Kesihatan

Kepentingan Mengetahui Cara Mencegah Bunuh Diri

Cara mencegah bunuh diri adalah penting untuk diketahui, kerana ini boleh berlaku pada orang yang dekat dengan kita.Orang yang bunuh diri sering merancangnya secara rahsia. Jadi, kita juga perlu mengenali tanda-sign, agar dapat mencegah bunuh diri secepat mungkin.

Bunuh diri adalah perbuatan seseorang untuk mengakhiri hidupnya. Di Indonesia, angka kematian akibat bunuh diri dianggarkan 1.800 kes per tahun. Tindakan ini boleh berlaku pada semua peringkat umur, baik orang dewasa, tua, remaja, dan kanak-kanak.

Kira-kira 90 peratus bunuh diri dipicu oleh masalah psikologi atau gangguan mental, seperti kemurungan, skizofrenia, gangguan bipolar, dan gangguan kecemasan. Selain itu, orang yang menjadi mangsa keganasan atau penderaan, termasuk gangguan seksual, juga berisiko bunuh diri.

Kenali Tanda-tanda Seseorang Mahu Bunuh Diri

Berikut adalah beberapa tanda yang mungkin ditunjukkan oleh seseorang yang sedang mempertimbangkan untuk membunuh diri:

  • Selalunya membicarakan kegelisahan yang dialaminya
  • Selalunya bercakap mengenai kematian
  • Rasa putus asa dan tidak mempunyai semangat untuk hidup
  • Mudah marah secara tiba-tiba
  • Kehilangan selera makan untuk menurunkan berat badan
  • Kesukaran tidur dan sering merasa sedih, cemas, atau tertekan
  • Menarik diri dari aktiviti harian dan orang lain, termasuk keluarga
  • Menyimpan atau menggunakan ubat haram (dadah)

Di samping itu, tanda lain yang paling berbahaya adalah ketika seseorang mengucapkan selamat tinggal kepada mereka yang paling dekat dengan mereka dan melakukan aktiviti yang membahayakan nyawa mereka atau cubaan bunuh diri.

Langkah-langkah Pencegahan Bunuh Diri

Apabila seseorang yang anda kenali menunjukkan tanda-tanda ingin mengakhiri hidupnya, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah bunuh diri, termasuk:

1. Jemput dia untuk berbincang dan menjadi pendengar yang baik

Seseorang yang ingin membunuh diri biasanya mengalami masalah serius. Oleh itu, peranan anda sangat penting dalam membuka perbualan yang hangat, agar dia dapat berkongsi cerita yang berkaitan dengan apa yang dia rasakan.

Ketika dia mencurahkan semua keluhannya, jangan sesekali menawarkan penyelesaian apatah lagi menasihatinya. Tetap tenang dan jadilah pendengar yang baik, kerana ini akan membuatnya merasa selesa dan menunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang masalah yang dialaminya.

2. Bantu selesaikan masalah dengan sebaik mungkin

Seseorang yang mempunyai cita-cita bunuh diri menderita emosi. Bunuh diri dianggap satu-satunya jalan keluar bagi mereka yang tidak dapat menghadapi masalah mereka sendiri. Oleh itu, cubalah menawarkan pertolongan yang mungkin dia perlukan.

Yakinkan dia bahawa anda akan mengatasi masalah dengan sebaik mungkin. Sekiranya masalah itu dianggap cukup besar, anda boleh melibatkan saudara dan keluarga anda untuk turut serta dalam menyelesaikan masalah tersebut.

3. Jangan biarkan dia kesepian

Oleh kerana bunuh diri sering dilakukan secara rahsia, cubalah untuk tidak membiarkannya bersendirian sebanyak mungkin. Menemani dia setiap masa agar perkara tidak berlaku yang tidak diingini.

Selain itu, buang semua barang yang dianggap berbahaya, seperti senjata api, senjata tajam, atau ubat-ubatan yang ada di sekitarnya. Dengan cara itu, ini dapat mengurangkan keinginan dan keinginan untuk membunuh diri.

4. Jemput dia berjumpa dengan psikologi atau psikiatri

Sekiranya usaha anda tidak berjaya mengubah niat atau sikapnya untuk membunuh diri, satu-satunya cara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membawanya berjumpa dengan psikiatri atau psikologi.

Kemudian, seorang psikiatri atau ahli psikologi akan memberikan rawatan bergantung kepada penyebab pemikiran dan tingkah lakunya yang membunuh diri.

Pada asasnya, pencegahan bunuh diri dalam diri seseorang dapat diselesaikan dengan baik selagi keluarga dan rakan-rakan menjaga untuk membantu dan mencari jalan keluar dari masalah yang dihadapi oleh orang tersebut.

Dengan mengetahui tanda-tanda seseorang ingin membunuh diri dan langkah-langkah pencegahan seperti di atas, diharapkan kejadian yang memilukan tidak akan berlaku kepada orang-orang terdekat anda.

Begitu juga, jika anda sendiri merasa bunuh diri atau mempunyai keinginan untuk bunuh diri, berjumpa dengan pakar psikiatri atau psikologi untuk mendapatkan bantuan dan rawatan yang sesuai.