Kesihatan

Mengetahui Pelbagai Komplikasi Hipertensi

Tekanan darah tinggi atau hipertensi selalunya tidak simptomatik, sehingga banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami hipertensi. Sebenarnya, jika tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi hipertensi yang berbahaya.

Tekanan darah normal untuk orang dewasa tidak boleh melebihi 120/80 mmHg. Seseorang dikatakan menghidap darah tinggi ketika tekanan darahnya melebihi 140/90 mmHg.

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi juga dikenali sebagai pembunuh senyap, kerana keadaan ini sering tidak menimbulkan gejala atau aduan tertentu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang menderita hipertensi mungkin mengalami gejala pening, sakit kepala, mual, pernafasan berat, dan sakit dada, ketika tekanan darah mereka sangat tinggi.

Sekiranya hipertensi berlaku selama bertahun-tahun tanpa rawatan atau usaha untuk mengatasinya, maka penghidap hipertensi yang tekanan darahnya tidak terkawal dapat mengalami pelbagai komplikasi hipertensi yang berbahaya.

Pelbagai Komplikasi Hipertensi

Berikut adalah beberapa komplikasi hipertensi yang boleh berlaku:

1. Masalah dengan jantung dan saluran darah

Hipertensi teruk yang tidak terkawal boleh merosakkan struktur dan fungsi jantung dan saluran darah. Akibatnya, komplikasi hipertensi akan muncul di jantung dan saluran darah, seperti:

 • Serangan jantung

  Hipertensi dari masa ke masa boleh menjadikan arteri di jantung menjadi keras dan mudah rosak. Sekiranya kerosakan pada saluran darah jantung cukup teruk, aliran darah ke otot jantung akan tersekat. Ini kemudian boleh menyebabkan serangan jantung.

 • Kegagalan jantung

  Tekanan darah tinggi memaksa jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Ini dapat menjadikan dinding dan otot jantung menebal, menyukarkan jantung untuk mengepam darah yang cukup ke seluruh badan. Sekiranya jantung tidak lagi dapat mengepam darah dengan betul, keadaan ini disebut kegagalan jantung.

 • Aneurisme

  Semakin tinggi tekanan darah, semakin besar risiko terbentuknya aneurisma. Sekiranya tekanan darah tetap tinggi, lama-kelamaan keadaan ini boleh menyebabkan aneurisma pecah. Ini boleh menyebabkan kerosakan organ kekal atau bahkan kematian.

 • Penyakit arteri periferal

  Komplikasi hipertensi ini berlaku ketika aliran darah ke bahagian tubuh tertentu, seperti kaki, lengan, perut, dan kepala, berkurang kerana saluran darah yang rosak. Penyakit arteri periferal dapat menjadikan bahagian tubuh yang terkena tidak dapat berfungsi dengan baik.

2. Masalah otak

Salah satu organ yang berisiko tinggi mengalami kerosakan akibat komplikasi hipertensi adalah otak. Terdapat banyak komplikasi hipertensi di otak, termasuk:

 • Strok kecil atau serangan iskemia sementara (TIA)

  Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan saluran darah otak mengeras, sehingga aliran darah di otak menjadi kurang lancar. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh menyebabkan strok kecil (TIA). Sekiranya tidak dirawat, hipertensi yang menyebabkan TIA berisiko tinggi menyebabkan strok.

 • strok

  Hipertensi boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit, bocor, pecah, atau tersumbat. Ini boleh mengganggu aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak. Sekiranya ini berlaku, sel dan tisu otak akan mati dan menyebabkan strok.

 • Aneurisma otak

  Hipertensi kronik dan tidak dirawat dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan pembentukan aneurisme otak. Aneurisma di otak ini cenderung pecah dan menyebabkan pendarahan otak yang sangat berbahaya.

 • Hilang ingatan

  Hipertensi yang tidak terkawal dari masa ke masa boleh menyebabkan aliran darah ke otak menjadi bermasalah. Akibatnya, hipertensi dapat menyebabkan fungsi otak, seperti berfikir, mengingat, belajar, atau berkonsentrasi, terganggu. Sekiranya teruk, keadaan ini boleh berkembang menjadi demensia.

3. Kerosakan mata

Tekanan darah tinggi boleh mengganggu fungsi retina dan saraf mata, mengakibatkan gangguan penglihatan.

Salah satu komplikasi hipertensi pada mata yang sering berlaku adalah retinopati hipertensi. Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan dan kerosakan pada saluran darah di retina, mengakibatkan penglihatan kabur atau bahkan buta.

Selain itu, hipertensi juga boleh menyebabkan kerosakan saraf mata kerana pecahnya saluran darah di bola mata. Komplikasi tekanan darah tinggi boleh menyebabkan gangguan penglihatan atau kebutaan kekal.

4. Gangguan buah pinggang

Sekiranya tidak dirawat, tekanan darah tinggi dapat merosakkan saluran darah di buah pinggang dan merosakkan kemampuan organ-organ ini berfungsi dengan baik. Lama kelamaan, hipertensi yang tidak terkawal boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kegagalan buah pinggang.

5. Sindrom metabolik

Metabolic syndrome adalah kumpulan gangguan metabolik dalam badan yang dicirikan oleh peningkatan berat badan atau obesiti, peningkatan kolesterol jahat (LDL dan trigliserida), penurunan kolesterol baik (HDL), dan penurunan prestasi hormon insulin di dalam badan.

Komplikasi hipertensi yang menyebabkan sindrom metabolik akan membuat penderita rentan terhadap diabetes, penyakit jantung, dan strok.

6. Disfungsi seksual

Hipertensi dapat menyekat aliran darah ke zakar dan menyebabkan disfungsi ereksi pada lelaki, terutama orang yang menghidap diabetes. Semasa pada wanita, hipertensi dapat mengurangkan libido (keinginan seksual atau gairah), dan menjadikan vagina kering dan sukar untuk orgasme.

Hingga kini, tidak ada rawatan untuk hipertensi yang dapat menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya. Rawatan hanya bertujuan untuk memastikan tekanan darah terkawal dan mengurangkan risiko komplikasi hipertensi.

Supaya anda mengelakkan tekanan darah tinggi dan pelbagai komplikasi hipertensi di atas, ayuh, lakukan gaya hidup sihat mulai sekarang.

Mulakan dengan mengehadkan pengambilan garam harian (pengambilan garam tidak melebihi 2 sudu sehari), melakukan senaman secara teratur, mengekalkan berat badan yang ideal, mengelakkan minuman beralkohol, tidak merokok, menguruskan tekanan, dan menjalani pemeriksaan tekanan darah secara berkala dengan sphygmomanometer di rumah.

Bagi anda yang sudah menderita hipertensi, penting untuk selalu memantau tekanan darah di rumah dan memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor agar komplikasi hipertensi dapat dicegah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found