Kehidupan yang sihat

Khasiat Bunga Teratai untuk Kesihatan

Salah satu kelebihan bunga teratai yang paling biasa adalah untuk merawat cirit-birit. Di samping itu, terdapat banyak faedah lain dari bunga teratai yang perlu anda ketahui.

Sebilangan kelebihan bunga teratai diketahui melalui amalan perubatan tradisional yang telah lama wujud. Walau bagaimanapun, terdapat juga faedah yang dijumpai melalui kajian terbaru mengenai nutrien dan sebatian bioaktif yang terdapat dalam bunga ini.

Pelbagai Khasiat Bunga Teratai untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan bunga teratai yang perlu anda ketahui:

1. Mengatasi cirit-birit

Di tengah-tengah bunga teratai, terdapat koleksi biji teratai. Benih ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat cirit-birit. Untuk mendapatkan faedah ini, anda hanya merendam biji teratai dalam air suam selama beberapa jam, kemudian meminumnya semasa suam. Masukkan gula mengikut citarasa secukup rasa.

2. Mengatasi kulit berminyak dan mencegah jerawat

Kelopak bunga teratai dipercayai dapat menghilangkan jerawat. Satu kajian menunjukkan bahawa mengoleskan wajah dengan ekstrak kelopak teratai dan teh hijau secara signifikan dapat mengurangkan pengeluaran minyak yang dapat menyumbat liang. Ini akan membantu mencegah jerawat berjerawat.

3. Sihat jantung

Akar teratai mengandungi banyak serat dan karbohidrat kompleks. Kandungan ini dapat membantu menurunkan kadar gula dan kolesterol dalam darah. Selain itu, akar teratai juga mengandungi banyak kalium yang diketahui bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi.

Sifat-sifat ini dapat menyuburkan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung, seperti penyakit jantung koronari atau kegagalan jantung. Untuk mendapatkan faedah bunga teratai ini, anda boleh merebus akarnya selama 10 minit dan memakannya dengan atau tanpa rempah.

4. Mengurangkan keradangan

Biji teratai dipercayai dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan. Ini kerana biji teratai mengandungi sebatian polisakarida yang mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan.

Manfaat bunga teratai sangat penting, kerana keradangan di dalam tubuh diketahui dapat meningkatkan risiko penyakit kronik, seperti diabetes, penyakit jantung, dan barah.

5. Mengatasi pendarahan berlebihan semasa haid

Ekstrak daun teratai dan akar telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk melancarkan kitaran haid dan menghentikan pendarahan berlebihan semasa haid.

Selain itu, sebilangan pakar juga mengesyorkan minum jus teratai untuk mencegah anemia selepas haid. Malangnya, tidak ada penyelidikan perubatan untuk menyokong tuntutan ini.

6. Melawan pertumbuhan sel barah paru-paru

Satu kajian menyatakan bahawa biji teratai berpotensi menjadi ubat barah paru-paru. Potensi ini berasal neferin, iaitu sebatian organik dalam biji teratai. Dalam kajian ini, sebatian ini terbukti dapat membunuh dan menghalang penyebaran sel barah paru-paru.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, terdapat beberapa faedah lain dari bunga teratai untuk kesihatan. Bunga ini dipercayai dapat melegakan batuk, menurunkan berat badan, menurunkan kadar kolesterol dan gula darah, mencegah diabetes, dan mencegah risiko penyakit jantung.

Walaupun kebanyakan faedah bunga teratai masih perlu disahkan oleh penyelidikan lebih lanjut, tidak ada salahnya jika anda menjadikan bunga ini sebagai salah satu pilihan menu yang sihat.

Di Asia Timur dan Asia Tenggara, bunga teratai telah lama digunakan sebagai makanan, seperti sup teratai. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengambilnya dalam bentuk jus atau mencampurkannya ke dalam salad sayur-sayuran.

Sekiranya anda ingin mengambil faedah bunga teratai sebagai ubat herba untuk tujuan perubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini penting agar doktor dapat memberi nasihat mengenai penggunaan bunga teratai yang selamat untuk keadaan anda.