Keluarga

Ketahui Kesan Mematuhi Semua Kehendak Anak dan Cara Menghentikannya

Anak-anak tentu akan gembira sekiranya kehendak mereka dipatuhi dan ramai ibu bapa menunjukkan kasih sayang mereka dengan mematuhi kehendak anak-anak mereka. Namun, jika anda terus mematuhi semua kehendak anak, impaknya tidak baik untuk pertumbuhan dan perkembangan dan pembentukan watak. kamu tahu, Roti.

Ikut semua kehendak anak, bukan hanya dalam bentuk barang atau bahan. Walau bagaimanapun, membuat peraturan yang sangat longgar untuk kanak-kanak atau membebaskan anak-anak untuk melakukan apa yang mereka inginkan tanpa akibatnya juga boleh menjadi bentuk untuk memenuhi semua kehendak anak-anak.

Ini biasanya dilakukan oleh ibu bapa untuk menebus rasa bersalah terhadap anak-anak mereka, misalnya kerana mereka terlalu sibuk bekerja. Di samping itu, perasaan tidak bersedia untuk menangani amukan anak juga boleh menjadi salah satu sebab ibu bapa mematuhi semua permintaan anak-anak mereka.

Dmelihat Mpatuh Semu Khajat Amahu

Berikut adalah pelbagai kesan mematuhi semua kehendak anak:

1. Menyukarkan anak-anak mengikut peraturan

Mematuhi semua kehendak kanak-kanak boleh menyukarkan peraturan. Kerana, dia terbiasa mendapatkan kelonggaran dari orang tuanya.

Selain sukar dikendalikan, anak-anak juga boleh mementingkan diri sendiri dan ingin menang dengan sendirinya. Sifat ini tentunya akan menyukarkan dia untuk bersosial, kerana biasanya anak yang egois akan dijauhi oleh rakan-rakannya.

2. Membentuk sifat materialistik dan tidak sopan

Sekiranya ibu bapa selalu memberikan apa yang mereka mahukan kepada anak-anak, anak-anak akan berfikir bahawa kebahagiaan hanya dapat diperoleh dengan memiliki perkara yang mereka inginkan.

Sekiranya dibiarkan, ini boleh menyebabkan kanak-kanak mempunyai sifat materialistik dan tidak menghargai perkara yang sudah mereka miliki. Sebagai orang dewasa, kanak-kanak juga akan sukar membezakan barang apa yang benar-benar diperlukan atau yang dikehendaki.

3. Menyukarkan kanak-kanak membuat keputusan

Sekiranya ibu bapa terus mengikuti semua kehendak anak, kesan jangka panjang yang akan berlaku ialah anak akan mengalami kesukaran dalam membuat keputusan dalam hidupnya. Ini merangkumi keputusan kecil dan juga keputusan penting yang akan mempengaruhi hidupnya, misalnya dalam memilih kerjaya atau pasangan hidup.

4. Meningkatkan risiko masalah kesihatan pada kanak-kanak

Selalu menepati kehendak anak-anak, terutama dalam hal memakan pelbagai makanan dan minuman yang tidak sihat, akan menyukarkan anak-anak untuk mengamalkan tabiat makan yang sihat. Sekiranya tidak diperiksa, kanak-kanak akan lebih berisiko mengalami masalah kesihatan, seperti kegemukan.

Cara menghentikan kebiasaan mengikut kehendak anak anda

Adalah wajar bagi ibu bapa untuk menginginkan anak-anak mereka bahagia. Walaupun begitu, Ibu dan Bapa tidak selalu harus mematuhi kehendak Si Kecil, terutama jika kehendaknya di luar batas atau keadaan yang memaksakan.

Nah, untuk mengelakkan kesan mematuhi semua kehendak anak, anda perlu tahu cara menghentikan tabiat tersebut. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Terangkan kepada anak-anak

Sekiranya anak kecil anda meminta sesuatu yang di luar batas, anda perlu menjelaskan dengan baik kepadanya mengenai konsep skala keutamaan, serta hak, dan tanggungjawab.

Pada mulanya si kecil mungkin memberontak dan marah, tetapi anda harus tetap bersikap tegas dengannya, okey? Dengan cara itu, dia akan belajar bagaimana mengawal emosinya dan memahami bahawa tidak semua keinginannya mesti atau dapat dipenuhi.

Memohon peraturan pendidikan

Anda juga boleh menetapkan peraturan pendidikan untuk mengelakkan kebiasaan mematuhi semua kehendak anak anda. Sebagai contoh, buatlah peraturan bahawa anak anda hanya boleh mendapat mainan baru jika dia mendapat markah yang baik dalam peperiksaan.

Dengan cara ini, dia akan belajar menghormati dan mematuhi peraturan. Tetapi ingat, gunakan peraturan ini secara konsisten, ya, Bun.

Ajar anak-anak untuk bersyukur

Ibu juga perlu mengajar anak-anak mereka untuk sentiasa bersyukur dengan semua perkara yang mereka ada. Contohnya, jika anak anda tiba-tiba mahukan beg baru, walaupun beg di rumah masih bagus, anda boleh mengingatkannya untuk bersyukur kerana dia masih mempunyai beg yang masih layak digunakan.

Walaupun kadang-kadang sukar untuk menolak hasrat anak, tetapi ketahuilah bahawa sikap tegas ibu untuk tidak mematuhi semua yang dia minta dapat membantu membentuk watak yang baik dalam Si Kecil.

Namun, jika anda masih sukar untuk menolak permintaan anak kecil anda atau si kecil anda sering menimbulkan kemarahan jika keinginannya tidak dipatuhi, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.