Kesihatan

Nafas berbau menjengkelkan, cubalah mengikis lidah

Ada banyak perkara yang dilakukan orang untuk menghilangkan bau mulut, salah satunya adalah dengan mengikis lidah. Dari sudut perubatan, pemecahan lidah terbukti berkesan membantu menghilangkan bau mulut dengan membersihkan kuman yang melekat pada lidah.

Menurut penyelidikan, keadaan bau mulut, atau halitosis, hampir 90 peratus disebabkan oleh bakteria yang berasal dari sisa makanan dan protein dalam air liur. Lidah adalah salah satu lokasi yang paling banyak dihuni bakteria ini.

Membersihkan Permukaan Lidah

Mengikis lidah bertujuan untuk membersihkan pengumpulan bakteria, jamur, sel mati, dan sisa makanan di permukaan lidah. Pengumpulan ini dapat disebabkan oleh jangkitan kulat, mulut kering, merokok, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan kekurangan pengambilan cecair, terutama jika kebersihan mulut dan gigi tidak dijaga.

Bakteria dan kulat yang biasanya tumbuh di sekitar lidah juga dikaitkan dengan masalah dengan mulut dan kesihatan keseluruhan. Salah satunya adalah masalah bau mulut atau halitosis. Penyelidikan mengenai keberkesanan pemotongan lidah masih terhad. Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa keretakan lidah untuk sementara waktu dapat menahan nafas berbau. Tidak ada bukti yang cukup bahawa mengikis lidah membantu bau mulut yang kronik.

Dua kajian lain membandingkan keberkesanan dalam merawat nafas berbau antara menggunakan kerutan lidah dan menggunakan berus gigi untuk membersihkan lidah. Akibatnya, pemecahan lidah mempunyai keberkesanan yang sedikit lebih tinggi dalam mengawal bau mulut pada orang dewasa, tetapi hanya berkesan untuk waktu yang agak singkat.

Pilih Seperti Yang Diperlukan

Ramai yang membersihkan lidah dengan berus gigi sahaja. Tetapi, jika ia bertujuan untuk mengatasi bau mulut, membersihkan lidah dengan berus gigi dianggap kurang berkesan. Sebabnya, reka bentuk berus gigi berbeza dengan mengikis lidah. Berus gigi dirancang untuk membersihkan gigi dengan permukaan yang keras, sementara tekstur lembut lidah memerlukan alat yang berbeza.

Kini keratan lidah dapat dijumpai dengan mudah dalam pelbagai bentuk dan ukuran. Kemudian, bagaimana memilih keratan lidah yang betul?

Pilih pengikis lidah ergonomik yang dibentuk sesuai dengan anatomi lidah, sehingga dapat menghilangkan lapisan plak sambil membersihkan permukaan lidah. Di samping itu, perhatikan juga bentuk lidah yang mengikis. Pilih bentuk dan ukuran sesuai dengan lidah anda, dan selesa dipegang.

Sekiranya perlu, gunakan keratan lidah dengan gel khas yang bertindak sebagai antibakteria untuk pembersihan yang optimum. Cara menggunakan mengikis lidah sangat mudah. Letakkan alat ke bahagian belakang lidah, kemudian tarik ke hujung depan lidah. Ulangi beberapa kali sehingga anda merasakan lidah terasa bersih.

Selain membersihkan permukaan lidah, untuk mengatasi dan mengelakkan bau mulut juga harus disertai dengan usaha menjaga kebersihan mulut yang baik. Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari, bilas mulut dengan ubat kumur, gunakan benang gigi jika perlu, dan minum air secukupnya untuk mengelakkan mulut kering. Kemudian, periksa gigi anda ke doktor gigi secara berkala.

Membersihkan gigi dengan serpihan lidah boleh menyebabkan bau mulut. Namun, sekiranya bau mulut berterusan, berjumpa doktor atau doktor gigi anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.