Kesihatan

Jangan Hanya Bergaul! Ini adalah Risiko Kesihatan Di Sebalik Diet Kalori yang Sangat Rendah

Demi memiliki tubuh yang langsing, beberapa orang bersedia melakukan diet ekstrim, seperti diet rendah kalori (VLCD). Walaupun anda dapat menurunkan berat badan dengan cepat, diet seperti ini mempunyai risiko menyebabkan pelbagai masalah dan penyakit kesihatan. kamu tahu.

Diet rendah kalori adalah program penurunan berat badan yang cepat yang menghadkan pengambilan kalori ke tahap yang sangat rendah. Orang yang menjalani diet ini disyorkan untuk mengehadkan pengambilan kalori mereka hanya sekitar 800-1000 kalori sehari. Sebenarnya, keperluan kalori dewasa setiap hari adalah sekitar 2000-2500 kalori, bergantung pada aktiviti, berat badan, usia, dan metabolisme badan.

Fakta mengenaiDiet Berkalori Sangat Rendah

Diet rendah kalori adalah salah satu jenis diet yang dimulakan untuk menurunkan berat badan pada orang gemuk, sehingga berat badan dan keadaan kesihatan mereka lebih terkawal.

Jenis diet ini tidak digalakkan untuk wanita hamil, menyusui, dan anak-anak, remaja, dan orang-orang dengan penyakit tertentu, kecuali di bawah pengawasan doktor.

Lain daripada itu, diet rendah kalori hanya boleh dilakukan dalam jangka waktu yang pendek, iaitu tidak lebih dari 12 minggu dan harus dipantau dengan teliti oleh doktor. Dengan menerapkan diet ini, seseorang yang gemuk diharapkan dapat menurunkan berat badan sekitar 18-20 kg dalam 3 bulan.

Pada orang gemuk, diet ini bertujuan untuk membantu mereka mencapai berat badan yang ideal dan mengurangkan risiko penyakit tertentu akibat kegemukan, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, penyakit jantung, strok, dan osteoartritis.

Risiko Diet Berkalori Sangat Rendah untuk kesihatan

Memandangkan diet jenis ini sangat rendah kalori, tidak digalakkan melakukan diet VLCD tanpa pengawasan doktor kerana boleh menimbulkan risiko kesihatan.

Sebelum mencuba diet yang melampau ini, anda perlu mengetahui beberapa kesannya diet rendah kalori apa yang boleh berlaku adalah:

1. Kekurangan pemakanan

Melakukan diet rendah kalori tanpa pengawasan doktor dapat membuat anda kekurangan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti karbohidrat, protein, lemak, serat, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Kerana tidak dipantau oleh doktor, apa yang anda makan tidak semestinya memenuhi keperluan pemakanan harian anda, sedangkan kalori yang masuk ke dalam badan anda sangat sedikit daripada jumlah kalori yang disyorkan. Sekiranya diet ini dijalankan dalam jangka masa yang lama, anda berisiko tinggi mengalami kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan.

2. Perubahan metabolisme badan

Mengurangkan kalori yang terlalu drastik boleh menyebabkan perubahan dalam proses metabolik dalam badan anda. Ini dapat melambatkan metabolisme, meningkatkan risiko disfungsi organ, dan mempercepat penuaan.

3. Mudah letih dan lemah

Kalori adalah sumber tenaga utama badan. Apabila pengambilan kalori dikurangkan, badan anda akan menjadi kurang bertenaga. Ini boleh membuat anda letih dan lemah. Hasilnya, anda akan sukar untuk menumpukan perhatian dan melakukan pelbagai aktiviti harian.

4. Sistem imun menjadi lemah

Tubuh memerlukan pengambilan kalori dan nutrien yang mencukupi, supaya sistem kekebalan tubuh dapat tetap kuat dan berfungsi dengan baik. Semasa anda menjalani diet VLCD, sistem imun anda berisiko lemah kerana kekurangan nutrisi.

Sebenarnya, sistem imun yang kuat sangat penting untuk mencegah pelbagai jenis penyakit, termasuk selesema dan COVID-19.

5. Penurunan ketumpatan tulang

Apabila anda kekurangan nutrien tertentu, seperti kalsium, vitamin D, dan protein, tisu tulang anda boleh menjadi lebih berliang.

Selain itu, kekurangan pengambilan kalori juga dapat menyebabkan kadar hormon estrogen dan testosteron menurun, sehingga mengganggu proses pembentukan tisu tulang. Kesannya, tulang anda akan menjadi lemah dan mudah patah.

6. Pembentukan batu empedu

Salah satu risiko kesihatan yang sering dialami oleh orang yang menjalani diet rendah kalori adalah pembentukan batu empedu. Apabila badan mengalami kekurangan kalori, tisu lemak akan digunakan sebagai sumber tenaga cadangan.

Ini menjadikan hati (hati) mengeluarkan lebih banyak kolesterol dan hempedu. Apabila kolesterol meningkat di pundi hempedu, ia boleh menyebabkan batu empedu.

7. Rambut gugur

Diet rendah kalori boleh mengurangkan pengambilan protein, zat besi, vitamin, dan karbohidrat. Sebenarnya, pelbagai jenis nutrien memainkan peranan penting untuk pertumbuhan tisu badan, termasuk rambut dan kuku. Apabila anda menjalani diet VLCD yang berlebihan, rambut anda boleh gugur kerana kekurangan nutrien.

Diet rendah kalori ia dapat menurunkan berat badan, tetapi diet ini juga boleh membahayakan keadaan kesihatan anda. Daripada menjalani diet ekstrim untuk menurunkan berat badan dengan cepat, lebih baik memilih diet yang lebih sihat yang lebih selamat untuk mencapai berat badan ideal anda.

Sebagai peraturan, sasaran penurunan berat badan yang ideal adalah 0.5-1 kg setiap minggu. Bukan hanya dengan menghadkan pengambilan kalori mengikut keperluan, anda juga dapat menurunkan berat badan dengan melakukan senaman secara teratur selama 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3-5 kali seminggu.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba diet rendah kalori atau sukar mencapai berat badan yang ideal walaupun telah mencuba pelbagai cara, cubalah berjumpa doktor terlebih dahulu, agar doktor dapat menentukan jenis diet yang sesuai untuk anda.