Kehidupan yang sihat

Berfikir Sebelum Menggunakan Pengering Tangan

Setelah mencuci tangan, pastinya tidak baik jika anda membiarkannya basah. Jadi untuk mengeringkannya, pengering tangan juga banyak pilihan. Tetapi, tahukah anda bahawa pengering tangan boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan anda?

Pengering tangan boleh didapati di mana sahaja, terutamanya di kemudahan awam, seperti hotel, pusat membeli-belah, atau hospital. Sebab utama mesin ini sering digunakan selepas mencuci tangan adalah kerana cepat dan praktikal. Tetapi sebenarnya, kering tidak selalu bermaksud bersih.

Pengering Tangan Meningkatkan Penyebaran Bakteria

Tujuan mencuci tangan adalah untuk menghilangkan kotoran dan kuman dari tangan. Mencuci tangan harus dilakukan secara berkala untuk mengelakkan penyebaran penyakit yang dapat menular melalui sentuhan tangan.

Kuman lebih senang disebarkan melalui tangan yang basah. Atas sebab ini, penting untuk mengeringkan tangan anda setelah mencuci tangan. Tetapi sayangnya, daripada memastikan kebersihan tangan, menggunakan pengering tangan sebenarnya dapat meningkatkan penyebaran bakteria.

Ini kerana pengering tangan dapat menyebarkan bakteria dari tangan anda ke udara, dan bakteria ini akan tinggal di udara untuk beberapa waktu selepas itu. Sebagai contoh, pengering udara-jet dapat menyebarkan bakteria hingga jarak 2 meter. Menurut penyelidikan, bakteria ini masih dapat dikesan di udara di sekitar pengering tangan sehingga 15 minit kemudian.

Bukan hanya itu, pengering tangan yang berada di dekat tandas juga biasanya tidak bersih kerana mungkin terkena percikan halus dari tandas semasa membilas.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengering tangan memerlukan waktu lebih lama daripada kertas tandas, kain, atau tuala untuk mengeringkan tangan, walaupun ada orang yang berpendapat sebaliknya. Akibatnya, tangan tidak dikeringkan dengan betul, jadi bakteria lebih mudah melekat pada tangan yang masih basah atau lembap.

Ayuh, Tangan Bersih dan Kering dengan betul

Mesej ini nampak remeh dan mungkin anda juga bosan membaca atau mendengarnya berkali-kali. Tetapi jika anda ingin mengelakkan pelbagai penyakit, anda perlu memahami dan benar-benar mempraktikkan cara mencuci tangan dengan betul. Oleh itu, mari kita perhatikan langkah-langkah berikut untuk membersihkan dan mengeringkan tangan:

  • Basahkan tangan dengan air yang mengalir, menggunakan air sejuk atau suam.
  • Gosokkan tangan dengan sabun hingga berbuih. Jangan lupa gosokkan antara jari, juga tapak tangan dan belakang tangan hingga ke jari.
  • Terus menggosok tangan anda sekurang-kurangnya 20 saat atau menyanyikan lagu selamat ulang tahun dari awal hingga akhir dua kali sebagai panduan.
  • Bilas tangan dengan air yang mengalir.
  • Keringkan tangan anda menggunakan tisu. sekarangSekiranya anda tidak mempunyai tisu, keringkan tangan anda menggunakan pengering tangan dengan tangan anda, sehingga kering sepenuhnya.

Kebersihan tangan penting untuk mencegah penyebaran bakteria. Walau bagaimanapun, pertimbangkan semula jika anda ingin menggunakan pengering tangan, terutama di tempat awam. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan lain, luangkan lebih banyak masa untuk mengeringkan tangan menggunakan mesin ini. Pastikan tangan anda benar-benar kering untuk mengelakkan penyebaran bakteria.