Keluarga

Sekiranya Bayi Baru Lahir Menggunakan Swaddles Sepanjang Hari?

Membawa bayi yang baru lahir telah menjadi tradisi sejak zaman kuno, kerana kaedah ini dipercayai dapat membuat bayi merasa lebih selesa dan tidur lebih lena. Sebilangan bayi baru lahir malah menggunakan pelindung sepanjang hari, walaupun mereka tidak tidur. Adakah ini perlu?

Menyapu bayi yang baru lahir dilakukan dengan membungkus badan bayi, dari bahu hingga kaki, menggunakan kain swaddling (lampin). Semasa bayi dililit, hanya leher dan kepala yang tidak ditutupi oleh kain. Tujuan membasuh bayi adalah untuk membuatnya merasa hangat dan terlindung, seperti ketika dipegang erat atau ketika berada di rahim ibu.

Ibu tidak perlu membungkus bayi sepanjang hari

Bayi yang baru lahir mempunyai pergerakan refleks yang kadang-kadang muncul secara tiba-tiba dan mengejutkan bayi atau membangunkannya semasa tidur. Oleh itu, membengkak bayi dianggap dapat mengelakkan bayi terkejut dengan pergerakannya sendiri, sehingga dia dapat tidur dengan lebih tenang dan lebih lama.

Walaupun begitu, tidak digalakkan untuk membungkus bayi sepanjang hari, ya, Bun. Semasa dililit, kaki bayi berada dalam kedudukan lurus dan rapat. Ini boleh menyebabkan pelvis bayi bergeser jika swaddle dipakai sepanjang hari, terutamanya jika swaddle terlalu ketat.

Bahaya lain ialah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Risiko SIDS meningkat jika bayi yang dibalut berguling ke perutnya semasa tidur. Selain itu, swaddling juga dapat menjadikan bayi ketat dan panas.

Bilakah masanya untuk berhenti membalut bayi?

Penggunaan swaddling harus dihentikan ketika bayi sudah mula berguling-guling, berbalik, dan belajar berbaring di perutnya. Biasanya, kemampuan ini mula muncul pada usia 2 bulan dan semakin berkembang pada usia 4-6 bulan.

Swaddling juga tidak boleh digunakan pada siang hari dan ketika bayi nampaknya ingin bergerak dengan banyak. Ini dapat membantu bayi membezakan antara siang dan malam, supaya pola tidurnya akan lebih cepat mengikuti pola tidur ibu.

Sekiranya anak kecil anda demam, elakkan menggunakan swaddle kerana akan menahan panas badan dan melambatkan demam.

Dengan pembengkakan, bayi kurang rewel dan dapat tidur lebih nyenyak. Namun, swaddling bukanlah satu-satunya cara untuk menjadikan bayi anda selesa dan tidur nyenyak.

Ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk menenangkan si kecil anda, seperti menggunakan pacifier, mewujudkan suasana bilik yang tenang dan selesa, dan menetapkan suhu bilik yang tepat agar si kecil anda tidak terlalu panas atau sejuk.

Jadi, sekarang anda tahu, betul, bahawa tidak boleh digantung pada bayi yang baru lahir seharian? Selain berbahaya, bayi yang dililit secara berterusan juga menjadikannya tidak dapat bergerak dengan bebas dan tidak selesa. kamu tahu.

Untuk mengelakkan bahaya membengkak bayi anda, pastikan anda membungkus si kecil dengan cara yang selamat. Sekiranya anda masih keliru tentang cara melakukannya, jangan ragu untuk bertanya kepada bidan atau doktor anda, Ibu.