Keluarga

Memahami katarak kongenital, katarak pada bayi baru lahir

Katarak kongenital adalah keadaan apabila lensa mata pada bayi baru lahir kelihatan keruh. Sekiranya tidak dirawat lebih awal oleh doktor, katarak kongenital boleh menyebabkan masalah penglihatan atau kebutaan pada bayi.

Biasanya, lensa mata tidak berwarna atau jernih (lutsinar). Lensa mata yang jelas digunakan untuk memudahkan pembiasan cahaya ke retina mata. Sekiranya lensa mata mendung atau terkena katarak, cahaya akan sukar dibiaskan ke mata, menyebabkan masalah penglihatan.

Katarak lebih kerap berlaku pada orang tua. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, gangguan mata ini juga dapat terjadi pada bayi baru lahir. Katarak yang berlaku pada bayi baru lahir disebut katarak kongenital. Katarak jenis ini boleh berlaku pada salah satu atau kedua mata bayi.

Gejala dan Punca Katarak Kongenital

Katarak pada bayi baru lahir tidak selalu kelihatan dengan mata kasar. Keadaan ini pada amnya hanya dapat dikesan ketika doktor melakukan pemeriksaan mata bayi.

Selain lensa mata yang keruh, bayi atau kanak-kanak dengan katarak juga mungkin mengalami gejala lain, seperti:

  • Kurang responsif atau responsif terhadap cahaya
  • Sukar untuk membezakan warna
  • Mata kelihatan putih apabila terkena cahaya
  • Pergerakan mata atau nystagmus yang tidak terkawal

Katarak kongenital biasanya turun temurun. Ini bermaksud, bayi lebih berisiko menghidap keadaan ini sekiranya salah satu atau kedua ibu bapa mengalami katarak.

Selain keturunan, ada beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan katarak kongenital, termasuk:

1. Jangkitan

Seorang bayi yang baru lahir boleh menghidap katarak kongenital jika dia mengalami jangkitan semasa dalam kandungan.

Beberapa penyakit berjangkit yang dapat menyebabkan bayi dilahirkan dengan katarak kongenital adalah jangkitan TORCH, cacar air, campak, polio, jangkitan virus Epstein-Barr, dan selesema.

2. Lahir sebelum waktunya

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya mempunyai risiko lebih tinggi terkena katarak kongenital. Ini kerana lensa mata pada bayi pramatang umumnya tidak terbentuk sepenuhnya.

3. Gangguan genetik

Katarak kongenital juga boleh berlaku akibat gangguan genetik yang menghalang lensa mata bayi daripada terbentuk secara normal. Contoh gangguan genetik yang boleh menyebabkan katarak kongenital adalah sindrom Down, sindrom Patau, dan gangguan metabolik seperti galaktosemia.

4. Kesan sampingan ubat

Janin berisiko terkena katarak kongenital jika ibu mengambil ubat tertentu, seperti: tetrasiklin semasa mengandung. Antibiotik ini digunakan untuk merawat jangkitan bakteria.

5. Kecederaan pada mata

Kecederaan mata juga boleh menjadi salah satu penyebab bayi baru lahir mengembangkan katarak. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti pendedahan radiasi ke mata bayi.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyebab di atas, katarak kongenital juga boleh berlaku disebabkan oleh faktor lain, seperti diabetes atau gangguan autoimun pada bayi.

Diagnosis katarak kongenital

Katarak kongenital sering sukar dikenali pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dikesan ketika bayi yang baru lahir menjalani pemeriksaan fizikal oleh pakar pediatrik. Sekiranya bayi disyaki menghidap katarak kongenital, pakar pediatrik boleh merujuknya ke pakar oftalmologi untuk pemeriksaan mata lebih lanjut.

Dalam mendiagnosis katarak kongenital, pakar oftalmologi akan melakukan pemeriksaan fizikal mata bayi dan pemeriksaan tambahan, seperti oftalmoskopi, ujian darah, pemeriksaan tekanan mata, untuk imbasan CT dan ultrasound mata.

Pada kanak-kanak, doktor boleh melakukan pemeriksaan mata lengkap dan ujian ketajaman penglihatan untuk menentukan sama ada katarak kongenital menyebabkan anak mengalami masalah penglihatan.

Rawatan katarak kongenital

Katarak kongenital dapat dirawat dengan pembedahan katarak. Walau bagaimanapun, operasi ini hanya dilakukan jika katarak kongenital yang berlaku cukup parah atau telah menyebabkan gangguan penglihatan. Pembedahan ini bertujuan untuk membuang lensa mata yang rosak dan menggantinya dengan lensa mata buatan.

Walaupun setelah menggunakan lensa mata baru, bayi biasanya masih memerlukan alat bantu seperti cermin mata atau kanta lekap agar penglihatannya dapat berfungsi dengan lebih baik.

Sebagai ibu bapa, Ibu dan Ayah pasti risau sekiranya anak kecil anda menderita katarak kongenital. Namun, dengan pengesanan dan rawatan awal, katarak kongenital dapat diatasi dan fungsi penglihatan anak dapat bertambah baik. Rawatan awal juga dapat mencegah kebutaan kekal dan gangguan perkembangan.

Oleh itu, bapa dan ibu dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan pakar pediatrik atau pakar oftalmologi sekiranya mereka menemui tanda-tanda katarak kongenital pada anak kecil mereka.