Kehidupan yang sihat

Cermin mata hitam: Jenis dan Cara Memilihnya

Tidak hanya sebagai penampilan pemanis, kacamata hitam juga memiliki manfaat kesihatan, yaitu melindungi mata dari terkena sinar ultraviolet (UV) yang dapat menyebabkan kerosakan mata. Untuk faedah optimum, ketahui pelbagai jenis cermin mata hitam dan cara memilihnya.

Pendedahan sinar ultraviolet dalam jangka panjang dapat menyebabkan kerosakan pada mata, mulai dari kerusakan pada permukaan kulit kelopak mata, hingga ke mata dalam, seperti kornea, lensa, dan retina.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa sinar ultraviolet dapat meningkatkan risiko pterygium, katarak, degenerasi makula, photokeratitis, dan beberapa jenis barah mata.

Pelbagai jenisCermin mata Hitam

Selain melindungi mata dari sinar UV, cermin mata hitam juga mempunyai fungsi masing-masing berdasarkan jenis lensa. Berikut adalah jenis cermin mata yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda:

1. Cermin mata dengan lensa polarisasi

Kaca mata dengan lensa terpolarisasi berfungsi untuk mengurangkan silau yang disebabkan oleh permukaan air ketika terkena cahaya yang dipantulkan. Cermin mata jenis ini sangat berguna untuk memandu pada waktu siang.

2. Cermin mata dengan lensapolikarbonat

Bahan polikarbonat yang tertanam di lensa cermin mata berfungsi untuk melindungi pemakainya yang suka melakukan sukan berpasukan, seperti bola tampar. Sebabnya adalah kerana cermin mata dengan lensa jenis ini mempunyai daya tahan yang kuat terhadap hentaman.

3. Cermin mata dengan kanta untuk blok biru

Cermin mata dengan lensa ini berfungsi untuk melihat objek atau objek yang jauh tersekat oleh kabus. Cermin mata jenis ini biasanya digunakan oleh pemburu, pelaut, juruterbang, atau orang yang suka bermain ski.

4. Cermin mata dengan lensafotokromik

Ini adalah cermin mata yang lensanya dapat menyesuaikan jumlah pendedahan cahaya. Contohnya, apabila terkena cahaya dalam jumlah besar, cermin mata dengan lensa jenis ini akan menjadi gelap. Sebaliknya, pada waktu malam, ketika matahari tidak lagi ada, lensa cermin mata ini akan menjadi terang.

5. Cermin mata dengan kanta kecerunan

Kaca mata dengan lensa gradien terbahagi kepada 2 jenis, iaitu lensa gradien tunggal dan dua.

Lensa gradien tunggal ialah lensa yang lebih gelap di bahagian atas daripada bahagian bawah. Lensa ini mampu mengurangkan silau, sehingga pemakainya dapat melihat objek dengan jelas. Cermin mata jenis ini bagus untuk digunakan semasa memandu.

Sementara itu, lensa dual gradien adalah lensa di mana bahagian bawah dan atasnya gelap, sementara pusatnya lebih ringan. Anda boleh memilih lensa dual gradien jika anda sering melakukan aktiviti yang berkaitan dengan air, seperti berlayar.

Cara MemilihKcermin mata Hhitam betul

Terlepas dari jenis lensa, berikut adalah panduan umum untuk memilih cermin mata hitam yang tepat:

  • Pilih cermin mata hitam yang lensanya dapat menyekat 99-100% sinar UVA dan UVB. Ini biasanya dapat dilihat di pelekat atau label pada cermin mata.
  • Pilih cermin mata hitam dengan bingkai besar dan bulat, untuk menutup mata dan kawasan sekitarnya dengan baik.
  • Pilih cermin mata hitam yang mempunyai warna atau lensa gelap
  • Pilih cermin mata hitam yang lensanya diperbuat daripada plastik kerana lebih tahan hentaman.

Di samping itu, juga harus diingat bahawa tidak ada cermin mata hitam yang dapat melindungi pemakainya dari cahaya yang terlalu terang dan mempunyai intensiti kuat. Oleh itu, jika anda sering terdedah kepada cahaya yang kuat semasa melakukan aktiviti seharian, seperti pengelasan, anda mesti pakai peralatan khas untuk melindungi mata.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menentukan cermin mata hitam terbaik untuk anda pilih, jangan ragu untuk berjumpa doktor mengenai perkara ini. Dengan cara itu, doktor boleh mengesyorkan cermin mata hitam yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found