Kesihatan

Pelbagai Manfaat Derma Darah untuk Kesihatan

Bagi pesakit dengan keadaan kesihatan tertentu, pendermaan darah dapat membantu menyelamatkan nyawa mereka. Namun, sebenarnya bukan hanya untuk penerima. Terdapat pelbagai faedah pendermaan darah yang dapat menyokong kesihatan tubuh bagi penderma.

Pada penderma darah, kira-kira 480 ml darah akan diambil dari badan. Setelah diperiksa dan diuji keselamatannya, darah tersebut akan diberikan kepada pesakit yang memerlukan. Keadaan yang sangat memerlukan pendermaan darah termasuk kemalangan, pemindahan organ, atau mengalami penyakit seperti barah, anemia, penyakit sel sabit, dan hemofilia. Walaupun begitu, pendermaan darah tidak hanya bermanfaat bagi pesakit atau penerima darah, penderma atau penderma darah juga mendapat manfaat daripada menderma darah.

Fahami Manfaat Menderma Darah

Berikut adalah beberapa kelebihan menderma darah yang dapat dirasakan jika anda menderma darah:

 • Mengekalkan jantung dan peredaran darah yang sihat

  Manfaat pertama pendermaan darah dipercayai dapat membantu memudahkan aliran darah untuk mencegah penyumbatan arteri. Penyelidikan menunjukkan bahawa dengan rajin menderma darah dapat mengurangkan risiko serangan jantung hingga 88%. Bukan hanya itu, menderma darah menjadikan anda kurang sakit dan mempunyai risiko terkena barah, strok, dan serangan jantung. Selain itu, pendermaan darah secara berkala menjadikan kadar zat besi dalam darah stabil.

 • Meningkatkan pengeluaran sel darah merah

  Semasa menderma darah, sel darah merah akan berkurang. Sumsum tulang akan segera menghasilkan sel darah merah baru untuk menggantikan yang hilang. Penggantian sel darah merah memakan masa beberapa minggu. Ini bermaksud pendermaan darah secara berkala, menjadikan tubuh merangsang pembentukan darah baru yang segar.

 • Memanjangkan umur

  Melakukan kebaikan boleh menjadikan seseorang hidup lebih lama. Menurut penyelidikan, orang yang suka menolong dan tidak mementingkan diri sendiri mempunyai jangka hayat yang lebih lama sekitar empat tahun.

 • Mengesan penyakit serius

  Setiap kali anda ingin menderma darah, prosedur standard adalah ujian darah untuk mengesan penyakit serius, seperti HIV, hepatitis B, hepatitis C, sifilis, dan malaria. Ini adalah maklumat penting untuk menjangkakan penularan penyakit melalui perjalanan darah, dan juga peringatan agar anda lebih memperhatikan keadaan kesihatan anda sendiri.

Manfaat menderma darah tidak kurang pentingnya, iaitu pemeriksaan kesihatan. Ini kerana jururawat akan memeriksa suhu badan, tekanan darah, nadi, dan tahap hemoglobin. Setelah pendermaan darah selesai, darah anda akan dihantar ke makmal untuk pelbagai ujian. Sekiranya terdapat gangguan darah, anda pasti akan diberitahu dengan segera.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengisytiharkan Hari Penderma Darah Sedunia setiap 14 Julai. Memandangkan banyak faedah menderma darah, anda dapat melakukannya dengan kerap di Palang Merah Indonesia (PMI) atau rumah sakit terdekat.