Kesihatan

Mengenai Vaksin COVID-19 untuk Warga Emas

Menurut Petunjuk Teknis untuk Pelaksanaan Vaksinasi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, penyediaan vaksin COVID-19 untuk orang tua akan dilakukan setelah vaksinasi untuk pekerja kesehatan dan pekerja layanan masyarakat.

Vaksinasi COVID-19 sangat penting bagi orang tua kerana warga tua lebih mudah dijangkiti virus Corona. Kehadiran komorbiditi dan keadaan fizikal yang mulai lemah menjadikan orang tua lebih sukar untuk melawan jangkitan, termasuk COVID-19. Itulah sebabnya orang tua menjadi keutamaan untuk menerima vaksin ini.

Keselamatan Vaksin COVID-19 untuk Warga Emas

Vaksin COVID-19 yang ada sekarang dan telah mula diedarkan di Indonesia adalah vaksin CoronaVac dari Sinovac. POM juga telah mengeluarkan izin untuk vaksin Sinovac digunakan pada orang tua.

Permit ini dikeluarkan oleh BPOM kerana vaksin Sinovac telah menyelesaikan ujian klinikal yang melibatkan ± 400 orang tua yang sihat (berumur lebih dari 60 tahun). Vaksin diberikan 2 kali dengan selang waktu 28 hari.

Orang tua yang sihat yang dimaksud adalah orang tua yang tidak pernah dijangkiti virus Corona, tidak berada dalam keadaan demam atau selesema, tidak mengalami alahan vaksin, dan tidak berhubungan dengan orang yang dijangkiti virus Corona.

Berdasarkan ujian klinikal yang telah dijalankan, vaksin Sinovac telah terbukti selamat dan berkesan pada orang tua. Keberkesanan vaksin Sinovac untuk orang tua dalam ujian klinikal ini bahkan mencapai 98%.

Dari percubaan klinikal ini, juga didapati bahawa kesan sampingan yang dirasakan pada umumnya ringan dan sederhana. Kesan sampingan yang paling biasa adalah sakit di tempat suntikan. Kesan sampingan lain yang juga muncul adalah demam, keletihan, batuk ringan, mual, dan cirit-birit. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini hilang dalam 2 hari.

Selain vaksin Sinovac, ada beberapa vaksin lain yang juga dapat diberikan kepada orang tua, termasuk vaksin Pfizer-BioNTech, vaksin Oxford-AstraZeneca, vaksin Sputnik., dan vaksin Moderna.

Vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna yang telah dipesan oleh pemerintah Indonesia juga mempunyai khasiat yang baik pada orang tua, yang melebihi 93%. Sama seperti vaksin Sinovac, kesan sampingan yang berlaku biasanya ringan dan sementara.

Walaupun terdapat laporan mengenai kesan sampingan vaksin COVID-19 yang memberi kesan serius atau membawa maut pada orang tua, jumlahnya sangat kecil dan tidak dapat dihubungkan secara langsung dengan vaksinasi COVID-19. Semua warga emas yang dilaporkan mengalami kesan sampingan yang serius juga berumur lebih dari 70 tahun dan mempunyai penyakit bersama.

Menyediakan Vaksin COVID-19 untuk Warga Emas di Indonesia

Vaksinasi COVID-19 untuk warga tua akan dimulakan dengan pekerja kesihatan (nakes) yang berumur lebih dari 60 tahun, diikuti dengan vaksinasi untuk orang tua yang bukan pekerja kesihatan (bukan anak perempuan).

Berikut adalah tahap-tahap proses pemberian vaksin COVID-19:

  • Calon penerima vaksin COVID-19 akan menerima SMS untuk menjalani vaksinasi dari kerajaan melalui nombor Penjagaan COVID-19.
  • Calon penerima vaksin COVID-19 akan diarahkan untuk mendaftar semula secara elektronik. Sekiranya penerima vaksin tua tidak mempunyai telefon bimbit, datanya akan dikumpulkan oleh pegawai tempatan.
  • Warga tua akan diberi vaksin COVID-19 2 kali dengan selang waktu 28 hari. Pemberian dua dos vaksin COVID-19 bertujuan untuk memaksimumkan imuniti terhadap virus Corona.

Selain SMS, kini warga tua juga boleh mendaftar melalui tempahan "Cari Doktor" di laman web atau aplikasi ALODOKTER untuk mendapatkan vaksin percuma dengan memandu melalui. Sekiranya anda telah mendaftar, anda hanya perlu datang pada hari, waktu, dan tempat anda mendapat vaksinasi.

Peraturan yang harus dipatuhi selama pelaksanaan vaksinasi memandu melalui, dalam kalangan yang lain:

  • Warga emas mesti ditemani oleh 1 ahli keluarga atau penjaga.
  • Kenderaan yang digunakan mestilah kereta.
  • Bawa kad pengenalan mengikut nama yang didaftarkan.
  • Sebelum vaksin, orang tua akan menjalani pemeriksaan saringan mengikut protokol Kementerian Kesihatan untuk memastikan kelayakan untuk vaksin Sinovac. Orang tua yang tidak lulus pemeriksaan ini mungkin tidak mendapat vaksin Sinovac.
  • Sekiranya anda telah menerima vaksin, orang tua mesti menunggu 30 minit di dalam kereta untuk pemerhatian.
  • Semasa tempoh pemerhatian, kereta tidak boleh dikunci.

Vaksin COVID-19 diharapkan dapat menjadi solusi untuk menghentikan rantai penyebaran virus Corona di Indonesia, terutama bagi orang-orang yang berisiko tinggi mengalami penyakit parah atau kematian akibat virus ini, seperti orang tua.

Walaupun BPOM telah mengeluarkan izin untuk memberikan vaksin Sinovac kepada orang tua, kita semua masih harus mematuhi protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19, seperti memakai topeng, menjaga jarak, dan mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vaksin COVID-19 untuk orang tua, anda boleh berjumpa doktor mengenai aplikasi ALODOKTER.