Kesihatan

Glossophobia: Punca, Gejala dan Cara Mengatasinya

Sekiranya anda selalu merasa sangat gugup, cemas, dan takut untuk bercakap di khalayak ramai, anda mungkin juga glosofobia. Mahu tahu apa itu glosofobia dan bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat artikel ini.

Glossophobia adalah fobia atau ketakutan dan kegelisahan yang berlebihan apabila seseorang harus bercakap di hadapan banyak orang. Fobia ini adalah sejenis fobia sosial. Glossophobia bukan gangguan mental yang berbahaya, tetapi masih perlu ditangani dan dikendalikan dengan baik agar tidak mengganggu kehidupan dan kerjaya penghidapnya.

Sebab dan Gejala Glossophobia

Glossophobia Ini adalah salah satu jenis fobia yang paling biasa. Dianggarkan sekitar 75% orang di seluruh dunia mengalaminya.

Sebab sebenar glosofobia tidak diketahui. Walau bagaimanapun, seseorang boleh lebih berisiko menderita fobia ini, jika dia pernah mengalami peristiwa atau pengalaman buruk pada masa lalu, seperti dihina atau dinilai ketika berbicara di depan umum.

Ketakutan pesakit glosofobia muncul sebagai tindak balas semula jadi tubuh terhadap perasaan terancam ketika berbicara di depan umum. Rasa ancaman ini kemudian mendorong otak untuk melepaskan hormon stres, seperti kortisol dan adrenalin, yang dapat meningkatkan tekanan darah dan denyut jantung.

Selain merasakan ketakutan dan kegelisahan yang berlebihan, orang yang mempunyai glosofobia Anda juga dapat merasakan gejala berikut semasa anda mahu atau bercakap di khalayak ramai:

  • Menggeletar
  • Peluh sejuk
  • menjadi hati
  • rdebar
  • Mual atau muntah
  • Pening
  • Nafas terasa berat atau sesak
  • Otot tegang
  • Kencing lebih kerap

Semasa berurusan dengan orang ramai, penderita glosofobia terlalu kerap akan sukar untuk bercakap, tergagap, atau kelihatan gagap, walaupun mereka dapat berbicara dengan lancar dan normal dengan orang lain secara tertutup.

Cara mengatasi Glossophobia

Menderita glosofobia secara amnya dapat bersosial dengan baik, selagi dia tidak diharuskan bercakap di hadapan banyak orang. Walaupun begitu, glosofobia masih perlu dirawat agar tidak mengganggu kehidupan penghidapnya.

Untuk mengatasi glosofobia, anda disarankan untuk mempersiapkan diri dengan baik ketika berbicara di hadapan orang ramai, agar kegelisahan dapat dikurangkan atau diatasi.

Contohnya, sebelum persembahan atau ucapan, anda boleh menyediakan bahan yang akan disampaikan terlebih dahulu. Selepas itu, luangkan masa untuk berlatih di depan cermin supaya anda dapat bercakap dengan lebih lancar.

Sekiranya ini telah dilakukan, tetapi glosofobia berpengalaman tidak diurus dengan baik atau malah menjadi lebih teruk, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.

Menangani glosofobia, doktor boleh memberikan beberapa rawatan seperti:

Psikoterapi

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk diatasi glosofobia sedang menjalani psikoterapi yang dibimbing oleh ahli psikologi. Melalui sesi ini, anda akan dibimbing untuk mencari punca atau punca kegelisahan dan ketakutan, sehingga anda tidak lagi merasa takut atau terlalu cemas ketika bercakap di khalayak ramai.

Melalui psikoterapi, anda juga akan dilatih untuk menenangkan diri melalui teknik relaksasi sebelum anda ingin bercakap di hadapan banyak orang, misalnya dengan berlatih bernafas dan menenangkan fikiran.

Mengambil ubat tertentu

Penggunaan ubat-ubatan biasanya jarang dilakukan untuk merawat glosofobia. Walau bagaimanapun, jika anda sudah mempunyai gangguan jiwa yang lain, seperti kemurungan atau kegelisahan yang teruk, setiap kali anda perlu bercakap di khalayak ramai, doktor anda boleh memberi ubat penenang atau antidepresan.

Sekiranya anda termasuk orang yang takut untuk bercakap di khalayak ramai dan merasakan simptomnya glosofobia, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.

Dengan mengatasi rasa takut ini, anda boleh menjadi lebih yakin dan berpeluang untuk memiliki kerjaya yang lebih baik, terutamanya jika pekerjaan anda memerlukan anda sering berurusan dengan banyak orang.