pembentukan air kencing di buah pinggang untuk mengurangkan cecair yang beredar di dalam badan. Contohnya, teh, kopi, soda, sitrus (buah sitrus), vitamin B atau C dalam dosis besar, makanan pedas atau berasid, dan ubat penurun tekanan darah, ubat jantung, dan ubat penenang.

Orang yang mengalami demensia dan inkontinensia tinja juga boleh mendapat manfaat daripada lampin dewasa. Khusus untuk wanita, faktor lain seperti kehamilan, kelahiran anak, dan menopaus, boleh meningkatkan risiko kesukaran menahan kencing.

Kegunaan Popok Dewasa dan Petua Memilihnya

Popok dewasa direka khas untuk menyerap kebocoran air kencing, mengumpulkan kotoran dari pakaian yang kotor, dan melindungi kulit dari rembesan air kencing agar tetap kering. Bentuk lampin dewasa umumnya sama dengan lampin bayi sekali pakai, hanya ukuran yang disesuaikan dengan badan orang dewasa. Terdapat dua jenis lampin dewasa di pasaran:

  • Lampin seluar

    Bentuknya adalah dalam bentuk seluar yang boleh dipakai secara langsung dengan tali elastik di pinggang.

  • Lampin melekit

    Model lampin ini mempunyai pelekat di sisi, sehingga pemasangannya dapat disesuaikan dengan ukuran pinggul.

Dalam memilih lampin dewasa, sesuaikan dengan keperluan anda. Contohnya, jika pengguna masih boleh berdiri, lampin seluar boleh menjadi pilihan kerana cara pemakaiannya seperti memakai seluar dalam biasa. Tetapi jika pengguna hanya boleh berbaring, gunakan lampin pelekat, kerana mereka lebih mudah dipasang pada kedudukan ini.

Lampin dewasa yang besar dan tebal dapat menyerap lebih banyak air kencing, tetapi lebih sukar dikeluarkan dan kurang selesa dipakai. Sekiranya air kencing yang keluar cenderung sedikit, pilih bentuk yang lebih tip dan lebih ringan. Elakkan memakai lampin dewasa yang terlalu ketat kerana ini menghalang aliran udara dan menjadikan lampin mudah lembap.

Cara Memakai Lampin Dewasa

Untuk penggunaan lampin dewasa pada orang tua atau orang yang tidak dapat menjaga diri mereka sendiri (contohnya disebabkan oleh sindrom geriatrik), terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam membantu memakai lampin dewasa. Sebelum menggunakan lampin dewasa, basuh tangan anda dan gunakan sarung tangan untuk melindungi diri daripada terkena air kencing atau tinja.

Selepas itu, buka lampin sambil mengangkat pinggul pesakit, setelah lampin dikeluarkan, gulung lampin dan bungkusnya dalam beg plastik supaya kotoran dan air kencing tidak mencemari tempat tidur, kemudian buang lampin ke tong sampah. Bersihkan punggung pesakit, perut bawah, dan pangkal paha dari kotoran atau air kencing yang tersisa, kemudian gunakan pelembap sebelum memakai lampin dewasa lagi. Jangan lupa mencuci tangan setelah selesai memakai lampin dewasa.

Selain itu, perhatikan juga tempoh penggunaannya. Urin yang menempel pada kulit terlalu lama boleh mengganggu tahap pH, menjadikan kulit lebih mudah terkena jangkitan jamur. Oleh kerana bayi sering mengalami ruam lampin, lampin dewasa juga boleh mencetuskan perkara yang sama. Oleh itu, segera ubah lampin jika basah untuk mengelakkan ruam muncul.

Lampin dewasa dapat membantu pemakai mengelakkan rasa tidak selesa kerana membuang air kecil yang tidak terkawal, jadi aktiviti dapat terus berjalan dengan lancar. Gunakan lampin dewasa seperti yang disyorkan untuk mengelakkan ruam lampin. Sekiranya anda merasakan anda mempunyai penyakit yang menyebabkan masalah kencing, berjumpa dengan pakar urologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.