Keluarga

8 Cara Mudah Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan

Pelbagai perubahan yang berlaku semasa mengandung sering menimbulkan tekanan semasa hamil. Walaupun keadaan ini biasanya normal, wanita hamil masih perlu menguruskan tekanan dengan baik agar tidak menimbulkan masalah kesihatan bagi diri mereka dan janin.

Tekanan semasa kehamilan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari perubahan hormon, proses kehamilan yang berat, atau ketegangan sebelum melahirkan. Semasa mengalami tekanan, wanita hamil akan sukar mengawal emosi.

Sekiranya tidak diatasi dengan betul, tekanan yang timbul semasa mengandung boleh meningkatkan risiko preeklamsia, keguguran, kelahiran pramatang, kepada bayi dengan berat lahir rendah. Apabila sering tertekan, wanita hamil juga dapat mengalami pelbagai aduan lebih kerap, seperti mual, sariawan, dan tidak ada selera makan.

Kenali Gejala Tekanan Semasa Kehamilan

Walaupun tekanan biasa, berpanjangan atau kronik semasa mengandung boleh mempengaruhi keadaan wanita hamil dan janin. Apabila tertekan, wanita hamil akan mengalami beberapa gejala, seperti:

  • Sakit kepala
  • Gangguan tidur
  • Nadi berdegup pantas
  • Rasa risau atau cemas
  • Mudah marah
  • Gangguan makan

Peranan suami dan keluarga sangat penting dalam menguruskan tekanan yang dialami oleh wanita hamil. Sekiranya tekanan semasa kehamilan dapat ditangani dengan betul, risiko masalah kesihatan ibu dan bayi dapat dikurangkan.

Cara Mengatasi Tekanan Semasa Mengandung

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi tekanan semasa mengandung, termasuk:

1. Dapatkan tidur yang cukup

Semasa tidur, otak akan mengawal saraf yang membantu tubuh menangani tekanan. Walau bagaimanapun, tidur yang cukup bukanlah perkara yang mudah dilakukan oleh ibu hamil, terutamanya pada trimester ketiga kehamilan.

Untuk mendapatkan tidur yang selesa, wanita hamil dapat menyesuaikan suhu bilik agar tetap sejuk atau tidur dalam posisi tertentu.

2. Mandi dengan air suam

Mandi dengan air suam diketahui mempunyai kesan menenangkan, sehingga dapat mengurangkan kegelisahan dan tekanan semasa kehamilan. Namun, pastikan air yang digunakan oleh ibu hamil adalah air suam, bukan air panas.

3. Dengarkan muzik kegemaran anda

Mendengarkan muzik sekurang-kurangnya 30 minit dipercayai dapat menurunkan tahap kortisol atau hormon stres dalam badan. Oleh itu, wanita hamil dapat mengatasi tekanan semasa hamil.

4. Lakukan senaman secara berkala

Semasa anda bersenam, badan anda mengeluarkan endorfin, yang dapat menghilangkan tekanan. Pilih sukan yang selamat untuk wanita hamil, seperti yoga, pilate, berjalan kaki, atau berenang. Bersenam selama 10-20 minit dapat membantu ibu hamil mengatasi tekanan yang mereka alami.

Wanita hamil juga boleh mencuba teknik meditasi, seperti kesedaran, untuk mengatasi kegelisahan, tekanan, dan kemurungan.

5. Makan makanan yang sihat

Tekanan boleh membuat wanita hamil merasa seperti makan atau makanan ringan pada setiap masa. Pastikan makanan berat atau makanan ringan yang dimakan oleh ibu hamil sihat dan berkhasiat. Elakkan pengambilan makanan segera dan gula berlebihan. Selain itu, minum banyak air dan jangan lewatkan sarapan.

6. Minta pertolongan orang lain

Tekanan semasa kehamilan boleh disebabkan oleh tekanan kerja, baik di rumah dan di tempat kerja. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh meminta bantuan pasangan mereka untuk melakukan kerja rumah atau meminta rakan sekerja jika pekerjaan itu terlalu membebankan secara fizikal atau mental.

7. Ikuti kelas khas untuk wanita hamil

Salah satu penyebab tekanan semasa kehamilan adalah ketakutan melahirkan anak dan menjaga bayi yang baru lahir. Untuk mengatasi ketakutan ini, wanita hamil dan pasangannya boleh mengikuti kelas pranatal dan antenatal yang biasanya terdapat di hospital.

8. Nyatakan keluhan anda kepada orang terdekat

Ceritakan apa yang wanita hamil rasakan kepada orang terdekat, sama ada keluarga, pasangan, atau rakan terdekat. Sokongan mereka tentunya sangat bermakna bagi wanita hamil dalam menangani tekanan semasa hamil.

Elakkan juga membandingkan keadaan wanita hamil dengan orang lain, kerana setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza.

Tekanan semasa hamil adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, keadaan ini mesti diatasi dengan betul agar tidak berkembang menjadi tekanan kronik yang mempengaruhi kesihatan ibu dan bayi.

Sekiranya beberapa cara di atas tidak dapat mengatasi tekanan semasa kehamilan, wanita hamil disarankan untuk berjumpa doktor agar mereka dapat diberi rawatan yang tepat.