Kehidupan yang sihat

Jangan Sentiasa Kaitkan Melupakan Dengan Umur

Melupakan adalah keadaan semula jadi dan dirasakan oleh hampir semua orang. Tidak kerap lupadikaitkan dengan orang yang lebih tua. walaupun, Terdapat juga syarat-syarat tertentu yang boleh menjadi penyebab lupa.

Perkara yang sering menyebabkan pelupa adalah gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, sering mengambil alkohol dan merokok. Satu kajian menunjukkan, risiko merokok mengurangkan kadar oksigen di otak.

Memahami Ingatan Jangka Panjang dan Jangka Pendek

Secara umum, memori manusia boleh dibahagikan kepada memori jangka pendek dan jangka panjang.

Ingatan jangka panjang adalah maklumat yang disimpan dalam jangka masa yang lama. Contohnya, perkara yang berlaku beberapa hari hingga belasan tahun yang lalu. Kenangan ini sering tidak sedarkan diri, tetapi dapat dikenang semula jika diperlukan atau jika ada pencetus yang berkaitan dengan ingatan.

Memori jangka panjang itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu memori eksplisit dan tersirat. Ingatan tersirat tidak sedar, seperti cara mengoperasikan komputer atau memandu kenderaan, sementara memori eksplisit adalah memori sedar, seperti pengetahuan tentang maklumat atau peristiwa tertentu.

Sementara itu, memori jangka pendek adalah memori yang mudah hilang jika tidak diakses lagi atau tidak diperlukan dengan digantikan oleh maklumat baru. Namun, jika kerap diakses, memori jangka pendek ini kemudiannya dapat berubah menjadi memori jangka panjang.

Kenangan penting lebih senang dikenang berbanding kenangan lain. Walau bagaimanapun, memori ini juga akan lebih mudah muncul semula jika diingat lebih kerap. Inilah sebab mengapa kanak-kanak yang sering belajar akan lebih mudah mengingat bahan yang dipelajari, sehingga mereka cenderung lebih berjaya dalam peperiksaan sekolah.

Faktor-faktor yang Menyebabkan Pelupa

Punca lupa boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Berikut adalah beberapa di antaranya:

 • Pengambilan ubat

  Beberapa jenis ubat, seperti antidepresan, pil tidur, dan penghilang rasa sakit, mempunyai risiko mengurangkan ingatan.

 • Tekanan dan kemurungan

  Ini menyukarkan anda untuk fokus dan berkonsentrasi, sehingga kemampuan mengingat juga akan menurun.

 • Kurang tidur

  Kekurangan kualiti dan waktu tidur boleh menyebabkan penurunan kemampuan otak untuk memproses maklumat.

 • Kekurangan nutrien

  Beberapa jenis nutrien dapat menyokong kerja otak, seperti vitamin B1 dan B12. Kekurangan vitamin ini boleh mempengaruhi ingatan.

 • Kecederaan kepala

  Kecederaan kepala yang berlaku akibat perlanggaran atau kemalangan, berisiko mempengaruhi kemampuan mengingat.

 • Keadaan atau penyakit tertentu

  Strok boleh menyebabkan gangguan fungsi otak, dan juga mempengaruhi ingatan. Beberapa penyakit berjangkit boleh menyebabkan kehilangan ingatan, seperti HIV, tuberkulosis, dan sifilis. Di samping itu, demensia adalah salah satu penyebab pelupa yang paling teruk. Dalam demensia, terdapat kehilangan ingatan yang progresif, jadi penghidapnya tidak dapat berinteraksi dan melakukan aktiviti normal.

Cara Meningkatkan Ingatan

Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan memori, iaitu:

 • Kereta kkepekatan dan kerja otak

  Tumpukan perhatian pada apa yang sedang dilakukan. Kebolehan otak juga dapat dilatih agar anda tidak mudah melupakan permainan atau cabaran tertentu.

 • Hadkan pengambilan gula

  Jika dikonsumsi secara berlebihan, makanan dengan kandungan gula tinggi diyakini boleh mencetuskan kemerosotan ingatan.

 • Mengambil makanan tambahan minyak ikan

  Makanan tambahan ini mengandungi asid lemak omega 3 yang tinggi, jadi berguna untuk meningkatkan ingatan jangka pendek, terutama pada orang tua (tua).

 • Memakan makanan iaitu anti-radang

  Makanan yang kaya dengan zat anti-radang (anti-radang), seperti strawberi, salmon, brokoli, cendawan, minyak zaitun, tomato, dan alpukat, sangat baik untuk mengekalkan ingatan anda.

Di samping itu, anda juga perlu melatih otak anda untuk terus aktif agar tidak mudah lupa, antara lain dengan melakukan banyak latihan, bersosial, dan bermain permainan yang merangsang otak, seperti teka-teki dan permainan kata

Melupakan adalah keadaan yang dapat dialami oleh semua orang. Tetapi jika melupakan apa yang anda alami telah mengganggu aktiviti anda, segera berjumpa doktor untuk mencari penyebabnya dan bagaimana menanganinya dengan tepat.