Kesihatan

Kenali Punca dan Cara Mengatasi Sakit Pusar pada Wanita Hamil

Selain pusar yang kelihatan lebih menonjol, bahagianWanita hamil (wanita hamil) mungkin mengalami kesakitan pada pusar. Pada dasarnya, sakit perut semasa mengandung tidak berbahaya, tetapi tentunya boleh mengganggu keselesaan ibu hamil.

Sakit pusar adalah perkara biasa dan dapat dialami oleh wanita hamil pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Secara amnya, sakit perut akan hilang dengan sendirinya setelah hamil atau enam minggu selepas melahirkan.

Punca Sakit Pusar Semasa Kehamilan

Kesakitan pusar semasa kehamilan boleh disebabkan oleh perkara berikut:

1. Tekanan pada rahim

Penyebab utama sakit perut adalah peningkatan tekanan rahim. Ini berlaku kerana peningkatan ukuran janin dan ukuran rahim.

2. Regangan kulit dan otot

Apabila usia kehamilan meningkat, otot kulit dan perut wanita hamil akan lebih tegang. Regangan kulit ini dapat membuat pusar wanita hamil menyakitkan dan gatal.

3. Menusuk pusar

Tebukan di pusar boleh menjadi salah satu penyebab pusar menjadi mudah sakit dan jengkel. Oleh itu, jika wanita hamil mengalami tindikan di pusar, lebih baik membuang tindikan dan tidak memakainya semasa hamil.

4. Hernia umbilik

Kesakitan pusar semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh hernia umbilik. Hernia umbilik ditandai dengan lonjakan atau pembengkakan di sekitar pusar. Risiko terkena hernia umbilik akan meningkat sekiranya wanita hamil juga mengalami kegemukan.

Melegakan Ketidakselesaan di Pusar Wanita Hamil

Apabila wanita hamil mula merasa sakit dan tidak selesa di pusar, beberapa cara yang dapat dilakukan untuk melegakannya adalah:

  • Bersihkan perut secara rutin untuk mengelakkan kegatalan dan kesakitan.
  • Memakai losyen yang selamat digunakan oleh wanita hamil, contohnya losyen yang diperbuat daripada mentega koko.
  • Tidur di sisi anda dan sokong perut anda dengan bantal untuk menyokong perut anda.
  • Pakai pakaian yang longgar dan seluar khusus kehamilan.
  • Memakai tali pinggang khas untuk wanita hamil, untuk menyokong perut.

Ketika mengalami sakit di pusar, beberapa keadaan di atas boleh menjadi penyebabnya. Walaupun sakit di pusar wanita hamil adalah perkara biasa, wanita hamil harus segera berjumpa pakar sakit puan jika sakit di pusar tidak hilang untuk waktu yang lama atau disertai dengan gejala lain, seperti kekejangan, demam, muntah, dan pendarahan.