Keluarga

Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Alergi Antibiotik pada Kanak-kanak

Penampilan ruam atau gatal-gatal pada kulit setelah mengambil antibiotik bjesus lelakibegitu tanda alahan antibiotik pada kanak-kanak. Adakah anak anda mengalami ini setelah mengambil antibiotik? Jangan panik, Roti. Alahan antibiotik boleh mengatasi dengan sebilangan pengendalian.

Alergi antibiotik adalah reaksi imun yang berlebihan terhadap kandungan ubat antibiotik. Contoh kelas ubat antibiotik yang sering mencetuskan reaksi alahan pada kanak-kanak adalah penisilin dan sulfa.

Gejala Alergi Antibiotik pada Kanak-kanak

Sama seperti alahan ubat pada amnya, alahan antibiotik pada kanak-kanak boleh dicirikan oleh:

  • ruam
  • Kulit gatal
  • Susah bernafas
  • Sukar ditelan
  • Pening
  • Pening dan muntah
  • Bengkak kelopak mata dan mulut

Gejala alergi antibiotik pada kanak-kanak biasanya muncul antara 1-2 jam setelah mengambil antibiotik. Walau bagaimanapun, setiap kanak-kanak mempunyai masa berlakunya reaksi alahan.

Kanak-kanak lebih berisiko terkena alergi antibiotik jika terdapat riwayat alergi antibiotik dalam keluarga mereka atau riwayat alahan ubat, alergi makanan, rinitis alergi, atau asma.

Cara Mengatasi Alergi Antibiotik pada Kanak-kanak

Beberapa langkah yang boleh diambil oleh Ibu dan Ayah untuk mengatasi gejala alahan antibiotik yang dialami oleh anak kecil anda adalah:

1. Menghberhenti mengambil antibiotik

Sekiranya Ibu dan Ayah mendapati bahawa anak anda mengalami simptom alergi setelah mengambil antibiotik, anda harus berhenti menggunakan antibiotik dan segera dapatkan bantuan perubatan.

2. Lakukan ujian alahan

Semasa Ibu dan Ayah memeriksa anak kecil anda kepada doktor, dia akan diberi ubat untuk meredakan reaksi alahan yang dialaminya. Selepas itu, doktor biasanya akan mengesyorkan ujian alergi untuk mengetahui punca alahan pada anak.

Sekiranya alahan anak anda disebabkan oleh antibiotik, doktor boleh memberitahu Ibu dan Ayah apa ubat antibiotik yang harus dielakkan.

3. Menghindari hlmberikan antibiotik yang sama

Tulis dan ingat nama antibiotik yang menyebabkan anak alah. Sekiranya pada bila-bila masa dia perlu mendapatkan rawatan lagi, sampaikan sejarah alahan yang dia ada kepada doktor.

Ini dilakukan supaya doktor dapat mengelakkan pemberian ubat dari kelas antibiotik. Ibu dan Ayah juga dapat memberikan hasil ujian alergi yang telah dilakukan.

Oleh itu, adakah anda tahu bagaimana merawat alahan antibiotik pada kanak-kanak? Jangan panik lagi! Untuk lebih waspada, Ibu dan Ayah juga dapat meminta bekalan ubat penghilang alergi di rumah sebagai langkah rawatan awal, jika si kecil anda mengalami reaksi alergi terhadap antibiotik.