Keluarga

Anak Malas Sekolah? Ini adalah Petua dan Trik untuk Mengatasinya

Memujuk anak malas untuk pergi ke sekolah sering membebankan ibu bapa. Sekiranya ini berlaku pada anak kecil anda, anda boleh cuba menerapkan langkah-langkah mudah berikut untuk memotivasi si kecil anda untuk bersemangat untuk bersekolah.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak malas pergi ke sekolah, misalnya, sukar memahami pelajaran, tidak selesa dengan persekitaran pembelajaran, keletihan, atau konflik dengan rakan dan guru. Di samping itu, buli atau buli di persekitaran sekolah juga dapat membuat anak-anak enggan bersekolah.

Sekiranya ini berterusan, anak akan ditinggalkan oleh banyak perkara dari sekolah, sehingga dia dapat memperoleh gred rendah dan kurang bersemangat untuk sekolah. Di samping itu, kanak-kanak yang malas pergi ke sekolah akan cenderung lebih sukar untuk bersosial dengan rakan mereka.

Petua Mengatasi Anak Malas di Sekolah

Peranan ibu diperlukan untuk mengatasi Si Kecil yang malas bersekolah. Walau bagaimanapun, anda mesti dapat berkomunikasi dengan baik dan mempunyai kesabaran tambahan dalam menangani keadaan ini.

Berikut adalah petua yang boleh anda lakukan sekiranya si kecil malas bersekolah:

1. Ketahui mengapa dia malas untuk bersekolah

Ibu tidak boleh memarahi Si Kecil ketika dia mogok di sekolah. Lebih baik bercakap dengannya dari hati ke hati, mungkin si kecil mempunyai alasan. Mintalah anak anda untuk membincangkan apa yang membuatnya enggan pergi ke sekolah.

Dengarkan penjelasan anak anda tanpa menilai atau memperkecilkan alasannya. Selepas itu, anda dapat mencari jalan penyelesaian terbaik mengikut aduan anak kecil anda. Perbualan ini harus dilakukan secara santai dan tanpa paksaan, ya, Bun.

Di samping itu, anda juga perlu membincangkan masalah ini dengan pihak sekolah. Tanyakan tentang apa yang berlaku di kelas dan bagaimana anak anda berkelakuan di dalam kelas dan berkawan dengan rakan sekolah. Dengan cara itu, anda dan sekolah dapat bekerjasama untuk menyelesaikan masalah ini.

2. Lemparkan ayat pujian

Beritahu si kecil bahawa dia telah melakukan pekerjaan yang sangat baik, walaupun apa yang sebenarnya berlaku tidak seperti yang anda harapkan. Ucapkan pujian, seperti "Anda bangga, okey, saudara yang sama. Anda mesti bersemangat untuk pergi ke sekolah untuk menjadi anak yang pintar, betul! "

Pujian ini dapat membuatnya bahagia dan lebih bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh dan bersekolah. Sekiranya perlu, anda boleh mempertimbangkan untuk memberikan hadiah untuk setiap pencapaian di sekolah.

3. Terlibat dalam proses pembelajaran

Jangan lupa untuk selalu menemani anak kecil anda semasa belajar dan membuat kerja sekolah. Kehadiran ibu dalam proses pembelajaran si Kecil akan sangat mempengaruhi minatnya untuk bersekolah. kamu tahu.

Tanya anak anda apa pelajaran yang dia dapat setiap hari. Selepas itu, anda boleh membincangkan semula bahan tersebut dengan si kecil di rumah, tetapi dengan cara yang menarik dan menyeronokkan.

Dengan cara ini, si kecil dapat bersemangat untuk belajar di sekolah sehingga dia dapat menyampaikan apa yang telah dipelajari kepada Ibu ketika dia pulang. Tetapi jika dia letih, jangan memaksanya untuk belajar, OK?

4. Dapatkan tidur yang cukup

Keletihan kerana kurang tidur boleh membuatkan anak-anak enggan bersekolah. Oleh itu, pastikan si kecil mendapat cukup tidur, iaitu sekitar 9-11 jam setiap malam. Di samping itu, hadkan masa anak anda bermain alat supaya dia dapat rehat yang cukup, ya, Bun.

Sekiranya anak kecil anda enggan ke sekolah atas alasan pening, sakit kepala, atau sakit perut, anda harus terlebih dahulu mengesahkan keadaannya dan jika perlu berjumpa doktor. Bukannya dia berprasangka, tetapi tidak mustahil dia membuat alasan untuk mengelakkan sesuatu yang tidak disukainya di sekolah.

Sekiranya anak anda masih malas untuk pergi ke sekolah setelah anda menggunakan petua yang dinyatakan di atas, bahkan untuk menunjukkan kemarahan kepada anda, jangan ragu untuk membawanya ke psikologi, OK, Bun. Seorang ahli psikologi dapat membantu anda untuk mengetahui punca anak kecil anda berkelakuan seperti itu dan cara yang betul untuk menanganinya.