Kehidupan yang sihat

Cara Sihat untuk Menambah Selera

Meningkatkan selera makan boleh dilakukan dengan pelbagai cara, termasuk dengan menyesuaikan menu makanan dan pola makan. Di samping itu, terdapat pelbagai petua sihat yang boleh anda lakukan untuk selera makan anda. Mari lihat ulasannya dalam artikel berikut.

Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi selera makan kita, termasuk keadaan fizikal dan faktor psikologi. Sebagai contoh, ketika kita sakit atau tertekan, kita cenderung tidak mempunyai selera makan. Di samping itu, kesan sampingan ubat-ubatan atau kekurangan pemakanan tertentu juga menyumbang kepada selera makan yang tinggi atau rendah.

Cara Menambah Selera

Jangan biarkan selera makan anda hilang selama berhari-hari, kerana boleh menyebabkan badan menjadi kekurangan zat makanan dan mengalami masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu meningkatkan selera makan anda:

1. Sentiasa sediakan makanan kegemaran anda

Ini adalah kaedah termudah untuk meningkatkan selera makan anda. Sediakan stok makanan kegemaran anda di tempat yang mudah diakses dan dilihat oleh anda sehingga anda lebih terdorong untuk memakannya.

Apabila tidak ada makanan di rumah, anda boleh memesan makanan kegemaran anda melalui perkhidmatan penghantaran. Silap mata lain, cuba lihat foto atau video makanan dan memasak di pelbagai media sosial. Kaedah ini dapat merangsang selera anda juga.

2. Makan lebih kerap dengan bahagian kecil

Makanan dengan bahagian yang besar cenderung membuat seseorang tidak menyelerakan, terutama orang yang tidak mempunyai selera makan. Untuk mengatasi ini, cuba bahagikan 3 makanan besar anda menjadi 6-7 makanan kecil sehari. Ini termasuk bahagian nasi dan lauk. Anda juga dinasihatkan untuk tidak melewatkan sarapan.

Apabila anda malas makan, anda perlu makan makanan yang sangat berkhasiat. Oleh itu, pilih pengambilan yang tinggi kalori dan padat nutrien, seperti kacang, kentang, beras, pasta, daging, ikan, tahu, alpukat, susu, dan yogurt.

3. Makan bersama ahli keluarga atau rakan rapat

Menurut hasil penyelidikan, daripada makan sendirian, makan bersama keluarga atau rakan karib akan lebih menggembirakan dan menolong seseorang mempunyai selera makan. Apabila mereka tidak dapat menemani anda, cuba makan sambil menonton TV.

4. Sediakan makanan yang menarik

Untuk memuaskan selera anda, cubalah menjadikan makanan kelihatan lebih menarik. Makanan berwarna-warni dapat membuat anda ingin makan, walaupun anda tidak merasa lapar.

Hiaskan dengan tomato, brokoli, atau sayur-sayuran berwarna terang lain untuk menjadikan makanan kelihatan menarik. Tetapi, pastikan anda memakan makanan hiasan juga!

5. Wujudkan suasana baru ketika makan

Selain menyediakan makanan yang menarik, anda juga boleh mengatur meja makan anda seperti medium makan malam cahaya lilin, dengan menyalakan lilin di meja makan. Kemudian sempurnakannya dengan memainkan muzik kegemaran anda.

Suasana santai dan selesa Ini akan menjadikan makan lebih menggembirakan dan menjadikan anda lebih berselera. Akan lebih menggembirakan sekiranya makanan ini disertai oleh orang terdekat atau pasangan anda.

6. Elakkan minum banyak air sebelum atau semasa makan

Minum air sebelum makan atau di antara waktu makan boleh membuat perut anda terasa kenyang, jadi selera makan anda akan berkurang. Oleh itu, disarankan untuk mengehadkan penggunaan air sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan.

7. Bersenam dengan tekun

Perlu diingat bahawa senaman dapat meningkatkan selera makan. Ini kerana aktiviti fizikal seperti bersenam dapat membakar kalori dan membuang tenaga, jadi badan akan merasa lapar dan perlu makan.

Senaman juga membantu tubuh melepaskan bahan kimia di otak yang dapat membantu meningkatkan mood dan merangsang selera makan. Cubalah berjalan santai atau senaman ringan lain, seperti yoga, 30-60 minit sebelum waktu makan.

8. Ambil makanan tambahan vitamin yang meningkatkan selera makan

Kekurangan jenis nutrien tertentu, seperti vitamin dan mineral, dapat mengurangkan selera makan. Oleh itu, anda boleh mengambil beberapa jenis suplemen penambah selera makan, seperti: zink, multivitamin, minyak ikan, dan echinacea.

Sekiranya selera anda tidak kembali normal walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan. Doktor akan mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.