Keluarga

Hati-hati, makan makanan ringan semasa mengandung berisiko

Apabila selera makan meningkat, makanan ringan selalunya menjadi pilihan wanita hamil untuk memenuhi selera makan. Sebenarnya, makanan jenis ini sebenarnya tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana boleh berisiko untuk perkembangan janin.

Perubahan hormon yang berlaku pada wanita hamil sering membuat mereka menginginkan pelbagai jenis makanan yang boleh merosakkan lidah alias mengidam. Salah satu makanan yang sering diidamkan oleh wanita hamil adalah makanan ringan.

Makanan ringan atau makanan segera terkenal dengan rasa dan baunya yang menggoda. Walau bagaimanapun, ada sebab mengapa makanan ini diberi nama sampah atau "sampah" dan harus dielakkan, termasuk oleh wanita hamil.

Sebab-Sebab Yang Betul Mengelakkan Makanan Sampah Semasa Mengandung

Makanan ringan dimakan oleh wanita hamil boleh memudaratkan kesihatan bayi yang belum lahir. Berikut adalah beberapa sebab mengapa bayi dalam kandungan akan kehilangan wang sekiranya ibu hamil makan makanan segera:

1. Tidak membekalkan nutrien yang diperlukan

Makanan segera tidak mengandungi cukup nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, termasuk pembentukan organ penting dan sistem imun.

Sekiranya makanan yang masuk ke dalam tubuh ibu terus rendah nutrien, terdapat gangguan dalam proses pertumbuhan bayi.

2. Meningkatkan risiko alahan

Paling makanan ringan mengandungi banyak karbohidrat dan gula. Menurut penyelidikan, wanita yang mengambil banyak gula semasa hamil lebih berisiko mempunyai anak yang mengalami alahan atau asma.

3. Meningkatkan risiko kecacatan kelahiran

Selain tinggi karbohidrat dan gula, makanan ringan Ia juga popular kerana kandungan lemaknya yang tinggi. Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa pengambilan diet tinggi lemak selama kehamilan meningkatkan risiko anak dilahirkan dengan kecacatan. Walau bagaimanapun, ini belum terbukti pada manusia.

4. Meningkatkan risiko ketagihan

Hasil kajian haiwan lain menunjukkan bahawa ibu yang makan banyak makanan tinggi lemak dan gula, seperti makanan ringan, boleh dikatakan "memprogramkan" anak-anak mereka untuk menjadi ketagih dengan makanan ini.

Kajian lain juga menyokong penyataan di atas. Dalam kajian lain, didapati bahawa pengambilan makanan berlemak tinggi semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko gangguan neuropsikiatri, salah satunya adalah ketagihan. Walaupun penyelidikan lebih lanjut diperlukan, ini harus menjadi catatan untuk wanita hamil.

5. Berisiko mengalami kegemukan

Ujian klinikal lain juga menunjukkan bahawa kebanyakan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang terbiasa makan makanan makanan ringan mempunyai berat badan berlebihan sejak kehamilan. Ini juga akan meningkatkan risiko dia menjadi gemuk pada masa kanak-kanak, dan juga sebagai orang dewasa.

Selain memberi kesan buruk kepada bayi, memakan terlalu banyak makanan ringan juga boleh membuat wanita hamil lebih berisiko mengalami masalah kesihatan, seperti keletihan, ulser perut, dan diabetes. Peningkatan berat badan yang berlebihan semasa mengandung juga akan menyebabkan tanda regangan yang sukar hilang setelah melahirkan.

Petua Mengelakkan Makanan Sampah untuk Wanita Hamil

Untuk mengelakkan bahaya makanan segera, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Biasakan sarapan setiap hari

Memulakan hari dengan pemakanan yang baik dapat mengurangkan keinginan untuk makan makanan ringan yang tidak sihat di kemudian hari. Atas sebab ini, wanita hamil disyorkan untuk makan makanan yang sihat, seperti telur rebus, epal, bijirin gandum, atau segelas susu semasa sarapan.

Menyiapkan makanan ringan yang sihat

Sediakan makanan ringan yang sihat semasa mengandung yang boleh dimakan pada bila-bila masa anda merasa lapar. Ini penting untuk mengelakkan mahu membuat pesanan makanan ringan ketika kelaparan melanda.

Bersenam secara berkala

Berolahraga ringan semasa mengandung adalah kaedah terbaik untuk mengurangkan rasa lapar dan mengalihkan perhatian daripada makan berlebihan. Beberapa sukan yang disyorkan untuk wanita hamil, termasuk latihan kehamilan, latihan Kegel, yoga, dan berjalan santai.

Elakkan godaan untuk memakannya makanan ringan bagi wanita hamil bukanlah perkara yang mudah, terutamanya ketika wanita hamil sangat menginginkan makanan ini. Namun, sebagai penyelesaian anda boleh mencari menu alternatif yang lebih berkhasiat.

Sebagai contoh, jika anda benar-benar mahu makan kentang goreng, anda boleh menggantinya dengan kentang atau ubi jalar yang dikukus atau dibakar dengan rempah secukupnya. Sekiranya anda mahu makan ayam goreng makanan ringan, Anda boleh menggantinya dengan ayam goreng tanpa tepung atau ayam bakar.

Makan makanan sihat semasa mengandung adalah langkah penting untuk menyiapkan bayi yang sihat dengan perkembangan otak dan imun yang baik. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap mengenai corak pemakanan sihat semasa mengandung, anda boleh berjumpa doktor.