Kesihatan

Pelbagai Kesan Kekurangan Vitamin A pada Wanita Hamil

Kesan kekurangan vitamin A pada wanita hamil tidak sama dengan kesannya secara umum. Ini kerana kekurangan vitamin A juga akan mempengaruhi keadaan rahim dan janin.

Vitamin A diperlukan dalam pelbagai peringkat dan fasa kehidupan wanita. Semasa mengandung, vitamin A diperlukan untuk perkembangan jantung, paru-paru, ginjal, mata, dan tulang janin. Setelah melahirkan, vitamin A dapat membantu memperbaiki tisu badan ibu, mengurangkan risiko jangkitan, menguatkan sistem imun, dan menjaga penglihatan yang sihat.

Kesan Kekurangan Vitamin A pada Wanita Hamil

Pada wanita hamil, kekurangan vitamin A biasanya berlaku pada trimester ketiga. Ini disebabkan oleh peningkatan keperluan vitamin A kerana peningkatan jumlah darah dan perkembangan janin yang cepat.

Walaupun jarang berlaku, kekurangan vitamin A biasanya mengakibatkan gangguan penglihatan dan kelemahan sistem imun. Di samping itu, wanita hamil yang mengalami kekurangan vitamin A juga dapat mengalami kesan berikut:

1. Keguguran

Kekurangan vitamin A dapat meningkatkan risiko keguguran pada wanita hamil. Satu kajian menemui kaitan antara kekurangan vitamin A semasa kehamilan dan kesuburan dan berlakunya keguguran spontan.

2. Xerophthalmia

Kekurangan vitamin A akan menyebabkan xerofthalmia. Ini juga boleh berlaku pada wanita hamil. Xerophthalmia adalah penyakit progresif yang dicirikan oleh mata kering. Keadaan ini perlu diatasi dengan segera, kerana boleh menyebabkan kebutaan.

3. Buta

Secara umum, kekurangan vitamin A dapat mengurangkan ketajaman penglihatan, terutama pada waktu petang dan malam. Kekurangan vitamin A bahkan dapat meningkatkan risiko kebutaan.

4. Anemia besi

Orang yang kekurangan vitamin A cenderung mempunyai kadar zat besi yang rendah, menjadikan mereka terdedah kepada anemia. Keadaan ini juga boleh berlaku pada wanita hamil.

Memenuhi Keperluan Vitamin A semasa Kehamilan

Salah satu cara mudah yang dapat dilakukan untuk memenuhi keperluan vitamin A adalah dengan mengamalkan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang semasa kehamilan. Langkah ini juga penting untuk mencegah kekurangan zat makanan semasa mengandung. Jenis makanan berikut yang kaya dengan vitamin A boleh menjadi pilihan:

  • Sayuran hijau dan kuning, seperti wortel, labu, dan brokoli.
  • Buah-buahan, seperti melon dan mangga.
  • Beberapa jenis ikan, seperti ikan salmon dan tuna sirip biru.
  • Produk tenusu, seperti keju.

Selain itu, hati sapi juga termasuk makanan yang kaya dengan vitamin A. Namun, penggunaannya tidak boleh berlebihan, kerana boleh menyebabkan kelebihan vitamin A (hipervitaminosis A) yang sebenarnya berbahaya bagi janin.

Pada wanita hamil, suplemen vitamin A umumnya tidak diperlukan. Sekiranya wanita hamil mengalami kekurangan vitamin A yang teruk, sehingga menyebabkan aduan dan gejala, lakukan pemeriksaan kepada doktor. Doktor anda akan memberi anda makanan tambahan vitamin A dalam dos yang selamat.

Wanita hamil tidak boleh mengambil suplemen vitamin A secara sembarangan, kerana kelebihan vitamin A boleh menyebabkan kesan yang lebih berbahaya, iaitu terjadinya kecacatan pada janin. Beberapa kesan lain dari kelebihan vitamin A adalah kulit kering dan kasar, penglihatan kabur, dan pembengkakan tulang.

Kesan kekurangan vitamin A pada wanita hamil bukan hanya pada kesihatan ibu hamil sendiri, tetapi juga pada janin. Jadi, seboleh-bolehnya memenuhi keperluan vitamin A semasa hamil dengan mengamalkan diet yang sihat. Tetapi ingat, elakkan pengambilan suplemen vitamin A di luar nasihat pakar sakit puan.