Kehidupan yang sihat

Jangan cuai, perhatikan cara yang betul untuk membantu mangsa elektrik

Kejutan elektrik boleh dialami oleh sesiapa sahaja, di mana sahaja, dan bila-bila masa. Contohnya semasa memasang alat elektronik, pembaikan suis lampu, atau menyentuh kabel yang rosak. Ini boleh berlaku ketika bahagian badan,seperti rambut atau kulit, bersentuhan langsung dengan sumber kuasa.

Kesan electrocution pada badan dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti ukuran badan, sejauh mana bahagian badan yang bersentuhan dengan arus elektrik, kekuatan arus elektrik, dan jangka masa electrocution.

Arus elektrik voltan rendah, iaitu kurang dari 500 volt, biasanya tidak menyebabkan kecederaan serius. Walau bagaimanapun, arus lebih tinggi daripada 500 volt berpotensi tinggi untuk mencederakan anda.

Kejutan elektrik sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan luka bakar, patah tulang, pingsan, masalah pernafasan, kejang, gangguan irama jantung, serangan jantung, dan bahkan kematian. Oleh itu, orang yang mengalami elektrik mesti segera mendapatkan pertolongan.

Cara Membantu Mangsa Kejutan Elektrik

Sebelum menolong mangsa yang mengalami kejutan elektrik, anda mesti terlebih dahulu memahami teknik yang betul, agar anda sendiri tidak menjadi mangsa letrik. Untuk melindungi diri anda ketika menolong mangsa yang tersengat elektrik, ikuti langkah berikut:

 • Kawasan selamat di sekitar tempat kejadian

  Sekiranya tidak dapat dimatikan, angkat atau keluarkan mangsa dari sumber kuasa menggunakan objek yang tidak dapat disalirkan elektrik, seperti kayu atau getah. Jangan sentuh elektrik dengan peralatan basah atau logam.

  Selain itu, jika sumber elektrik tidak dapat dipadamkan, jauhkan jarak sekurang-kurangnya enam meter dari mangsa yang masih tersengat elektrik untuk melindungi diri anda dari sumber elektrik.

  Elakkan menyentuh genangan air atau benda basah. Air adalah pengalir elektrik yang baik, jadi ia juga boleh menggegarkan elektrik anda. Sekiranya ada api, padamkan terlebih dahulu dengan menggunakan alat pemadam api.

 • Hubungi IGD

  Langkah seterusnya adalah segera menghubungi Pemasangan Kecemasan (IGD) hospital terdekat atau menghubungi ambulans, sehingga mangsa dapat mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin. Sementara menunggu pertolongan tiba, jangan biarkan mangsa bersendirian.

 • Jangan sentuh mangsa

  Sekiranya mangsa masih bersentuhan dengan punca kejutan elektrik, jangan sentuh sehingga anda tidak tersengat elektrik. Jangan menyentuh mangsa walaupun anda menggunakan alat bantu, terutamanya jika anda tidak pasti sama ada elektriknya terputus, atau jika anda merasakan kejutan elektrik atau sensasi kesemutan di kaki dan badan bawah.

 • Jangan memindahkan mangsa

  Jangan menggerakkan mangsa yang tersengat elektrik kecuali dia berisiko tersengat elektrik atau di kawasan yang tidak selamat.

 • Periksa badan mangsa

  Periksa badan mangsa dengan teliti dan berurutan dari kepala, leher, hingga kaki. Sekiranya terdapat luka, elakkan menyentuhnya. Sekiranya mangsa menunjukkan tanda-tanda kejutan (kelemahan, muntah, pingsan, pernafasan cepat, atau sangat pucat), angkat kakinya sedikit, kecuali dia mengalami kesakitan. Semasa kakitangan perubatan tiba, terangkan keadaan mangsa, termasuk jika ada kecederaan di badannya.

 • Tutup luka bakar

  Sekiranya mangsa mengalami luka bakar, lepaskan pakaian atau benda yang tersekat pada kulit untuk mengelakkan luka bakar merebak. Selepas itu, bilas kawasan yang terbakar dengan air mengalir sejuk sehingga rasa sakit mereda. Tutup luka dengan pembalut atau kain kasa yang steril. Jangan gunakan selimut atau tuala kerana boleh melekat pada luka bakar.

 • Lakukan CPR

  Lakukan pernafasan buatan dan resusitasi jantung (CPR / CPR) pada mangsa, jika perlu. Pernafasan dan pernafasan penyelamat diberikan sekiranya mangsa tidak bernafas dan nadi tidak teraba. Pastikan anda memahami cara melakukan resusitasi, untuk mengelakkan kesalahan yang boleh membahayakan.

Mangsa elektrik boleh mengalami kecederaan dan kerosakan organ. Oleh itu, mangsa mesti mendapat rawatan dan pemantauan yang rapi dari doktor dan pasukan perubatan. Doktor terlebih dahulu akan menentukan sama ada mangsa sedar dan bernafas atau tidak, serta sama ada degupan jantungnya tidak normal atau tidak. Di samping itu, pemeriksaan lanjut perlu dilakukan untuk mengesan sekiranya terdapat kecederaan tersembunyi.