Keluarga

Bolehkah Saya Melancap Semasa Hamil?

Sebilangan wanita hamil menganggap melancap semasa kehamilan adalah aktiviti yang selamat untuk dilakukan. Namun, ada juga yang berpendapat bahawa aktiviti ini sebenarnya membahayakan kehamilan. Mana satu yang betul? Mari lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Melancap adalah aktiviti seksual yang normal. Selain dari keseronokan seksual yang diperoleh, melancap juga memberikan sejumlah manfaat kesihatan.

Walau bagaimanapun, melancap adalah topik yang sering diperdebatkan ketika seorang wanita hamil. Pelbagai khabar angin yang beredar berkaitan dengan apakah melancap itu selamat semasa kehamilan membuat banyak wanita hamil ragu-ragu untuk mencapai kepuasan seksual dengan melancap.

Adakah Selamat Melancap Semasa Hamil?

Secara amnya, melancap dan hubungan seksual semasa mengandung adalah aktiviti yang selamat dilakukan, selagi keadaan wanita hamil itu sihat. Sebenarnya, melancap sebenarnya disyorkan kerana dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan.

Ramai wanita hamil merasakan bahawa melancap adalah cara untuk meneroka perubahan tubuh semasa kehamilan. Ini boleh menjadi perkara positif kerana dapat membantu wanita hamil merasa lebih selesa dengan bentuk badan baru mereka.

Bukan hanya itu, melancap juga dianggap dapat melegakan sejumlah aduan yang boleh timbul semasa kehamilan, seperti sakit belakang, mual dan muntah, dan kaki bengkak semasa kehamilan.

Semasa melancap, tubuh wanita hamil akan menghasilkan endorfin yang dapat meningkatkan mood dan melegakan kesakitan atau ketidakselesaan yang dirasakan semasa hamil.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, berikut adalah faedah lain yang dapat diperoleh oleh wanita hamil dari melakukan masturbasi semasa kehamilan:

  • Melegakan sakit kepala
  • Tingkatkan fokus dan tumpuan
  • Meredakan tekanan dan kegelisahan
  • Menjadikan tidur lebih baik
  • Mencegah kekeringan faraj dan kesakitan semasa hubungan seks

Kadang-kadang, melancap semasa mengandung boleh menyebabkan kekejangan ringan ketika wanita hamil mencapai orgasme. Namun, ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan kerana kekejangan akan hilang dengan sendirinya.

Apakah Syarat Melakukan Melancap Semasa Kehamilan Tidak Disarankan?

Wanita hamil yang menjalani kehamilan berisiko tinggi dinasihatkan untuk berunding dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu untuk menentukan sama ada melancap semasa kehamilan selamat atau tidak.

Wanita hamil mungkin perlu berhati-hati sebelum membuat keputusan untuk melancap ketika hamil sekiranya mereka mempunyai keadaan tertentu, seperti:

  • Kelainan pada serviks atau serviks
  • Gangguan plasenta, seperti plasenta previa
  • Kehamilan kembar
  • Pendarahan faraj
  • Tanda-tanda bahawa anda akan melahirkan sebelum waktunya atau mempunyai sejarah kelahiran prematur

Sekiranya wanita hamil mempunyai syarat di atas, anda harus bertanya kepada pakar obstetrik anda terlebih dahulu sebelum melakukan hubungan seks atau melancap semasa hamil.

Memberi kesenangan kepada diri sendiri dengan cara melancap adalah aktiviti yang normal dan selamat dilakukan, selagi wanita hamil itu sihat dan tidak mempunyai masalah kehamilan.

Namun, wanita hamil masih harus memperhatikan kebersihan tangan atau alat kelamin yang digunakan untuk mengelakkan jangkitan. Sekiranya anda masih ragu-ragu, jangan malu untuk bertanya kepada pakar obstetrik anda mengenai keselamatan melancap semasa kehamilan sesuai dengan keadaan wanita hamil.