Keluarga

Kelebihan Urut Payudara Selepas Bersalin

Sekiranya seorang ibu yang menyusu bimbang sedikit susu keluar dari payudara, cubalah lakukan urutan payudara. Terdapat banyak faedah urut payudara selepas melahirkan yang telah terbukti melalui pelbagai kajian perubatan.

Melahirkan boleh menjadi proses yang sukar. Urut badan, termasuk urutan payudara, dapat merangsang tubuh untuk melepaskan endorfin yang membuat badan berasa sihat. Bukan hanya itu, urutan payudara setelah melahirkan dapat mencetuskan tubuh untuk melepaskan hormon oksitosin yang merangsang pembebasan susu ibu. Urut payudara juga dapat membuatkan ibu berasa lebih selesa ketika menyusukan bayi.

Pelbagai Khasiat Urut Payudara Selepas Bersalin

Berikut adalah beberapa kelebihan urutan payudara bagi anda yang baru melahirkan:

 • Menghaluskan saluran susu yang tersumbat

  Saluran susu dapat tersumbat ketika susu menumpuk, menyebabkan tisu di sekitar saluran membengkak dan meradang. Penyumbatan ini disebabkan oleh penghasilan susu ibu yang lebih cepat daripada kekerapan menyusu bayi atau kekerapan ibu menyusu susu ibu. Untuk mengatasi penyumbatan dan melancarkan susu ibu, lakukan urutan payudara selepas melahirkan. Caranya, urut bahagian luar payudara, perlahan-lahan hingga ke tengah atau puting. Di samping itu, anda boleh mencampurkan payudara dengan kain yang dibasahi dengan air suam.

 • Mencegah sakit payudara ketika menyusu

  Menurut penyelidikan, melakukan urutan payudara selepas melahirkan dapat mengurangkan kesakitan ketika menyusui. Urutan boleh dilakukan dua kali sehari, masing-masing selama 30 minit. Urut payudara juga boleh dilakukan sebagai langkah penjagaan payudara semasa hamil untuk mengurangkan sakit payudara bagi ibu hamil.

 • Meningkatkan kualiti susu ibu

  Urut payudara selepas melahirkan anak juga dapat meningkatkan jumlah kandungan nutrien dalam susu ibu, terutama jika dilakukan dari hari pertama kelahiran hingga 11 bulan kemudian. Lemak, kasein, dan tenaga adalah beberapa bahan yang bertambah dengan urutan payudara. Manakala jumlah sodium (sodium) dalam susu ibu akan berkurang.

 • Meningkatkan pengeluaran susu

  Inginkan pengeluaran susu yang lancar dan banyak? Jangan ragu untuk melakukan urutan payudara selepas bersalin. Untuk lebih santai, anda boleh mencuba mengurut payudara sambil mendengar muzik.

 • Faedah lain

  Urut payudara selepas bersalin juga dapat membantu mencegah dan merawat masalah penyusuan, seperti payudara bengkak atau mastitis (jangkitan pada tisu payudara). Bukan hanya itu, bayi juga akan menyusukan bayi dengan lebih banyak.

Cara melakukan urutan payudara selepas melahirkan anak

Urut payudara selepas bersalin sangat mudah dilakukan untuk ibu menyusu. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun terlebih dahulu.
 • Letakkan empat jari tangan kanan anda di atas satu payudara dan empat jari tangan kiri anda di bahagian bawah. Urut dengan corak bulat.
 • Urut juga bahagian payudara anda secara bulat. Anda juga boleh memerah payudara.
 • Selepas itu, cuba tepuk dan urut seluruh payudara dengan hujung jari,
 • Sekiranya anda ingin mengekspresikan susu, letakkan jari telunjuk dan ibu jari di sekitar puting (membentuk C). Gerakkan kedua jari dengan lembut sehingga menekan puting dan susu keluar. Picit payudara anda mengikut kadar degupan jantung anda.
 • Lakukan urutan pada payudara yang lain.

Pada asasnya, urut payudara selepas melahirkan boleh dilakukan sendiri oleh ibu yang menyusu. Pastikan urutan dilakukan dengan lembut dan ringan untuk mendapatkan faedah maksimum. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan urutan payudara, terutamanya jika anda mengalami keadaan perubatan tertentu. Begitu juga jika terdapat ketulan atau perubahan pada payudara.