Kehidupan yang sihat

Pilihan Menu Makan Malam yang Sihat dan Sedap

Makan malam sering dijadikan kambing hitam untuk kenaikan berat badan. Sebenarnya, menu makan malam yang sihat sebenarnya dapat membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kualiti tidur. kamu tahu.

Ramai orang percaya bahawa mengehadkan atau mengelakkan makan malam dapat membantu menurunkan berat badan. Sebenarnya, berat badan anda tidak sepenuhnya ditentukan oleh waktu makan anda, tetapi berapa dan berapa banyak makanan yang anda makan dan seberapa tinggi tahap aktiviti fizikal anda.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan malam dapat membantu mengekalkan jantung yang sihat dan mengawal gula darah keesokan harinya. Namun, menu makan malam yang anda makan pastinya sihat dan sesuai dengan keperluan kalori setiap hari.

Pilihan Menu Makan Malam Sihat

Tidak ada jumlah kalori yang tepat untuk makan malam. Semuanya bergantung pada berapa banyak kalori yang anda makan sepanjang hari. Sekiranya pada waktu pagi dan petang anda makan banyak, anda mungkin perlu mengurangkan bahagian makan malam anda untuk mengekalkan berat badan anda sekarang.

Walau bagaimanapun, ia adalah kisah yang berbeza jika anda ingin menurunkan atau menambah berat badan. Apa pun sasaran anda, makan menu makan malam yang sihat perlu diutamakan. Berikut adalah 4 contoh menu makan malam yang sihat yang senang dibuat di rumah dan sedap dinikmati:

Menu makan malam 1

 • 1 keping atau kira-kira 140 g salmon panggang atau kukus yang dibumbui dengan garam dan lada
 • 4-8 sudu nasi perang
 • 40 g brokoli kukus
 • 200 ml susu bebas lemak

Menu makan malam 2

 • 1 hidangan atau kira-kira 140 g daging panggang atau ayam yang dimasak dalam minyak yang sihat, seperti minyak zaitun
 • 150 g kentang kukus (± 1 kentang saiz sederhana)
 • 75 g lobak kukus (± 1 lobak sederhana)
 • 200 ml susu bebas lemak

Menu makan malam 3

 • 200 g spageti Gandum utuh dimasak dengan sos tomato
 • 100 gram dada ayam, tumis dalam minyak zaitun atau minyak kelapa
 • Tumis bayam, tomato dan bawang putih
 • 200 ml teh ais dengan jus lemon atau limau

Menu makan malam 4

 • tumis tumis, bok choy, dan paprika
 • 200 g beras perang
 • 200 ml teh ais dengan jus lemon atau limau

Menu di atas hanyalah contoh. Anda boleh membuat menu makan malam sihat yang anda suka, asalkan sesuai dengan peraturan pemakanan seimbang.

Makanan ringan di samping menu makan malam yang sihat

Sekiranya menu makan malam yang sihat di atas tidak membuat anda kenyang, anda boleh membuat menu makanan ringan malam yang sihat yang sesuai dengan citarasa dan keperluan kalori anda. Berikut adalah beberapa pilihan makanan yang boleh anda nikmati selain menu makan malam yang sihat:

Telur

Telur adalah sumber protein yang baik untuk membantu anda mengurangkan rasa lapar. Telur juga dapat diproses menjadi pelbagai makanan ringan yang sihat dan mudah dimasak. Anda boleh memasak telur yang baru direbus, diacak atau diacak dengan minyak zaitun atau diacak.

Yogurt

Yogurt adalah sumber protein yang baik serta kaya dengan kalsium. Makan yogurt pada waktu malam dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan rasa lapar pada keesokan harinya. Pilih yogurt yang tidak mengandungi gula tambahan. Untuk menambahkan rasa, anda boleh menyelesaikannya dengan menambahkan kacang, buah-buahan, dan madu.

Sayur segar

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang rangup dan segar tetapi rendah kalori untuk dimakan pada waktu malam, sayur-sayuran segar boleh menjadi penyelesaiannya. Pilihan sayur yang boleh anda cuba ialah wortel, brokoli, timun, saderi, atau tomato.

Anda boleh memotong sayur-sayuran ini dan memakannya dengan minyak zaitun, jus lemon, garam, dan lada. Jangan lupa mencucinya terlebih dahulu, okey?

Menu makan malam dan makanan ringan yang sihat di atas dapat membantu anda merasa lebih kenyang, jadi anda tidak memerlukan makanan ringan berkalori tinggi, rendah nutrien, seperti kerepek, biskut, atau gula-gula, di tengah malam. Makanan seperti ini berisiko untuk menambah berat badan.

Sebaliknya, makan menu makan malam yang sihat dengan jumlah kalori yang sesuai dengan keperluan anda. Namun, pilih waktu yang tepat untuk makan malam, kerana makan malam yang terlalu dekat dengan waktu tidur juga berisiko menyebabkan gangguan pencernaan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan atau mempunyai keadaan perubatan yang memerlukan anda memperhatikan jadual dan diet anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai menu makan malam yang sihat atau waktu makan malam yang sesuai dengan keadaan anda.