Kesihatan

Kecederaan Tulang Tengkorak Boleh membawa maut

Struktur tulang yang membentuk kepala kerangka manusia dikenali sebagai tengkorak. Secara umum, tengkorak terdiri daripada 2 bahagian, iaitu tengkorak (cangkang) dan tengkorak muka. Kehadiran tulang tengkorak ini memainkan peranan penting dalam melindungi otak dan menyokong pembentukan struktur wajah.

Tulang tengkorak terdiri daripada beberapa bahagian tulang, iaitu tulang rahang atas dan bawah, tulang zigoma, tulang dahi, tulang parietal, tulang temporal (kuil), tulang oksipital (belakang kepala), tulang sphenoid, dan tulang etmoid. Semua bahagian tengkorak ini disatukan oleh tisu penghubung seperti jahitan tebal. Biasanya, jahitan ini tidak sesuai sehingga anda dewasa. Ini supaya otak anda dapat terus berkembang dari kecil hingga remaja.

Jenis Kerosakan pada Kerangka

Walaupun tengkorak dirancang sangat kuat, ia masih berpotensi untuk cedera. Kecederaan atau trauma pada tulang tengkorak biasanya boleh menyebabkan patah tulang. Kerana struktur tulang tengkorak sangat kuat, memerlukan kesan keras untuk dapat merekahnya.

Biasanya, tengkorak rosak ketika anda mengalami kemalangan kenderaan bermotor atau jatuh dari ketinggian. Perkara lain yang juga boleh menyebabkan kerosakan tulang tengkorak adalah pukulan langsung ke kepala.

Berikut adalah beberapa jenis kerosakan atau patah tulang (patah tulang) tulang tengkorak:

 • Fraktur tertutup

  Fraktur tertutup biasanya berlaku ketika tulang patah, tetapi tidak merobek kulit yang menutupi tulang atau mengalami luka terbuka.

 • Patah tulangbuka

  Berbeza dengan patah tulang tertutup, patah tulang tengkorak ini disertai dengan kerosakan kulit di tempat patah tulang. Keadaan ini dikenali sebagai fraktur terbuka, kerana tulang yang telah rosak dapat dilihat atau muncul dari air mata di kulit.

 • patah dasar tengkorak atau asas cranium

  Jenis kerosakan ini berlaku di pangkal tengkorak. Kawasan ini merangkumi kawasan tulang di sekitar mata, telinga, hidung, atau bahagian belakang tengkorak yang berdekatan dengan tulang belakang. Cedera tengkorak jenis ini sering diikuti dengan robekan di lapisan otak, dan merupakan salah satu jenis kecederaan tengkorak yang paling membawa maut.

 • Fraktur kemurungan (patah tulang tengkorak cekung)

  Ia disebut fraktur depresi, kerana bahagian tulang yang patah didorong ke rongga otak, membentuk sebuah lompang.

Rawatan Kerosakan pada Tulang Tengkorak

Dalam menangani kerosakan tulang tengkorak, menentukan jenis kerosakan di atas sangat penting. Sebagai tambahan kepada jenis kerosakan yang terjadi, perawatan juga akan ditentukan berdasarkan seberapa parah kerusakan itu dan keadaan pasca-kerosakan. Untuk menjangkakan komplikasi, perlu dilakukan pemerhatian perubatan di hospital sekiranya berlaku patah tulang tengkorak.

Masa yang diperlukan untuk pulih, boleh berbulan-bulan. Ia juga bergantung pada usia pesakit. Semakin muda usia seseorang yang mengalami kerosakan tulang, semakin cepat proses penyembuhan tulang tengkorak.

Faktor lain yang juga mempengaruhi pemulihan patah tulang tengkorak adalah bahagian tengkorak yang patah, sejauh mana patah tulang tengkorak, dan sama ada terdapat kecederaan otak atau kerosakan saraf otak selepas patah tulang tengkorak.

Apabila patah tengkorak disertai dengan luka terbuka ke kulit, luka perlu dibersihkan terlebih dahulu. Ini untuk mengelakkan jangkitan pada kulit yang cedera. Di samping itu, doktor akan memberi ubat untuk melegakan gejala yang muncul, seperti sakit dan loya.

Prosedur pembedahan juga mungkin diperlukan jika kerosakan pada tulang tengkorak menyebabkan sebahagian tulang berubah atau pecah, atau jika ada kebocoran cairan serebrospinal.

Kecederaan pada tengkorak tentu saja boleh memberi implikasi serius terhadap kehidupan penghidapnya. Oleh itu, jangan lupa meminimumkan risiko dengan melindungi kepala anda menggunakan topi keledar ketika menjalankan aktiviti yang berpotensi menyebabkan kecederaan kepala.