Keluarga

Berapa kali anda boleh selamat dengan pembedahan caesarean?

Sebenarnya tidak ada kajian yang menentukan berapa kali wanita hamil dapat melahirkan dengan pembedahan caesar dengan selamat. Tetapi yang pasti, pembedahan caesar lebih berisiko apabila dilakukan berulang kali.

Melahirkan dengan pembedahan caesar bermaksud membuang bayi melalui sayatan dari perut, bukan dari faraj. Proses pemotongan ini dapat menghasilkan tisu parut di kulit dan rahim. Oleh itu, wanita yang melahirkan secara caesar dapat mengalami kerengsaan di kawasan tersebut jika prosedur ini dilakukan berkali-kali.

Risiko melahirkan oleh pembedahan Caesarean lebih dari sekali

Salah satu risiko melahirkan melalui pembedahan caesar adalah lekatan, iaitu tisu melekat akibat pembentukan tisu parut atau tisu parut.

Lekatan boleh berlaku di pelbagai organ. Walau bagaimanapun, pada wanita yang mempunyai beberapa bahagian caesar, lekatan atau lekatan boleh berlaku di antara pundi kencing dan rahim.

Keadaan ini boleh merosakkan kedua-dua organ, dan juga menyebabkan sakit pelvis. Bukan hanya itu, penghidap juga boleh mengalami gangguan kencing dan kesuburan terganggu.

Sebagai tambahan kepada lekatan, risiko lain yang boleh berlaku akibat daripada mengalami pembedahan caesar berulang adalah:

1. Pendarahan berat

Semakin kerap pembedahan caesar dilakukan, semakin besar risiko pendarahan. Dalam beberapa kes, pendarahan boleh menjadi sangat teruk sehingga doktor mungkin perlu mengeluarkan rahim untuk menghentikan pendarahan.

2. Terdapat masalah dengan plasenta

Bahagian caesar berulang dapat meningkatkan risiko mengembangkan masalah dengan plasenta pada kehamilan yang akan datang. Masalah yang boleh berlaku pada plasenta ialah plasenta tumbuh terlalu dalam berhampiran parut caesar di dinding rahim (plasenta accreta) atau plasenta menyekat saluran kelahiran bayi (plasenta previa).

3. Gangguan pernafasan pada bayi

Masalah ini agak biasa berlaku setelah bayi bersalin dengan pembedahan caesar, terutamanya jika mereka dilahirkan sebelum usia 39 minggu. Risiko bayi mengalami masalah pernafasan akan menjadi lebih besar sekiranya ibu mengalami pembedahan caesar sebelumnya.

Selain itu, ubat bius yang digunakan semasa pembedahan caesar juga boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan gangguan tertentu dan skor Apgar yang rendah.

4. Jangkitan selepas pembedahan

Bahagian caesar adalah pembedahan besar yang berisiko. Salah satu risiko yang boleh berlaku setelah menjalani operasi ini adalah berlakunya jangkitan pada luka pembedahan. Ini perlu mendapatkan rawatan dari doktor agar tidak bertambah buruk.

Pada hakikatnya, jika anda telah melahirkan dengan pembedahan caesar, maka prosedur kedua dan seterusnya akan lebih rumit dan boleh memakan masa lebih lama.

Anda juga biasanya tidak dianjurkan untuk melahirkan secara vagina setelah mempunyai sejarah menjalani pembedahan caesar dua kali atau lebih, kerana dalam keadaan ini, risiko kerosakan rahim cukup tinggi.

Sebenarnya anda berhak memilih untuk menjalani sebarang kaedah penghantaran. Walau bagaimanapun, doktor akan mencadangkan kaedah penghantaran terbaik berdasarkan keadaan kesihatan anda dan bayi anda.

Sekiranya keadaan perubatan anda atau bayi di dalam rahim tidak memungkinkan anda melahirkan secara normal, seperti ukuran bayi terlalu besar, plasenta menutupi serviks, bayi mengalami gangguan genetik, bayi berada dalam posisi breech , mengandung anak kembar, atau jika anda mempunyai penyakit jantung atau penyakit kelamin, doktor masih akan mengesyorkan pembedahan caesar.

Oleh itu, periksa kandungannya secara berkala kepada pakar kandungan. Selain memeriksa keadaan anda dan anak kecil anda, pemeriksaan obstetrik secara berkala juga akan membantu doktor menentukan jenis kelahiran yang sesuai untuk anda.