Kesihatan

Memeriksa Keselamatan Ubat Melangsingkan Perut

Salah satu kaedah ampuh untukmelangsingkan perut dan badan adalah menjaga diet dan rutin bersenam. Tetapi bagi mereka yang tidak peduli, pengambilan ubat pelangsing perut sering kali menjadi jalan pintas.

Badan langsing dengan perut rata, banyak impian. Berat badan berlebihan atau perut buncit, sering membuat perut terasa kembung, sukar bergerak, sehingga sering disalah anggap mengandung. Tidak ketinggalan, terdapat pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes dan kolesterol tinggi.

Jenis Ubat Pelangsing

Banyak risiko penyakit yang mungkin dialami dan keinginan untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, sering menjadi alasan seseorang menggunakan ubat pelangsing perut. Sebelum anda menelan ubat pelangsing perut, ada baiknya anda mengetahui dan memberi perhatian kepada beberapa perkara yang berkaitan.

Berikut adalah beberapa jenis ubat pelangsing perut yang banyak dijual di pasaran:

 • ubat pmenghalang penyerapan lemak

  Ubat pelangsing jenis ini berfungsi dengan menghalang penyerapan lemak di dalam badan. Akibatnya, lemak akan bergerak ke usus dan segera dikeluarkan dari badan semasa membuang air besar. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit perut, gatal-gatal, ruam, sesak nafas, najis berminyak, dan bahkan menyebabkan kerosakan hati.

 • Menurunkan ubat selera makan

  Jenis ubat pelangsingan ini berfungsi dengan mengurangkan selera makan, dengan tujuan pengambilan makanan dapat dikurangkan dan berat badan dapat dikurangkan. Ubat ini cukup berbahaya bagi penderita diabetes, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan berupa sakit kepala, sakit belakang, batuk, merasa letih, dan penurunan kadar gula darah (hipoglikemia).

 • Pencahar

  Ubat pelangsing jenis pencahar berfungsi dengan merangsang usus untuk bergerak lebih aktif dalam memproses makanan, sehingga menyebabkan kekerapan buang air besar. Peningkatan frekuensi pergerakan usus setelah mengambil ubat pelangsing diharapkan dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat, mudah, dan murah .

Mengingat Faktor Keselamatan Dadah Pelangsing

Sebelum mengambil ubat pelangsing perut, ada baiknya anda mengetahui tentang faktor keselamatan ubat pelangsing perut.

Dikhuatiri pengambilan ubat pelangsing perut boleh mempengaruhi keadaan jantung, kerana ubat ini sering mengandungi perangsang yang mempercepat metabolisme. Kesannya, ubat pelangsing perut dapat meningkatkan degupan jantung. Malah degupan jantung menjadi tidak teratur pada orang yang terdedah kepada gangguan irama jantung, seperti fibrilasi atrium.

Anda juga berisiko kekurangan pengambilan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E, dan K) di dalam badan, jika anda mengambil ubat pelangsing perut yang menghalang penyerapan lemak.

Sekiranya Anda Mengambil Ubat Pelangsing?

Menurut penyelidikan, orang gemuk sukar menahan bau atau imej makanan. Kedua-dua perkara ini mempengaruhi proses kimia (serupa dengan ketagihan dadah) di otak dan meningkatkan keinginan mereka untuk makan. Ubat pelangsing dipercayai mengubah cara otak menerima maklumat dan membantu makan lebih sedikit.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud ubat pelangsing perut selamat dan boleh dimakan secara langsung. Sekiranya anda ingin mengambil ubat pelangsing, anda harus berjumpa doktor supaya doktor menilai kebaikan ubat tersebut dan membandingkannya dengan risiko jangka panjang terlebih dahulu, sebelum mengambilnya.

Beberapa orang yang mungkin disarankan untuk menggunakan ubat pelangsing di bawah pengawasan doktor, termasuk:

 • mempunyai indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih,
 • mempunyai BMI 27 atau lebih, tetapi berisiko untuk penyakit berkaitan dengan obesiti, seperti diabetes jenis 2 atau tekanan darah tinggi,
 • berat badan tidak turun 0.45 kg dalam seminggu setelah enam bulan melakukan senaman secara berkala dan mengekalkan diet yang sihat.

Kali berikutnya anda melihat ada ubat pelangsing perut di farmasi, pasar raya, kedai kesihatan di talian, atau di tempat lain, jangan tergoda untuk membelinya dengan segera. Rujuk doktor anda terlebih dahulu dan pastikan ubat yang anda gunakan berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM).