Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Kacang Pecan Yang Boleh Anda Dapatkan

Di sebalik rasanya yang lazat, terdapat pelbagai manfaat kesihatan dari pecan, seperti menurunkan kadar kolesterol jahat dan mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Lihat penjelasan lengkap mengenai faedah pecan dalam artikel ini.

Kacang pecan berasal dari pokok pecan yang tumbuh di Mexico dan Amerika Syarikat. Kacang ini mempunyai rasa gurih dan manis, sehingga sering dijadikan pilihan makanan ringan yang sihat. Bukan hanya itu, pecan juga rendah kolesterol, garam, dan karbohidrat.

Kandungan Nutrien Kacang Pecan

Anda boleh mendapatkan faedah kacang pecan dari kandungan nutriennya yang banyak. Dalam 28 gram atau sekitar 19 pecan terdapat 196 kalori. Sementara itu, nutrien yang terdapat dalam pecan meliputi:

  • 20.5 gram lemak
  • 4 gram karbohidrat
  • 2.7 gram serat
  • 2.5 gram protein
  • Vitamin, iaitu vitamin A, vitamin B1, dan vitamin E
  • Mineral, seperti magnesium, fosforus, zink, dan besi

Selain itu, pecan juga diketahui mengandungi sebatian fenolik yang paling banyak, seperti tanin dan flavonoid, dibandingkan dengan kacang lain. Sebatian ini mempunyai banyak faedah dan salah satunya adalah sebagai antioksidan.

Kebaikan Pecan

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi jika anda makan pecan:

1. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Pecan mengandungi banyak serat dan lemak tak jenuh tunggal yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Ini akhirnya dapat menurunkan risiko anda mengalami strok atau serangan jantung.

2. Menjaga fungsi otak

Kandungan asid lemak tak jenuh tunggal dan asid lemak tak jenuh ganda dalam pecan memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan dan fungsi otak. Nutrien ini dipercayai dapat meningkatkan daya ingatan dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan fungsi otak, seperti penyakit Alzheimer dan demensia.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Makan pecan juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Sebabnya, kandungan serat dalam pecan dapat memperlambat penyerapan gula ke dalam darah dan menjadikan anda kenyang sehingga anda tidak mudah tergoda untuk makan lebih banyak.

Selain itu, kacang ini juga mempunyai indeks glisemik rendah, jadi memakannya tidak akan menyebabkan lonjakan kadar gula dalam darah. Sebenarnya, pecan diketahui dapat mencegah kesan lonjakan kadar gula dalam darah ketika dimakan dengan makanan yang mempunyai indeks glisemik yang tinggi.

4. Menyokong sistem ketahanan badan

Mengandungi vitamin A, vitamin E, dan zink dalam pecan dapat menguatkan sistem imun. Dengan imuniti yang kuat, badan anda akan dapat melawan jangkitan dengan lebih baik.

Selain itu, kandungan flavonoid dan tanin juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari kerusakan sel yang menyebabkan penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, dan barah.

5. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Manfaat pecan seterusnya adalah mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Kandungan serat yang tinggi dalam pecan mampu menghilangkan bahan toksik dan menyokong pertumbuhan bakteria baik atau probiotik di dalam usus.

Bakteria baik ini kemudian akan menghasilkan asid lemak yang dapat mengurangkan keradangan usus dan menurunkan risiko gangguan pencernaan, seperti: sindrom iritasi usus, Penyakit Crohn, hingga barah usus besar.

6. Mengawal berat badan normal

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan pecan dikaitkan dengan indeks jisim badan yang lebih rendah (BMI) dan lilitan pinggang. Ini kerana pecan mengandungi serat, protein, dan lemak sihat yang dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama dan mengawal selera makan anda.

Menjadikan pecan sebagai makanan ringan yang sihat akan mengelakkan anda makan berlebihan pada makanan anda yang seterusnya.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengonsumsi Kacang Pecan

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan dan dapat membantu menurunkan berat badan, ingatlah bahawa pecan cukup tinggi kalori. Oleh itu, mengambil terlalu banyak pecan sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan meningkatkan risiko kegemukan.

Oleh itu, anda perlu memperhatikan pengambilan pecan setiap hari, iaitu sekitar 28 gram atau 19-20 biji setiap hari.

Di samping itu, jika anda mempunyai alergi terhadap kacang pokok, seperti kacang badam, kacang mete, dan kenari, anda perlu berhati-hati dalam makan pecan. Sebabnya, kemungkinan besar anda juga akan alah pada kacang ini.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah pecan dan bagaimana memasukkan kacang ini ke dalam diet sihat harian anda, anda boleh berjumpa doktor.