Kesihatan

Kenali Punca dan Gejala Tuberkulosis Tunjang

Penyakit TB tidak hanya berlaku pada paru-paru, tetapi juga boleh terjadi pada organ dan bahagian badan yang lain. Salah satu bahagian badan yang boleh terkena TB adalah tulang belakang. Kenali sebab dan gejala tuberkulosis tulang belakang, sehingga dapat dielakkan dan belum terlambat untuk mengobatinya.

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh kemasukan bakteria Mycobacterium tuberculosis ke dalam paru-paru. Tetapi dalam keadaan tertentu, bakteria ini sebenarnya boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain melalui aliran darah. Sekiranya itu berlaku, keadaan yang disebut TB ekstra paru atau TB yang berlaku di luar paru-paru akan muncul.

Tuberkulosis tulang belakang juga dikenali dengan nama lain, TB spondylitis (penyakit Pott). Lumut tulang belakang yang paling kerap terkena tuberkulosis tulang belakang adalah tulang belakang di kawasan toraks bawah dan tulang belakang atas. Sekiranya bakteria TB merebak ke vertebra bersebelahan, ia boleh menyebabkan jangkitan pada pembalut antara dua vertebra, yang disebut cakera intervertebral.

Sekiranya pelindung ini dijangkiti, maka jarak antara kedua-dua vertebra akan menjadi sempit dan bahkan saling bersatu. Tulang belakang akan kehilangan kelenturan dan rosak kerana tidak mendapat pengambilan nutrien. Seseorang yang mempunyai keadaan ini sukar bergerak.

Dalam dua vertebra yang saling melekat akibat kerosakan cakera, sel mati akan berkumpul untuk membentuk abses, atau apa yang dikenali sebagai gibus. Gibus ini akan membuat punggung anda kelihatan tertunduk, seolah-olah ada sesuatu yang menonjol.

Apa yang Menyebabkan Tuberkulosis Tunjang?

Seperti yang dijelaskan di atas, tuberkulosis tulang belakang berlaku ketika bakteria Mycobacterium tuberculosis telah merebak melalui aliran darah. Selain itu, ada faktor risiko lain yang dapat meningkatkan pendedahan seseorang terhadap tuberkulosis tulang belakang, seperti sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat jangkitan HIV, tinggal di kawasan atau negara di mana mayoritas penduduk menderita tuberkulosis, dan hidup di tempat yang rendah tahap sosio-ekonomi.

Apakah Gejala Tuberkulosis Tunjang?

Berikut adalah beberapa gejala yang boleh muncul ketika seseorang terkena tuberkulosis tulang belakang:

  • Sakit belakang di kawasan tertentu, seperti tulang belakang bawah.
  • Pada waktu malam badan berpeluh dan demam.
  • Mengalami penurunan berat badan atau mengalami anoreksia.
  • Humpback atau kyphosis yang kadang-kadang disertai dengan pembengkakan di sekitar tulang belakang.
  • Badan kaku dan tegang.
  • Kemunculan gangguan neurologi, jika saraf terganggu.
  • Penonjolan tulang belakang (gibus).
  • Kemunculan benjolan di pangkal paha akibat abses, yang sering disalah anggap sebagai hernia.

Keadaan di atas boleh berlaku secara beransur-ansur atau mungkin tidak sedarkan diri. Cuba berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas. Untuk mendiagnosis tuberkulosis tulang belakang, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan serangkaian pemeriksaan sokongan, seperti sinar-X tulang belakang, imbasan CT, MRI, dan biopsi tisu di sekitar vertebra menggunakan jarum.

Ujian lain yang mungkin dilakukan adalah jumlah darah lengkap, termasuk ujian kadar pemendapan eritrosit (ESR). Pada pesakit tuberkulosis tulang belakang, secara amnya kadar pemendapan eritrosit akan meningkat. Setelah tuberkulosis aktif dapat dikawal, kadar pemendapan eritrosit akan kembali normal atau hampir normal. Pada pesakit dengan tuberkulosis tulang belakang, terdapat juga peningkatan jumlah sel darah putih.

Tuberkulosis tulang belakang dapat diatasi dengan mengambil ubat anti-tuberkulosis (OAT) selama beberapa bulan secara berkala, tanpa menghentikan ubat. Untuk kes tuberkulosis tulang belakang yang menyebabkan komplikasi, seperti kerosakan saraf, rawatan pembedahan diperlukan. Kenali gejala tuberkulosis tulang belakang dan segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan yang mencurigakan.