Keluarga

Adakah benar berenang dengan lawan jenis boleh membuat anda hamil?

Akhir-akhir ini, terdapat khabar angin bahawa wanita yang berenang boleh hamil jika seorang lelaki mengalami ejakulasi di kolam yang sama, dan banyak orang mempercayai masalah ini. Jadi, bolehkah ia berlaku?

Kehamilan baru akan berlaku apabila sperma berjaya menyuburkan telur yang telah matang di tiub fallopi (saluran telur). Dalam 24 jam setelah disenyawakan, telur berubah menjadi zigot atau janin. Zigot akan bergerak perlahan dari tiub fallopio ke rahim, melekat pada dinding rahim, dan akhirnya berkembang menjadi bayi.

Berenang bersama tidak membuat anda hamil

Rumor beredar bahawa sperma dapat berenang di kolam renang, kemudian memasuki vagina dengan menembus baju renang, dan menyebabkan kehamilan. Ini tidak benar.

Kehamilan hanya boleh dilakukan sekiranya air mani diusir terus ke dalam faraj atau sekurang-kurangnya dekat dengan vagina. Selepas itu juga, dari berjuta-juta sperma dalam air mani, hanya satu sperma dengan kualiti yang baik yang berpeluang menyuburkan telur.

Selain itu, sperma dan air mani tidak dapat dipisahkan. Air mani mengandungi nutrien, hormon, enzim, dan mineral yang diperlukan oleh sperma untuk hidup dan berenang.

Dalam tubuh wanita, air mani dan sperma dapat bertahan dalam satu unit, sehingga sperma dapat bertahan selama sekitar 5 hari. Lebih dari itu, sumber nutrien dalam air mani akan habis dan sperma tidak dapat bertahan.

Pada permukaan kering, seperti pakaian atau tempat tidur, sperma akan mati ketika air mani kering. Sementara itu, ketika sperma ejakulasi di dalam air, misalnya di tempat mandi atau kolam renang, air mani dan sumber nutrien sperma akan bercampur dengan air kolam renang. Ini akan menjadikan sperma tidak dapat berenang jauh dan tidak dapat bertahan lama.

Bagaimanapun, pakaian renang juga tidak mudah ditembusi oleh sperma. Selain itu, hampir semua air kolam renang mengandungi klorin yang membuat sperma mati lebih cepat kerana terdedah kepada bahan kimia.

Jadi, berenang di kolam yang sama dengan lelaki yang ejakulasi tidak boleh menyebabkan kehamilan, bukan? Anda tidak perlu takut, kecuali jika anda dan dia melakukan hubungan seks di kolam renang. Ia boleh menyebabkan kehamilan kerana ejakulasi langsung ke dalam vagina.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud ejakulasi di kolam adalah perkara biasa. Selain membuat kotor, tentu saja ejakulasi di tempat awam tidak sesuai dan boleh membawa akibat yang sah.

Sebenarnya, bukan kehamilan yang perlu anda bimbangkan ketika berenang di kolam renang umum, tetapi risiko masalah kesihatan lain, seperti jangkitan telinga, cirit-birit jika anda secara tidak sengaja menelan air kolam, kutu kepala, atau kerengsaan kulit kerana bahan kimia dalam berenang air kolam.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah berenang di tempat awam, anda harus berjumpa dengan doktor agar mereka dapat diberi rawatan yang tepat, ya.