Kesihatan

Pelbagai Kemungkinan Punca Kebas pada Muka yang Penting untuk Tahu

Sensasi mati rasa dan kesemutan boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, seperti di tangan, kaki, dan juga wajah. Mati rasa di muka boleh disebabkan oleh beberapa penyakit yang perlu diperhatikan.

Sensasi mati rasa di muka boleh disebabkan oleh kerosakan atau kerengsaan pada saraf wajah anda. Sekiranya aduan ini dialami, anda harus menyadarinya, kerana mungkin ada masalah kesihatan tertentu yang mendasari timbulnya aduan ini.

Beberapa Penyakit yang Disifatkan oleh Gejala Kebas pada Muka

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan berlakunya keluhan kebas pada wajah:

1. Diabetes 

Diabetes adalah penyakit yang dipengaruhi oleh peningkatan kadar gula dalam darah. Tanpa rawatan yang betul dan berterusan, pesakit diabetes dapat mengalami pelbagai komplikasi, salah satunya adalah gangguan saraf atau neuropati diabetes. Keadaan ini boleh menyebabkan keluhan mati rasa, termasuk wajah.

2. strok

Strok boleh berlaku apabila aliran darah ke otak terganggu akibat penyumbatan atau pecahnya saluran darah di otak. Ini menyebabkan otak tidak mendapat oksigen dan nutrien yang diperlukannya. Beberapa simptom strok adalah kesukaran bercakap, lumpuh atau mati rasa pada wajah, lengan, dan kaki, kesukaran melihat (dalam satu mata atau kedua-duanya), dan kesukaran berjalan.

3. Sklerosis berbilang

Sklerosis berbilang adalah keadaan ketika sistem ketahanan badan menyerang selaput pelindung saraf (myelin) yang berpotensi melumpuhkan otak dan saraf tunjang. Gejala yang mungkin dirasakan adalah mati rasa di satu bahagian badan, termasuk di wajah, serta merasakan sensasi seperti kejutan elektrik ketika menggerakkan leher.

4. Loceng hlmjuga

Selalunya disalah anggap sebagai gejala strok Lumpuh Bell sebenarnya lumpuh atau kelemahan yang berlaku pada otot-otot di satu sisi wajah. Keadaan ini berlaku apabila saraf yang mengawal wajah terganggu kerana radang.

Menderita Bell's Palsy Ini boleh menyebabkan penderita tidak dapat menutup sebelah mata dan menyebabkan sakit pada otot muka. Lain daripada itu, Lumpuh Bell Ia juga boleh menyebabkan kebas pada satu sisi wajah yang lumpuh.

5. Migrain hemiplegia

Penyakit ini adalah jenis migrain yang jarang dan sangat serius. Gejala penyakit ini hampir sama dengan strok, iaitu kelemahan otot yang menyebabkan kelumpuhan sementara pada satu sisi badan atau dalam istilah perubatan yang disebut hemiplegia.

Gejala boleh merangkumi kebas pada satu sisi badan, bermula dari muka, lengan, kaki, dan kehilangan keseimbangan dan koordinasi.

Mati rasa di wajah adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Keadaan ini harus segera diperiksa oleh pakar neurologi. Doktor dapat menentukan penyebab kebas pada wajah yang anda rasakan, serta menentukan rawatan yang sesuai.