Keluarga

Inilah Cara Menghentikan Kebiasaan Menghisap Ibu Jari pada Kanak-kanak

Melanggar tabiat menghisap ibu jari pada kanak-kanak tidak semudah yang dibayangkan. Namun, anda masih perlu mencuba, kerana ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anak kecil anda jika dibiarkan.

Menghisap ibu jari diduga dapat menimbulkan rasa aman pada anak-anak, sehingga banyak dari mereka melakukan kebiasaan ini ketika mereka memerlukan ketenangan atau ketika hendak tidur. Kebiasaan kanak-kanak menghisap ibu jari sebenarnya boleh berhenti dengan sendirinya ketika mereka semakin tua.

Namun, jika anak kecil anda masih melakukan ini ketika berusia 5 tahun, anda perlu melakukan sesuatu agar tabiat menghisap ibu jari pada anak anda dapat berhenti.

Kesan di Sebalik Tabiat Menghisap Ibu Jejak pada Kanak-kanak

Berikut adalah risiko yang mengintai anak kecil anda sekiranya Ibu dan Ayah tidak menghentikan tabiat menghisap ibu jarinya:

Ggigi depan atas yang mana tidak sekata

Menghisap ibu jari dapat meningkatkan tekanan pada tisu lembut atap mulut dan rahang atas. Tekanan ini dapat menjadikan rahang atas menjadi sempit sehingga mengganggu pertumbuhan gigi, yang kemudian dapat mempengaruhi bentuk wajah anak.

Ggigi bengkok

Sekiranya tabiat menghisap ibu jari berterusan pada anak sehingga gigi susu bayi jatuh dan gigi dewasa (gigi kekal) tumbuh, si kecil berisiko mengalami gigi bengkok.

CAdele

Struktur gigi depan atas yang tidak rata juga dapat mengubah bentuk rahang, sehingga mempengaruhi cara anak bercakap. Anak kecil anda mungkin terdengar keliru dalam menyebut beberapa konsonan, misalnya huruf S.

Sebilangan kanak-kanak juga boleh mempunyai lelangit yang lebih sensitif kerana tabiat menghisap ibu jari. Selain itu, jika tangan atau kuku anak kecil anda tidak bersih, kotoran dan kuman yang menyebabkan penyakit boleh memasuki tubuhnya.

Cara Menghentikan Kebiasaan Menghisap Jempol pada Kanak-kanak

Kebiasaan menghisap ibu jari pada kanak-kanak memang boleh berhenti dengan sendirinya. Namun, anda masih perlu menolong anak anda untuk menghentikan tabiat ini seawal mungkin untuk mengelakkan pelbagai kesan negatif yang dijelaskan di atas.

Supaya anak kecil anda dapat menghentikan tabiat menghisap ibu jari dengan segera, lakukan langkah-langkah berikut:

1. Mencberitahu saya sebabnya

Pertama, ketahui terlebih dahulu mengapa anak anda suka menghisap ibu jari. Sekiranya si kecil menghisap ibu jari ketika mereka risau atau tertekan, anda boleh menukarnya menjadi sesuatu yang membuat mereka selesa, seperti memeluknya atau mengucapkan kata-kata yang menenangkan.

Sekiranya si kecil sering menghisap ibu jarinya ketika dia bosan, beri dia aktiviti yang menyeronokkan, seperti mewarnai gambar, melukis, atau bermain bola bersama.

2. Membbagi sebuah hadiah

Melarang bukan penyelesaian yang tepat untuk menghilangkan kebiasaan ini. Oleh itu, daripada memarahinya, lebih baik Ibu dan Ayah memberinya hadiah, ketika dia berjaya melepaskan kebiasaan menghisap ibu jarinya.

Hadiah yang diberikan tidak harus dalam bentuk yang serupa, tetapi juga dalam bentuk peraturan yang lembut. Contohnya, anak kecil anda boleh bermain di taman jika dia tidak menghisap ibu jarinya sepanjang hari.

3. Membberi had masa

Sekiranya anak anda sudah cukup tua, anda boleh memberinya had masa untuk menghisap ibu jari. Contohnya, hanya membenarkan dia menghisap ibu jarinya pada sebelah petang atau siang hari. Dengan memberikan peraturan ini, diharapkan anak dapat menghentikan kebiasaan ini dengan perlahan.

4. Beri dia pemahaman

Beri anak anda pemahaman tentang bahaya menghisap ibu jari. Jelaskan dengan sabar bahawa menghisap ibu jari boleh membahayakan kesihatannya.

Tetapi ingat, lakukan dengan cara yang sesuai dengan usia, ya. Untuk kanak-kanak berumur 2 tahun, Ibu boleh menerangkannya dalam ayat yang sangat sederhana dan menggunakan gambar yang menarik.

5. Beri saya sarung tangan

Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan si kecil dengan sarung tangan. Ini akan membuatnya merasa tidak selesa sambil menghisap ibu jarinya, jadi dia perlahan-lahan menghentikan tabiat itu.

Jangan lupa juga memuji si kecil jika dia dapat menahan keinginan untuk menghisap ibu jarinya. Dengan begitu, dia akan terdorong untuk berhenti menghisap ibu jarinya.

Menghentikan kebiasaan menghisap ibu jari pada kanak-kanak bukanlah perkara yang mudah, tetapi anda tidak boleh berputus asa dan harus tetap sabar. Ajar anak anda untuk menenangkan diri dengan cara yang lebih sihat, bukannya menghisap ibu jari.

Sekiranya anak kecil anda masih menghisap ibu jari mereka, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik atau psikologi untuk mendapatkan cara yang betul untuk menghentikan tabiat ini.