Kehidupan yang sihat

Cinta tidak berbalas? Pulihkan Diri Anda Dengan Empat Cara Ini

Cinta yang tidak berbalas atau tidak berbalas kerana ditolak oleh orang yang anda suka tidak menyenangkan. Anda mungkin merasa sedih, marah, atau kecewa. Namun, itu tidak bermakna anda boleh terus jatuh, kamu tahu.

Terlepas dari penolakan langsung dari orang yang anda suka, cinta yang tidak berbalas juga dapat dicirikan oleh komunikasi yang hanya sehala, misalnya hanya anda yang sering menghubunginya, atau dia hanya melihat anda sebagai rakan (zon rakan).

Cara Memulihkan dari Cinta Sepihak

Rasa sakit hati kerana cinta yang tidak berbalas itu menyakitkan. Namun, agar rasa sakit tidak berlarutan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk pulih, iaitu:

1. Beri diri anda masa untuk bersedih

Cinta sepihak pasti akan membuat anda patah hati dan sedih. Itu perkara biasa, Macam mana boleh jadi. Jadi, perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah menerima bahawa semua yang anda rasakan adalah perkara biasa, dan kemudian beri masa untuk memprosesnya.

Sekiranya perlu, anda boleh menulis semua penderitaan anda secara bertulis dalam buku harian. Memberi masa untuk berduka dapat membuat anda merasa lebih lega sehingga anda dapat kembali bersemangat dengan hari anda.

2. Beritahu orang terdekat

Tidak semua perkara dan kesedihan harus anda tanggung sendiri. Walaupun kadang-kadang sukar, adalah idea yang baik bagi anda untuk menyatakan semua keluhan dan perasaan anda kepada orang lain yang anda percayai.

Berkongsi cerita dengan mereka yang paling dekat dengan anda boleh membuat anda merasa kurang sedih. Anda juga akan menyedari bahawa ada orang di sekitar anda yang mencintai, menghormati, dan menyokong anda.

Selain itu, berkongsi cerita juga dapat membuka minda anda untuk melihat masalah dari sudut pandangan lain yang lebih neutral. Dengan begitu, anda tidak akan tersesat dalam kisah sedih yang mungkin hanya ada dalam fikiran anda.

3. Lakukan apa yang anda gemari

Agar tidak berlama-lama dalam kesedihan, anda juga dapat mengalihkan tenaga anda dengan melakukan perkara-perkara yang anda nikmati, kamu tahu. Anda boleh melakukan hobi dan perkara yang membuat anda merasa senang, atau mungkin mengejar matlamat yang belum anda capai.

Mempunyai hobi terbukti bermanfaat untuk merangsang otak, meningkatkan tenaga positif dalam badan, mengurangkan risiko kemurungan, dan menurunkan kadar hormon kortisol (hormon yang dihasilkan oleh tubuh ketika tertekan).

4. Bersenam secara berkala

Senaman secara berkala dipercayai akan bertambah baik mood dan mengurangkan kesedihan. Aktiviti ini mencetuskan pengeluaran serotonin, bahan kimia di otak yang mengatur mood dan dapat mencegah kemurungan. Sukan yang boleh anda pilih termasuk berjoging atau berenang.

Cinta yang tidak berbalas memang boleh menjadi perkara yang sangat menyakitkan. Namun, itu tidak bermaksud anda selalu merasa sedih. Masih banyak Macam mana boleh jadi perkara yang boleh membahagiakan anda. Ingat, patah hati bukanlah akhir dari segalanya.

Jadi, ayuh, susun semula kehidupan anda dan buat rancangan yang akan anda lakukan pada masa akan datang agar menjadi lebih baik, dan pastinya, lebih bahagia walaupun tanpa dia.

Sekiranya anda sukar untuk bangkit dari kesukaran anda, merasa sedih untuk masa yang lama, dan tidak bersemangat untuk melakukan aktiviti, tidak ada salahnya memberi nasihat dengan ahli psikologi untuk mendapatkan pertolongan.