Kesihatan

Kumpulan Penyakit Yang Boleh Meningkatkan Risiko Mendapat COVID-19

COVID-19 boleh mempengaruhi sesiapa sahaja tanpa mengira usia atau jantina. Walau bagaimanapun, COVID-19 diketahui lebih berisiko menyerang orang dengan keadaan perubatan tertentu. Dalam kumpulan ini, COVID-19 juga cenderung menyebabkan komplikasi dan gejala yang lebih teruk.

Tidak semua orang yang dijangkiti virus Corona akan mengalami gejala COVID-19 yang teruk dalam bentuk sesak nafas, sakit dada, dan demam tinggi. Terdapat beberapa orang dengan COVID-19 yang hanya mengalami simptom seperti selesema ringan. Malah, ada juga yang tidak mengalami gejala sama sekali walaupun mereka positif virus Corona.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Peratusan kematian akibat COVID-19 pada kumpulan umur di bawah 50 tahun adalah rendah. Berdasarkan maklumat dari WHO dan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, gejala dan komplikasi serius akibat COVID-19 lebih sering dialami oleh orang tua dan orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti orang yang menderita penyakit tidak berjangkit kronik (PTM).

Mengapa Pesakit PTM mudah dijangkiti Jangkitan COVID-19?

Sebilangan besar penyakit tidak berjangkit bersifat kronik, iaitu, ia berlaku secara perlahan dan dapat bertahan dalam jangka masa yang panjang. Selain bertahan lama, penyakit kronik juga dapat menyebabkan kondisi kesehatan pasien menurun secara bertahap, menjadikan mereka rentan terhadap infeksi.

Menurut beberapa kajian, orang yang dijangkiti virus Corona dan menderita penyakit kronik atau penyakit komorbid mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gejala yang teruk dan fatal, seperti yang terjadi pada orang tua.

Ini kerana penyakit kronik menyebabkan sistem imun penghidapnya lemah dan lebih sukar untuk melawan jangkitan. Akibatnya, tubuh orang dengan penyakit kronik akan lebih mudah diserang penyakit, termasuk COVID-19 yang disebabkan oleh jangkitan virus Corona.

Di samping itu, kebanyakan orang dengan penyakit kronik telah mengalami kerosakan organ. Apabila terkena virus Corona, kerosakan pada organ-organ ini dapat menjadi lebih parah, sehingga gejala COVID-19 yang muncul juga dapat menjadi lebih parah.

Apakah Jenis Penyakit yang Menderita Menderita Penyakit COVID-19?

Terdapat beberapa penyakit yang diketahui menyebabkan penderita berisiko tinggi dijangkiti virus Corona dan mengalami COVID-19 dengan gejala yang lebih teruk, yaitu:

1. Gangguan pernafasan kronik

COVID-19 secara amnya menyerang saluran pernafasan. Oleh itu, orang yang mempunyai penyakit kronik saluran pernafasan, seperti COPD dan asma, berisiko tinggi mengalami gejala yang teruk ketika dijangkiti virus Corona.

Apabila dijangkiti COVID-19, orang dengan penyakit pernafasan kronik akan lebih mudah mengalami gangguan pernafasan yang teruk, seperti serangan asma, pneumonia, atau bahkan kegagalan pernafasan, yang disebabkan oleh ribut sitokin.

2. Penyakit kardiovaskular

Orang dengan penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, strok, dan hipertensi, umumnya mempunyai keadaan jantung yang lemah dan sistem imun yang lemah. Ini menjadikan penderita penyakit ini mudah menderita COVID-19 dengan gejala yang lebih teruk.

Beberapa laporan juga menyatakan bahawa risiko kematian akibat COVID-19 pada orang dengan penyakit kardiovaskular lebih tinggi daripada penderita COVID-19 yang sihat sebelumnya.

3. Diabetes

Diabetes yang tidak terkawal dari masa ke masa boleh menyebabkan sistem imun yang lemah dan kerosakan pada pelbagai organ badan. Inilah yang membuat pesakit diabetes lebih rentan terhadap COVID-19 dan komplikasi maut akibat jangkitan virus Corona.

Selain itu, jangkitan virus Corona juga dilihat dapat meningkatkan risiko komplikasi berbahaya dari diabetes, seperti ketoasidosis diabetes dan sepsis. Pelbagai komplikasi diabetes ini dapat meningkatkan risiko kematian akibat COVID-19 pada pesakit diabetes.

4. Penyakit buah pinggang

Jangkitan virus korona kebanyakannya menyerang saluran pernafasan, tetapi virus ini juga boleh merosakkan organ tubuh yang lain, termasuk ginjal. Beberapa laporan juga menyebutkan bahawa terdapat beberapa penderita COVID-19 yang mengalami kegagalan buah pinggang akut, walaupun mereka tidak mempunyai sejarah penyakit ginjal.

Selain itu, jangkitan virus Corona juga diketahui lebih berisiko bagi orang yang menderita penyakit ginjal kronik, secara rutin menjalani prosedur dialisis, atau telah menjalani operasi pemindahan buah pinggang.

5. Kanser

Pesakit barah tergolong dalam kumpulan yang berisiko tinggi dijangkiti virus Corona dengan gejala dan komplikasi serius. Ini kerana sistem imun pesakit barah tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan.

Sistem kekebalan tubuh penghidap barah yang lemah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti gangguan pada sel darah putih atau kesan sampingan kemoterapi.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyakit di atas, COVID-19 juga lebih berisiko menyerang orang dengan penyakit autoimun. Ini kerana orang dengan penyakit ini pada umumnya akan menerima ubat-ubatan yang menekan sistem kekebalan tubuh, sehingga sistem kekebalan tubuh mereka lemah dan rentan terhadap jangkitan.

Apa yang Perlu Dilakukan Pesakit NCD Semasa Pandemik COVID-19?

Pesakit dengan penyakit tidak berjangkit di atas disarankan untuk memohon penjarakan Sosial, yang kini disebut juga jarak fizikaluntuk mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19. Sekiranya anda mesti meninggalkan rumah, hadkan jarak dari orang lain sekurang-kurangnya 1.5-2 meter dan elakkan orang ramai atau tempat yang sesak.

Selain itu, penghidap penyakit kronik juga perlu selalu mengambil ubat yang diresepkan oleh doktor agar penyakit mereka dapat dikawal.

Penghidap PTM juga perlu terus menjalani gaya hidup sihat untuk menguatkan sistem imun mereka. Ini dapat dilakukan dengan makan makanan berkhasiat seimbang, rajin mencuci tangan, mengurangkan tekanan, bersenam secara teratur di rumah, dan menjauhi asap rokok.

Sekiranya anda ingin mendapatkan vaksinasi COVID-19, pesakit dengan PTM harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Dan ingat, semua orang masih boleh dijangkiti COVID-19 walaupun setelah mendapat vaksin.

Sekiranya anda mempunyai salah satu penyakit kronik yang disebutkan di atas dan mengalami gejala demam, batuk, atau sesak nafas, terutamanya jika anda telah berhubung rapat dengan orang yang mempunyai atau disyaki menghidap COVID-19, segera hubungi hospital atau talian panas COVID-19.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh memeriksa risiko jangkitan virus Corona atau berbual terus dengan doktor dalam aplikasi Alodokter. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.