Keluarga

Ibu, Inilah Cara Menjaga Anak COVID-19 yang Positif di Rumah

Virus korona boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sebenarnya, ada beberapa kes di mana anak diuji positif COVID-19 walaupun kedua ibu bapa bersikap negatif. Bagi ibu bapa yang mempunyai anak positif COVID-19, bolehkah mereka menjaga mereka di rumah dan bagaimana?

Coronavirus sindrom pernafasan akut yang teruk 2 (SARS-CoV-2) atau virus Corona adalah virus yang menyerang sistem pernafasan. Pada kanak-kanak, penyakit ini boleh menyebabkan beberapa gejala, termasuk demam, batuk, hidung berair, sakit tekak, sakit kepala, kehilangan deria bau atau gangguan rasa, dan sesak nafas.

Di samping itu, kanak-kanak yang terdedah kepada COVID-19 juga boleh mengalami cirit-birit atau gejala yang menyerupai radang paru-paru. Walau bagaimanapun, terdapat juga kanak-kanak dengan COVID-19 yang tidak mengalami sebarang gejala.

Terma dan Syarat Pengasingan Diri untuk Kanak-kanak

Apabila anak anda mula menunjukkan gejala di atas, terutamanya jika dia mempunyai hubungan rapat dengan pesakit COVID-19 dan keputusan ujian antigen atau PCR adalah positif, maka Ibu atau Ayah tidak perlu terlalu panik, betul.

Ibu dan bapa perlu tahu bahawa anak-anak yang dijangkiti COVID-19 dapat mengasingkan diri di rumah. Walau bagaimanapun, ini tentunya dilakukan dengan terma dan syarat yang berlaku.

Berdasarkan Persatuan Pediatrik Indonesia atau IDAI, ada beberapa syarat untuk mengasingkan diri pada anak-anak, yaitu:

  • Kanak-kanak mempunyai COVID-19 tanpa gejala atau tanpa gejala
  • Anak itu mempunyai simptom COVID-19 ringan, seperti batuk, hidung berair, demam, cirit-birit, atau muntah, tetapi masih aktif dan dapat makan dan minum dengan lancar
  • Anak-anak boleh menerapkan etika batuk
  • Bilik atau bilik di dalam rumah mempunyai pengudaraan yang baik

Petua Merawat Anak Positif COVID-19 di Rumah

Sebagai tambahan kepada terma dan syarat di atas, terdapat beberapa petua untuk ibu bapa jika anda ingin merawat anak positif Corona di rumah, termasuk:

1. Pastikan ibu bapa berisiko rendah terkena virus Corona

Sebelum memutuskan untuk merawat anak dengan virus Corona, Ibu dan Bapa perlu memastikan keadaan kesihatan mereka terlebih dahulu.

IDAI membolehkan anak-anak mengasingkan diri di rumah, selagi satu atau kedua ibu bapa berada dalam keadaan sihat dan tidak terdedah kepada COVID-19 atau berisiko rendah dijangkiti penyakit ini.

Sebabnya adalah agar Ibu dan Ayah dapat menjaga Si Kecil yang sedang berjuang untuk kembali sihat dengan selamat. Sekiranya Ibu atau Bapa terkena COVID-19, Si Kecil dapat dijaga oleh keluarga lain yang negatif terhadap COVID-19.

2. Sentiasa memakai topeng

Semasa menjaga anak-anak yang positif COVID-19, ibu dan bapa digalakkan untuk selalu memakai topeng. Untuk lebih berkesan mencegah penularan virus Corona, Ibu dan Ayah boleh menggunakan topeng berganda dengan topeng pembedahan pada lapisan pertama dan topeng kain pada lapisan kedua.

Sekiranya kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun, ajar dia menggunakan topeng ketika berada di sekitar ahli keluarga yang sihat. Juga, jangan lupa memberinya rehat tanpa topeng. Penggunaan topeng sangat penting dalam melindungi ayah, ibu, dan ahli keluarga lain dari penularan virus Corona.

3. Tidur di katil yang berasingan

Sekiranya si kecil dapat tidur sendiri, Ibu dan Ayah boleh menggunakan tilam yang terpisah dengannya. Ketika berada di bilik anak, jaga jarak fizikal sekurang-kurangnya 2 meter antara tempat tidur si kecil dan tempat tidur ayah atau ibu, ya.

Ini penting untuk mengurangkan risiko penularan virus Corona dari percikan air liur yang dikeluarkan oleh Si Kecil ketika tidur.

Namun, jika usia bayi masih terlalu kecil atau berumur di bawah 2 tahun dan masih mahu tidur dengan Ibu atau Ayah, pastikan Ibu atau Ayah masih memakai topeng ketika tidur, okey? Sementara itu, si kecil anda disarankan untuk menanggalkan topeng ketika dia tidur. Ini penting untuk mengelakkan kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas ketika tidur.

4. Basuh tangan sebelum dan selepas menyentuh kanak-kanak

Virus korona sangat mudah disebarkan melalui percikan kahak atau titisan dan tangan yang kotor. Oleh itu, Ibu dan Ayah mesti mencuci tangan sebelum dan selepas menyentuh Si Kecil, terutamanya jika Ibu dan Ayah ingin menyentuh kawasan muka.

Selain itu, Ibu dan Ayah juga perlu selalu mengingatkannya untuk mencuci tangan dengan tekun. Ini penting untuk mengelakkan penularan COVID-19 kepada orang lain.

5. Pantau gejala anak setiap hari

Semasa menjaga anak yang positif COVID-19 di rumah, ibu dan bapa perlu terus memantau gejala dan keadaan mereka setiap hari. Cuba juga periksa suhu badannya menggunakan termometer 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang.

Di samping itu, jika boleh, ukur ketepuan dan kadar nadi oksigen anak anda menggunakan oksimeter. Ini penting untuk memastikan dia tidak mengalami penurunan ketepuan oksigen, termasuk hipoksia gembira.

Agar tidak lupa, catat suhu dan tahap oksigen si kecil di dalam buku nota. Ini juga dapat memudahkan Ibu atau Ayah ketika mereka ingin berjumpa doktor melalui perkhidmatan telemedicine atau aplikasi kesihatan tertentu.

6. Memberi sokongan psikologi

Apabila anak itu lebih tua, beri dia pemahaman tentang penyakit yang sedang dialaminya. Supaya anak-anak tidak merasa cemas dan takut dengan virus Corona, Ibu dan Bapa masih harus memberikan sokongan psikologi kepada mereka.

Ucapkan ayat positif kepada anak anda, misalnya, "Anda akan menjadi lebih baik, ayuh, bersoraklah!".

Berikan juga pemahaman dan sokongan, agar dia mengambil ubat dan makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Ibu dan ayah juga perlu mengajak anak-anak untuk makan makanan berkhasiat setiap hari, agar badan mereka lebih kuat melawan virus Corona.

Di samping itu, ajak dia untuk terus melakukan aktiviti yang menyeronokkan agar dia tidak bosan semasa mengasingkan diri di rumah. Ibu boleh membuat panggilan video dengan beberapa saudara atau rakan supaya dia tidak merasa kesunyian.

Itulah syarat dan panduan untuk menjaga anak-anak yang terkena COVID-19 di rumah. Dengan menerapkan petua ini, Ibu dan Ayah dapat memantau keadaan bayi di rumah sehingga keadaannya perlahan-lahan pulih.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai petua dan cara merawat anak yang positif COVID-19, anda juga boleh berjumpa doktor melalui aplikasi kesihatan, seperti Alodokter.

Semasa menjaga anak yang positif COVID-19 di rumah, Ibu dan Bapa perlu berwaspada, jika dia mengalami gejala tertentu, seperti sesak nafas, bibir dan kuku biru, kelemahan, tidak mahu makan dan minum, atau jika anak menunjukkan tanda-tanda dehidrasi. Begitu juga jika ketepuan oksigen anak dikurangkan hingga di bawah 94%.

Sekiranya anak anda mengalami gejala ini atau keadaannya bertambah buruk, segera bawa dia ke hospital atau doktor terdekat untuk mendapatkan rawatan yang betul.